Συμφωνία για το Σκοπιανό: Όλοι, μας δίνουν συγχαρητήρια και χαμογελάνε!!!

Του Γιώργου Φαρμάκη

Ιστορία τέλος, η κυβέρνηση της Ευρωπαϊκής επαρχίας που λέγεται Ελλάδα έδωσε τα πάντα στους Σκοπιανούς και πήρε πίσω 2-3 δεσμεύσεις. Βέβαια, κανένα Έθνος δεν αξίζει να ξεπουλάει την Ιστορία του, ακόμα και αν έχει να περιμένει «σπουδαία» ανταλλάγματα.

Η πλειοψηφία του λαού της χώρας, νιώθει αδικημένη και χτυπημένη. Σχεδόν κανένας δεν συμφωνεί με τις αποφάσεις που πήρε ο σκληρός πυρήνας του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι αυτή την συμφωνία την στηρίζει και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αλλά και ο Πάνος Καμμένος αφού κανένας από τους δύο δεν ρίχνει την κυβέρνηση.

Οι χαρούμενοι της υπόθεσης

Εκτός από την Ελληνική κυβέρνηση, τον φιλοσκοπιανό Νίμιτς και την κυβέρνηση των Σκοπίων, υπάρχουν και άλλοι που χάρηκαν ιδιαίτερα.

Αυστρία

«Συγχαρητήρια στην Ελλάδα και τη Βόρεια Μακεδονία για την επίλυση της μακρόχρονης διαφοράς για το όνομα – μία επιτυχία για τον διάλογο και την διπλωματία. Αυτή είναι μία σημαντική ημέρα για ολόκληρη την περιοχή», τόνισε χαρακτηριστικά η αυστριακή υπουργός εσωτερικών Κάριν Κνάισλ μέσω Twitter, ενώ λίγο αργότερα το σχόλιο αυτό «συμμερίστηκε» ο αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς, μέσω του ίδιου ιστοτόπου κοινωνικής δικτύωσης.

Η αυστριακή υπουργός Εξωτερικών είχε φιλοξενήσει την 30ή Μαρτίου στο υπουργείο Εξωτερικών στη Βιέννη τη δεύτερη τριμερή συνάντηση για το θέμα του ονόματος, ανάμεσα στον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, τον ομόλογό του των Σκοπίων , Νίκολα Ντιμιτρόφ και τον ειδικό απεσταλμένο του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Μάθιου Νίμιτς.

ΗΠΑ

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες συγχαίρουν τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και (σ.σ. τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ και χαιρετίζουν την ιστορική συμφωνία για την επίλυση της διαφωνίας του ονοματολογικού. Αυτή η επίλυση θα ωφελήσει τις δύο χώρες και θα ενισχύσει την περιφερειακή ασφάλεια και ευημερία. Οι πρωθυπουργοί Ζάεφ και Τσίπρας επέδειξαν όραμα, θάρρος και επιμονή στην προσπάθειά τους για μια αμοιβαία αποδεκτή λύση. Χαιρετίζουμε επίσης την αφοσίωση του διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς για τις συνεχείς προσπάθειές που κατέβαλε επί δύο δεκαετίες και πλέον για να τερματιστεί αυτή η διένεξη. Είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε αυτή τη συμφωνία, όπως ζήτησαν οι δύο χώρες», αναφέρει η ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Πολιτική ηγεσία Κοσόβου

«Συγχαίρω τους πρωθυπουργούς Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεβ και τους πολίτες των χωρών τους. Η ανανέωση της δυνατότητας ένταξης της γειτονικής χώρας (ΠΓΔΜ) στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε., θα βοηθήσει επίσης το Κόσοβο και γενικότερα τα δυτικά Βαλκάνια» αναφέρει ο Χάσιμ Θάτσι σε μήνυμα του στο twitter. Στο ίδιο μέσο κοινωνικής δικτύωσης, ο πρωθυπουργός του Κοσόβου, Ράμους Χαραντινάι έγραψε: «Συγχαίρω τον Ζάεφ και τον Τσίπρα για το όραμα και την επιμονή. Ελπίζω ότι όλα τα εναπομείναντα ανοικτά ζητήματα στα Βαλκάνια θα επιλυθούν με την ίδια εποικοδομητική προσέγγιση».

