• Αρχική
  • Άρθρα
  • Πρωτοφανές περιστατικό μπροστά στις κάμερες – Έτσι θα παραδώσουν την Κύπρο; (ΒΙΝΤΕΟ)

Πρωτοφανές περιστατικό μπροστά στις κάμερες – Έτσι θα παραδώσουν την Κύπρο; (ΒΙΝΤΕΟ)

Πλέον τα βλέπουμε όλα καχύποπτα...

ΤΟΥ ΚΙΜΩΝΑ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ

Έναν όχι και τόσο συνηθισμένο δημόσιο διάλογο είχαν στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, οι υπουργοί Εξωτερικών της Κύπρου και της Τουρκίας, Νίκος Χριστοδουλίδης και Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Σύμφωνα με το «sigmalive», ενώ ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, μιλούσε με δημοσιογράφους, ο Νίκος Χριστοδουλίδης, τον προσέγγισε, καλώντας τον να δώσουν τα χέρια για Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία και να συμφωνήσουν ότι προχωρούν μακριά από δυο κράτη και τη συνομοσπονδία.

Ο Τούρκος υπουργός, απάντησε στον Νίκο Χριστοδουλίδη, λέγοντας του ότι την τελευταία φορά που συναντήθηκαν, τέθηκε επί τάπητος η λύση συνομοσπονδίας. Ο Κύπριος ΥΠΕΞ δεν αποδέχτηκε τον ισχυρισμό Τσαβούσογλου, επαναλαμβάνοντας πάνω από οκτώ φορές τη λέξη «όχι», προβαίνοντας και στη σχετική χειρονομία, κουνώντας δεξιά – αριστερά τον δείκτη του χεριού.

Αυτό που αναρωτιόμαστε εμείς είναι το αν η συνάντηση ήταν πράγματι αυθόρμητη ή συνέβη για την δημιουργία εντυπώσεων προκειμένου να παρουσιαστεί η «λύση» της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, στο πλαίσιο ενός νέου σχεδίου Ανάν, ως η καλύτερη επιλογή αφενός απέναντι στην Τουρκία που ζητά ξεχωριστά κράτη ή Συνομοσπονδία αφετέρου στον κίνδυνο διχοτόμησης του νησιού, ενώ στην πραγματικότητα, όπως δήλωνε παλαιότερα τάσσεται υπέρ της «Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας».

Ο Κύπριος δικαστής του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Λουκαΐδης, σε παλαιότερη συνέντευξή του στην κυπριακή εφημερίδα “Σημερινή”, υποστηρίζει:

«Η επιδιωκόμενη λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας αποτελεί μορφή διχοτόμησης».

Αυτό το υποστηρίζει ενδεχόμενα, διότι, κατά την διχοτόμηση, δημιουργούνται δύο κράτη και το καθένα βαδίζει το δικό του δρόμο. Σε περίπτωση όμως εφαρμογής διζωνικής, δικοινοτικής Ομοσπονδίας, ιδίως όπως την προέβλεπε το Σχέδιο Ανάν, θα συμβούν τα εξής:

  • Η Κύπρος από ελεύθερο Κράτος, διεθνώς αναγνωρισμένο, μετατρέπεται σε Κοινότητα
  • Οι Ελληνοκύπριοι δεν έχουν κανένα λόγο να μεταβούν μόνιμα, στην ζώνη των Τουρκοκυπρίων, καθώς εκεί οι συνθήκες εργασίας και εν γένει διαβίωσης δεν συγκρίνονται με εκείνες της ελεύθερης Κύπρου.
  • Αντίθετα, Τούρκοι και τουρκόφρονες των Κατεχομένων είναι πολύ πιθανό να σπεύσουν στον ελληνικό τομέα για μία καλύτερη ζωή.
  • Ως εκ τούτου, ενώ στο βόρειο τμήμα του νησιού θα επικρατεί το τουρκικό στοιχείο, στο νότιο τμήμα η «εσωτερική» μετανάστευση θα το αυξάνει και στην ελληνική ζώνη.

Όταν οι Τούρκοι θα αρχίσουν να αυξάνονται στην ελληνική ζώνη με τους γνωστούς γρήγορους ρυθμούς, ποιος θα τους πει να φύγουν, προκειμένου να διατηρηθεί η όποια συμφωνημένη ισορροπία πληθυσμών;

Τι συνέβη και ενώ θεωρούσαμε κακό ένα σχέδιο «διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας τύπου Ανάν» , σήμερα παρουσιάζεται ως ευνοϊκό και μάλιστα γινόμαστε μάρτυρες ενός δημόσιου διαλόγου, κατά τον οποίο η ελληνική πλευρά το στηρίζει και η τουρκική, ενώ αυτό ΗΘΕΛΕ και ΘΕΛΕΙ, το «παίζει» δύσκολη, μπροστά στις κάμερες;

VIDEO Video Screenshot