• Αρχική
  • Άρθρα
  • Θέλουν να κομματιάσουν την Ελλάδα: Κίνδυνος δημιουργίας «βλάχικης μειονότητας» (ΦΩΤΟ)

Θέλουν να κομματιάσουν την Ελλάδα: Κίνδυνος δημιουργίας «βλάχικης μειονότητας» (ΦΩΤΟ)

Μετά τους Σκοπιανούς και την ψεύδο-μακεδονική «μειονότητα» που διεκδικούν αλλά και τους τουρκόφρονες της Θράκης, χτυπά καινούριο «καμπανάκι« για την Ελλάδα.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων βλέπει «κίνδυνο δημιουργίας μειονότητας» πίσω από πρωτοβουλίες για την αποτύπωση της βλάχικης διαλέκτου σε διάφορα αλφάβητα, όπως διαβάζουμε στο in.gr!

Σε ανακοίνωσή της, επισημαίνει μάλιστα, πως «ομάδες ατόμων ή Συλλόγων δεν έχουν καμιά νομιμοποίηση αλλαγής της υφιστάμενης κατάστασης».

Το In.gr επικαλείται το epiruspost.gr, το οποίο αναφέρει ότι με την ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία δίνει έμμεση αλλά σαφή απάντηση στην Επιστημονική Εταιρεία Μελέτης του Πολιτισμού των Βλάχων που πρόσφατα οργάνωσε ημερίδα με πρόσχημα την διάσωση της διαλέκτου.

Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε με την συνεργασία του Τμήματος Φιλολογίας Ιωαννίνων και συμφωνήθηκε η χρησιμοποίηση περισσοτέρων του ενός αλφαβήτου στην διδασκαλία της.

Πρόκειται για απόφαση που βρίσκει κάθετα αντίθετη την Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων, η οποία κάνει λόγο για «ξένη προπαγάνδα» και για «κίνδυνο δημιουργίας μειονοτήτων».

Θέλουν να κομματιάσουν την Ελλάδα;

Οι Βλάχοι συνιστούν ένα σημαντικό κομμάτι του Ελληνισμού, παρόλο που η καταγωγή τους αμφισβητείται πανταχόθεν. Οι ίδιοι οι Βλάχοι, όμως, καθώς και μία μεγάλη μερίδα επιστημόνων, διατρανώνουν την ελληνική τους καταγωγή!

Επί Τουρκοκρατίας οι Βλάχοι συνέβαλαν τα μέγιστα στον Εθνικοαπελευθερωτικό Αγώνα και ανέδειξαν λαμπρές προσωπικότητες, όπως ο Ρήγας Φεραίος, οι οπλαρχηγοί Χατζηπέτρος και Ολύμπιος, ο Αβέρωφ, ο Ζάππας και πολλοί άλλοι.

Όσον αφορά το σήμερα, οι Βλάχοι ζουν διασκορπισμένοι σε πολλά σημεία, σημειώνουν μεγάλη επιτυχία στο εμπόριο και την κτηνοτροφία και διαφυλάττουν ζωντανή την ελληνική παράδοσή τους, μέσα από τους κυκλικούς χορούς, την μουσική (κλαρίνο, λαούτο, ντέφι) και τα ήθη και έθιμά τους.

Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση των Βλάχων για το νέο κίνδυνο που απειλεί την χώρα:

«Θα θέλαμε να τονίσουμε γι’ άλλη μια φορά ότι απόλυτος εκφραστής της Ιστορίας και της Λαογραφίας των Βλάχων στον Ελλαδικό χώρο με κάθε νομιμότητα είναι το Δευτεροβάθμιο όργανο της πλειονότητας σχεδόν των Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων, η Π.Ο.Π.Σ.ΒΛΑΧΩΝ

Όσον αφορά το γλωσσικό θέμα μόνιμος τρόπος έκφρασης της πλειονότητας των Βλάχων είναι τα κατά τόπους προφορικά ιδιώματα της βλαχικής αποτυπωμένα από όποιον το επιθυμεί με ελληνικό αλφάβητο οικείο και γνωστό σε όλους τους Βλάχους του ελλαδικού χώρου.

Μεμονωμένες ομάδες ατόμων ή Συλλόγων δεν έχουν καμιά νομιμοποίηση αλλαγής της υφιστάμενης κατάστασης.

Να επισημάνουμε επίσης ότι λατινική αποτύπωση της βλαχικής χωρίς να έχει λυθεί επίσημα το θέμα των διεκδικήσεων της ξένης προπαγάνδας με άλλοθι το γλωσσικό εμπεριέχει τον κίνδυνο εθνογένεσης και δημιουργίας μειονότητας με απρόβλεπτες συνέπειες για τις επόμενες γενιές».

ΦΩΤΟ

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •