Menu
  • Αρχική
  • Άρθρα
  • ΘΕΜΑΤΑ
  • Συμφωνία με Αλβανία: Ξαναγράφουν την ιστορία, εξισώνουν την σκλαβωμένη Β. Ήπειρο με την Τσαμουριά (ΒΙΝΤΕΟ)

Συμφωνία με Αλβανία: Ξαναγράφουν την ιστορία, εξισώνουν την σκλαβωμένη Β. Ήπειρο με την Τσαμουριά (ΒΙΝΤΕΟ)

Μια δέσμευση Ελλάδας - Αλβανίας για την αποφυγή αναφορών και γεωγραφικών προσδιορισμών οι οποίοι «μπορούν δυνητικά να διεγείρουν τα πάθη μεταξύ των δύο λαών», είναι το ένα από τα τρία, σοβαρότερα στοιχεία που θα συμπεριλαμβάνει η επικείμενη συμφωνία Ελλάδας – Αλβανίας.
του Κίμωνα Χαραλάμπους

Αυτές τις πληροφορίες επικαλείται η εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» από «έγκυρες», όπως τις ονομάζει, «διπλωματικές πηγές στα Τίρανα».

Πίσω από αυτή την αναφορά, υπογραμμίζει το ρεπορτάζ, θα βρίσκεται η εγκατάλειψη, και επισήμως, από την Ελλάδα της «Βόρειας Ηπείρου», η οποία θα εξισωθεί με την ανιστόρητη αλβανική αξίωση για την Τσαμουριά.

Όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, με τον τρόπο αυτό θα επιδιωχθεί να κλείσουν οι λυτρωτικές διεκδικήσεις που από την δική μας πλευρά, υποτίθεται ότι υποκρύπτουν οι αναφορές στην Βόρεια Ήπειρο, παρά το γεγονός ότι ουδέποτε ελληνική κυβέρνηση είχε διανοηθεί να παραγνωρίσει το Πρωτόκολλο της Κέρκυρας του 1914 που καθόριζε την αυτονομία ως κρατικής οντότητας της Βόρειας Ηπείρου.

Άλλωστε, η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στον κόσμο που δεν διεκδικεί, ούτε καν σε διπλωματικά πλαίσια, εδάφη, ασχέτως αν της τα έχουν κλάψει.

Και από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με τα Νέα, για πρώτη φορά από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ελληνική κυβέρνηση θέτει σε ίδια μοίρα με την Βόρεια Ήπειρο τις ανιστόρητες διεκδικήσεις διαφόρων αλβανικών κυβερνήσεων σε μία περιοχή της Ηπείρου, στην Θεσπρωτία κυρίως, την οποία προσδιορίζουν ως «Τσαμουριά».

Όπως και στο Σκοπιανό, συνεχίζει η εφημερίδα, στο πλαίσιο της εξάλειψης των αλυτρωτικών αναφορών και διεκδικήσεων, η συμφωνία θα προβλέπει τη δημιουργία μεικτών επιστημονικών επιτροπών για την ανασύνταξη των εκπαιδευτικών βιβλίων κ.λπ.

Η ιστορία ξαναγράφεται λοιπόν εις βάρος των Ελλήνων.

Κατά τις ίδιες πηγές, το δεύτερο σοβαρό σημείο της κυοφορούμενης συμφωνίας, είναι εκείνο της δέσμευσης της Ελλάδας να αποδώσει, ως μεσεγγυούχος, τις περιουσίες Αλβανών πολιτών οι οποίες δημεύθηκαν με την κήρυξη του εμπολέμου με την Αλβανία το 1940-41. Οι περιουσίες αυτές, που τοποθετούνται κυρίως στα Γιάννινα, την Θεσσαλονίκη και σε ορισμένες περιοχές της Θεσσαλίας, έχουν περιέλθει στην κατοχή Ελλήνων, και με τη συμφωνία πρέπει να επιστραφούν.

Να δημιουργηθεί λοιπόν στα καλά καθούμενα «αλβανική μειονότητα» στην Ελλάδα και αργότερα να ζητά δικαιώματα, ενώ υποτίθεται η Αλβανία θα παραιτηθεί από ελληνικά εδάφη.

Το τρίτο σημείο, το οποίο δημιουργεί την αίσθηση ότι δύσκολα αυτή η συμφωνία μπορεί να υπογραφεί, είναι εκείνο που αφορά τον καθορισμό των ΑΟΖ μεταξύ των δύο χωρών.

Μετά την κατάργηση της (πολύ θετικής για την Ελλάδα) συμφωνίας του 2009, οι Αλβανοί εμφανίζονται σήμερα ιδιαίτερα επιφυλακτικοί, και δείχνουν να αρνούνται να δεχθούν την επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 μίλια, διότι όπως εκτιμούν διπλωματικοί κύκλοι στην Αθήνα κάτι τέτοιο θα προκαλούσε την αντίδραση της Τουρκίας, καθώς θα δημιουργούσε προηγούμενο για το Αιγαίο (θυμηθείτε το άρθρο μας ΕΔΩ).

Οι Τσάμηδες πάντως έστησαν, προκλητικό σόου στην Βόρεια Ήπειρο, γεγονός καθόλου τυχαίο, αν λάβουμε υπόψη τα όσα διαβάσαμε μέχρι στιγμής.

Συγκεντρώθηκαν στο χωριό Τζιάρα, κοντά στα ελληνοαλβανικά σύνορα, για να τιμήσουν τα θύματα της υποτιθέμενης γενοκτονίας από τους Έλληνας, την ώρα που οιΤσάμηδες ήταν εκείνου που, σε συνεργασία με τους Ναζί, έσφαζαν στην Ελλάδα.

Κατέθεσαν μάλιστα και… λουλούδια αφού πρώτα έστειλαν το μήνυμα τους στην Ελλάδα σχηματίζοντας τον αλβανικό αετό, ενώ στο παιχνίδι της προπαγάνδας έβαλαν ακόμη και μικρά παιδιά.

Δείτε στο βίντεο από το 12.38:

 

Σχετικά άρθρα:

loading...
loading...