• Αρχική
  • Άρθρα
  • Ψήφισμα για την…. Συμφωνία των Πρεσπών του Πανελλαδικού Συμβουλίου των Οικολόγων Πράσινων

Ψήφισμα για την…. Συμφωνία των Πρεσπών του Πανελλαδικού Συμβουλίου των Οικολόγων Πράσινων

Το Πανελλαδικό Συμβούλιο των Οικολόγων Πράσινων χαιρετίζει την υπερψήφιση από το Ελληνικό Κοινοβούλιο της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Οι δύο βουλευτές -μέλη των Οικολόγων Πράσινων υπερψήφισαν και επιχειρηματολόγησαν καθοριστικά υπέρ της Συμφωνίας. Με τη σταθερή θέση τους για την ειρήνη, τη συνεννόηση, τη διεθνή συνεργασία, αλλά και ως μέλη των Ευρωπαίων Πράσινων, οι Οικολόγοι Πράσινοι έχουν συμβάλλει καθοριστικά στην εξομάλυνση των σχέσεων γειτονίας στα Βαλκάνια και στην ένταξη των δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι θεωρούν λυπηρό και ανησυχητικό ότι παραδοσιακά κόμματα, όπως η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, υποχώρησαν άτακτα από τη θέση που τους είχαν κληροδοτήσει οι ιστορικοί τους ηγέτες. Αποστάτησαν από την εθνική θέση για “σύνθετη ονομασία” της γειτονικής χώρας, με τον όρο Μακεδονία να περιλαμβάνεται ως γεωγραφικός προσδιορισμός -“erga omnes”, όπως ακριβώς προβλέπει η συμφωνία των Πρεσπών, για ψηφοθηρικούς και μόνο λόγους. Φέρουν επιπλέον βαριά ευθύνη για την ενθάρρυνση που παρέχουν στους ακραίους τυχοδιώκτες και τους νεοναζιστές.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι επιμένουν, τέλος, ότι από εδώ και πέρα, καλούνται όλοι να ξαναβρούν στο εθνικό αυτό θέμα την οδό της συνεργασίας και της συναίνεσης. Ανεξάρτητα από το αν υποστήριξαν ή αντιτάχθηκαν στη Συμφωνία των Πρεσπών, όλες οι δημοκρατικές πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις οφείλουν να υπερασπιστούν τα θετικά της.

-Να επιβάλλουν την νέα συνταγματική ονομασία της Βόρειας Μακεδονίας σε όλα τα διεθνή φόρα, όπου δυστυχώς, λόγω της αδράνειας των δήθεν «υπερπατριωτών», συμμετέχουν εδώ και τρεις σχεδόν δεκαετίες ως «Μακεδονία».

-Να προβάλλουν τον πολιτισμό και την ιστορία της Μακεδονίας, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.

-Να προωθήσουν τη διακρατική συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας:

στην οικονομία, το περιβάλλον, τα δικαιώματα, τον πολιτισμό, τη βιοποικιλότητα, την εκπαίδευση, την υγεία, τις μεταφορές κ.λπ.

Αυτό το έργο μας αφορά όλους, ανεξαρτήτως των μέχρι τώρα διαχωριστικών γραμμών. Ας αφήσουμε απέξω μόνο τους ακραίους και ας προχωρήσουμε οι υπόλοιποι όλοι μαζί, για την ειρήνη, τη δημοκρατία και την ευημερία για όλους τους κατοίκους της περιοχής.

photo:eurokinissi