• Αρχική
 • Άρθρα
 • Στα Σκόπια ο Α.Τσίπρας- Όλο το παρασκήνιο: Ποιες συμφωνίες θα υπογράψει, ποιοι θα είναι μαζί του ποιος ο σκοπός του ταξιδιού; (ΒΙΝΤΕΟ)

Στα Σκόπια ο Α.Τσίπρας- Όλο το παρασκήνιο: Ποιες συμφωνίες θα υπογράψει, ποιοι θα είναι μαζί του ποιος ο σκοπός του ταξιδιού; (ΒΙΝΤΕΟ)

Μαζί με δέκα υπουργούς και μερικούς επιχειρηματίες, πρόκειται να μεταβεί αύριο το πρωί ο πρωθυπουργός στα Σκόπια.


Σκοπός του ταξιδιού, αφενός μεν να προσπαθήσει πως η Συμφωνία των Πρεσπών είναι καλή για τη χώρα μας, αφετέρου να υπογράψει μερικές συμφωνίες με τη γείτονα.

Μαζί του θα έχει περίπου 120 ελληνικές εταιρείες από τους κλάδους της ενέργειας, των κατασκευών των βιομηχανικών προϊόντων, των ποτών και της υψηλής τεχνολογίας. Επίσης θα τον συνοδεύσουν 10 υπουργοί, ο υπουργός Οικονομίας Γιάννης Δραγασάκης, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σταύρος Αραχωβίτης, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών Σία Αναγνωστοπούλου, ο υφυπουργός Εξωτερικών Μάρκος Μπόλαρης και η υφυπουργός Εσωτερικών, Μακεδονίας – Θράκης Ελευθερία Χατζηγεωργίου.

Για το πρωι της Τρίτης προβλέπεται επίσημη τελετή υοδοχής και κατόπιν ο Έλληνας πρωθυπουργός θα συναντήσει τον Ζόραν Ζάεφ, ενώ αναμένεται να υπογραφούν και μια σειρά από διμερείς συμφωνίες, όπως:

 • «Συμφωνία αμυντικής συνεργασίας μεταξύ του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και του υπουργείου Άμυνας της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας.»
 • «Συμφωνία σχετικά με την εγκατάσταση συνοριακού σημείου διέλευσης μεταξύ των δύο χωρών, συνδέοντας τους Προμάχους στην Ελληνική Δημοκρατία με το Majden στη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας.»
 • «Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του υπουργείου Εξωτερικών της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Γραμματείας Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας για την επιτάχυνση της διαδικασίας ένταξης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.»
 • «Πρώτη Προσθήκη στο Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ της εταιρείας ΔΕΣΦΑ και της εταιρείας MER της 14ης Οκτωβρίου 2016.»
 • «Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας.»

Κατόπιν θα πραγματοποιηθεί το επιχειρηματικό φόρουμ.

Προώθηση της Συμφωνίας των Πρεσπών

Καθώς οι εκλογές πλησιάζουν και παρά τη μεγάλη δυσαρέσκεια της πλειοψηφίας των Ελλήνων πολιτών απέναντι στη Συμφωνία, Το Μαξίμου σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει μια αντίθετη στρατηγική από αυτή που
χρησιμοποιούσε μέχρι τώρα, με την ελπίδα να καταλαγιάσει την οργή και την αποστροφή των πολιτών.

Τι έκανε μέχρι τώρα: Δεν αναφερόταν στη Συμφωνία των Πρεσπών, προσπαθώντας να κάνει τους πολίτες να… το ξεχάσουν.

Το αποτέλεσμα: Οι Έλληνες το έφερναν συνεχώς στην κορυφή της επικαιρότητος και ασκούσαν δριμιά κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα είδαμε και πολίτες να «παίρνουν στο κυνήγι» βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Η νέα στρατηγική: Να περάσουν σε ανοιχτή προώθηση της Συμφωνίας των Πρεσπών προσπαθώντας μέσα από μια..ιδιόρρυθμη «εκστρατεία» να την αναδείξουν και να πείσουν πως η Συμφωνία είναι εθνικά επωφελής.

Άλλωστε όπως ακούσαμε από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, οι Έλληνες διαφωνούν με τη Συμφωνία γιατί…δεν ξέρουν τι προβλέπει. Αν ήξεραν θα συμφωνούσαν, έτσι τουλάχιστον λένε εκείνοι.

Στις τελευταίες μέρες στη Βόρεια Ελλάδα, η νέα φυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης) Ελευθερία Χατζηγεωργίου, διερεύνησε τις προθέσεις επιχειρηματιών που είχαν σκοπό να συμμετάσχουν στην αποστολή,
με σκοπό να «αξιολογήσει» ποιος θα συναντήσει τον πρωθυπουργό, όσον αφορά τις ανεπιθύμητες αντιδράσεις που θα γίνονταν γνωστές. Γιαυτό άλλωστε και στην εκδήλωση παραβρέθηκαν μόνο 40 επιχειρηματίκες από τους 70 που άρχικά είχαν δηλώσει ενδιαφέρον να παραστούν.

Τα θαλάσσωσε

Η υφυπουργός ανέφερε πως πρόεδροι των επιμελητηρίων δεν θα πάρουν μέρος στην αποστολή στα Σκόπια, λέγοντας ότι «στην αποστολή έχουν κληθεί επιχειρηματίες και όχι φορείς». Αυτή της η δήλωση προκάλεσε δυσαρέσκεια στο Μαξίμου για τους χειρισμούς της και ειδικά για τον πόλεμο που ξέσπασε ανάμεσα σε εκείνη και τον πρόεδρο του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου.

Παρόλα αυτά φαινόταν πως όλα βρίσκονταν υπό έλεγχο και η συνάντηση με τους επιχειρηματίες θα πήγαινε καλά. Αυτό πίστευε το Μαξίμου τουλάχιστον, αφού η επιχειρηματική κοινότητα εμφανίστηκε προβληματισμένη και διχασμένη σχετικά με την αποστολή και την ίδια τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Σαν να μην έφτανε αυτό στις προσκλήσεις που έλαβαν οι επιχειρηματίες, ανέγραφε πως «η μετακίνηση και διαμονή επιβαρύνουν αποκλειστικά τους συμμετέχοντες», για να καταγραφεί πως η κυβέρνηση δεν προβαίνει
σε έξοδα!

Κατά την συνάντηση, ο γνωστός οινοποιός Ευάγγελος Γεροβασιλείου, διαμαρτυρήθηκε για τις πρακτικές των οινοποιών της Βόρειας Μακεδονίας οι οποίοι πωλούν «μακεδονικά κρασιά». Συγκεκριμένα, εκεί που δεν το περίμενε ο Αλέξης Τσίπρας, του έδειξε φωτογραφίες από την πρόσφατη έκθεση «Prowein», όπου προβλήθηκαν τα «Wines of Macedonia».

Με ανάμεικτες αντιδράσεις που γέρνουν προς την μη αποδοχή της Συμφωνίας των Πρεσπών, μεταβαίνει λοιπόν αύριο στην γειτονική χώρα ο Α.Τσίπρας.

Ήδη έχει χάσει το «χαρτί» που υπολόγιζε: Τους παραγωγούς. Εαν εκείνοι συμφωνούσαν και πήγαιναν μαζικά μαζί του, τότε θα μπορούσε να πείσει για το ότι δήθεν η συμφωνία βοηθάει τη χώρα μας και μόνο μια μικρή
ακροδεξιά μειοψηφία αντιδρά σε αυτήν όπως είχε δηλώσει. Τώρα όμως, τα πράγματα είναι ακριβώς αντίθετα από ότι φανταζόταν.

Κεντρικό επιχείρημα της καμπάνιας που αναμένεται να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, τα οφέλη για τη Θεσσαλονική. Αναμένεται να προωθηθεί το μήνυμα πως η Συμφωνία των Πρεσπών ανοίγει δουλειές και η πρώτη που θα ωφεληθεί θα είναι η Θεσσαλονίκη. Τη Θεσσαλονίκη τη ρώτησαν;

Μετά την επίσκεψη Τσίπρα στα Σκόπια, αναμένεται να έρθει στη χώρα μας ο Ζόραν Ζάεφ, πράγμα που ήδη στη σκέψη και μόνο, προκαλεί αντιδράσεις από μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων.

(φώτο: Eurokinssi)

 • 41
 •  
 •  
 •  
 •  
 •