Αλβανία και Βουλγαρία

«Δύο προοδευτικοί ηγέτες γειτονικών χωρών έγραψαν ιστορία σήμερα κι έδειξαν στην ΕΕ και στον κόσμο πώς το όραμα και η βούληση να ξεπεραστεί το παρελθόν μπορεί να οδηγήσει στο μέλλον ακόμα κι αν δεν φαίνεται να υπάρχει κανένα! Συγχαρητήρια στον Αλέξη Τσίπρα και στον Ζόραν Ζάεφ. Τα Βαλκάνια είναι σήμερα καλύτερο μέρος, σας ευχαριστούμε και τους δυο σας», έγραψε ο Έντι Ράμα στον λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter, αναφερόμενος στη συμφωνία Ελλάδας-πΓΔΜ για το ζήτημα του ονόματος.

«Συγχαρητήρια στους γείτονες και φίλους μας που κατάφεραν να καταλήξουν σε μια σημαντική συμφωνία για το ζήτημα του ονόματος. Αυτό ανοίγει τον δρόμο προκειμένου όχι μόνο μία χώρα αλλά όλη η περιοχή να κινηθεί (προς την ένταξη) στην ευρωατλαντική οικογένεια. Παρόλα τα εμπόδια, η διπλωματία φέρνει αποτέλεσμα», ανέφερε από την πλευρά του ο Ντιτμίρ Μπουσάτι στον λογαριασμό του στο Twitter.

ΥΠΕΞ Βουλγαρίας

Το υπουργείο Εξωτερικών της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας χαιρέτισε τη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ της κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ σχετικά με το ζήτημα της ονομασίας.

Αυτό, υπογραμμίζει, πως ανοίγει το δρόμο για την ευρωπαϊκή και ευρω-ατλαντική ένταξη του γείτονά μας.

«Η Βουλγαρία αναγνώρισε την Μακεδονία με το συνταγματικό όνομά της, τον Ιανουάριο του 1992 και το νέο όνομα Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας δεν θα πρέπει να ερμηνευθεί ως λόγος για πιθανή αλλαγή των υφιστάμενων συνόρων ή για βλέψεις απέναντι στους γείτονες και συγκεκριμένα για τη γλώσσα, τον πολιτισμό, την ιστορία και την ταυτότητα τους» αναφέρει το υπουγείο Εξωτερικών της Βουλγαρίας και επισημαίνει πως θα ζητήσει από τους δύο εταίρους, γειτονικές και φίλες χώρες, να εγγυηθούν ότι η συμφωνία μεταξύ τους θα εφαρμοσθεί .

Συμπέρασμα

Χαρές και πανηγύρια κάνουν όλοι οι εχθροί της Ελλάδας. Αν μπορούσαμε αυτή την στιγμή να δούμε τους εχθρούς μας, είναι σίγουρο ότι θα βλέπαμε άτομα με πολλά-πολλά χαμόγελα. Όταν οι γείτονες χαίρονται με τις…αποφάσεις της Ελλάδας κάτι άσχημο γίνεται. Οι Αλβανοί και οι Βούλγαροι αύριο-μεθαύριο θα διεκδικήσουν κομμάτια της Ελληνικής Ιστορίας.

Αφού κάναμε την αρχή, μήπως να δώσουμε και μερικά εδάφη στους Τούρκους και στους Αλβανούς; Έτσι, για να μην μείνουν παραπονεμένοι που δώσαμε την Ιστορία μας στους Σκοπιανούς. Κρίμα είναι, να μην πάρουν κάτι και αυτοί οι «καημένοι»;

Δυστυχώς δεν θα ήταν παράξενο να συμβούν τα παραπάνω, αφού είναι γνωστό, ότι την διοίκηση της σημερινής Ελλάδας, την έχουν αναλάβει άνθρωποι οι οποίοι δεν μπορούν να αντιληφθούν τι συμβαίνει ή μάλλον δεν θέλουν.

Βέβαια, αυτοί οι άνθρωποι δεν βγήκαν από μόνοι τους με τα τανκς αλλά βγήκαν με την βοήθεια των ψηφοφόρων. Από πριν έλεγαν τι θα κάνουν, δεν το έκρυβαν.

Τώρα λοιπόν οι ψηφοφόροι τι έχουν να πουν για όλα αυτά που συμβαίνουν;

Σχετικά άρθρα:

loading...
Close Menu