Menu

Πόσο ανιστόρητος πρέπει να είσαι ώστε να δεχθείς τη «Μακεδονία του Ίλιντεν»!

Στις αρχές του 20ού αιώνα η Οθωμανική αυτοκρατορία κατέρρεε και τα σλαβόφωνα κράτη, Βουλγαρία, Σερβία, άρχισαν να διεκδικούν κομμάτια της Μακεδονίας και της Θράκης βάσει ιστορικών και εθνοτικών αξιώσεων.

Οι διεκδικήσεις κάθε κράτους βασίζονταν σε ανταγωνιστικές αξιώσεις διάφορων αυτοκρατοριών του παρελθόντος. Μέσα σε αυτό το κλίμα εμφανίστηκαν οι διάφορες ομάδες εντεταλμένων παραστρατιωτικών και ανταρτών, που σε αρκετές περιπτώσεις υποστηρίζονταν από τον τοπικό πληθυσμό ή ανεπίσημα από τις κυβερνήσεις των βαλκανικών κρατών εκείνης της περιόδου.

Το 1897 δημιουργήθηκε η Σλαβόφωνη Εσωτερική Μακεδονο-Αδριανουπολιτική Επαναστατική Οργάνωση (ΕΜΑΕΟ) με σκοπό να οργανώσει και να προκαλέσει μια εξέγερση, που υποσχόταν αυτοδιάθεση και αυτονομία στον τοπικό πληθυσμό.
Αρχική επιδίωξη της ήταν να αυτονομηθεί η Μακεδονία και η Θράκη και στη συνέχεια να ενταχθούν και οι δυο περιοχές στο Βουλγαρικό Βασίλειο.

Η οργάνωση είχε ως σύνθημα το «Η Μακεδονία για τους Μακεδόνες».

Στις 20 Ιουλίου 1903, στο Βιλαέτι του Μοναστηρίου σημειώθηκε η εξέγερση του Ίλιντεν ή στα Ελληνικά, Εξέγερση του Προφήτη Ηλία λόγω της εορτής του Προφήτη Ηλία την εν λόγω μέρα.

Στον παρακάτω χάρτη μπορούμε να δούμε τις εδαφικές αξιώσεις της εξέγερσης, που προέβλεπε τον χωρισμό της Μακεδονίας σε τρία Βιλαέτια: της Θεσσαλονίκης, του Μοναστηρίου και του Κοσσυφοπεδίου.

Όταν η εξέγερση εξαπλώθηκε, πολλά ηγετικά στελέχη σκοτώθηκαν σε μάχες με τους Οθωμανούς κι έτσι η εξέγερση καταστάλθηκε μέσα σε διάστημα λίγων μηνών. Αυτή η αποτυχημένη εξέγερση του Ίλιντεν το 1903, αποτελεί για τους οπαδούς του αλυτρωτισμού στα Σκόπια την έναρξη των αγώνων του «Μακεδονικού» λαού για την αποτίναξη του οθωμανικού ζυγού.
Σήμερα αυτή η εξέγερση γιορτάζεται στα Σκόπια στις 2 Αυγούστου (με το νέο ημερολόγιο) ως εθνική επέτειος και για πολλούς στη χώρα θεωρείται η αρχή της Σλαβομακεδονικης εθνογένεσης, ενώ την υιοθετεί και η Βουλγαρία.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι την ονομασία που πρότειναν τα Σκόπια στην Ελλάδα; «Μακεδονία του Ίλιντεν» την χαιρέτισαν με ικανοποίηση και οι Βούλγαροι με την ΥΠΕΞ της Βουλγαρίας, Αικατερίνα Ζαχαρίεβα, να δηλώνει ότι είναι αποδεκτή η ονομασία από τη Βουλγαρία, αφού, σύμφωνα με την ίδια, αυτό το όνομα που περιέχει την λέξη Ίλιντεν, δείχνει ότι τα δύο κράτη έχουν κοινό παρελθόν.

Με βάση τα ιστορικά γεγονότα λοιπόν, μια τέτοια πρόταση θα έπρεπε να είχε απορριφθεί αυτομάτως από την Ελλάδα, αφού μιλά για Μακεδόνες και Μακεδονικό έθνος, ένα γεγονός απαράδεκτο για εμάς που γνωρίζουμε ότι δεν υπάρχει έθνος Μακεδόνων, παρά μόνο Ελληνικό έθνος, κομμάτι του οποίου αποτελούν και οι Μακεδόνες, όπως οι Κρητικοί, οι Πόντιοι κλπ.

Με το να φλερτάρουν οι πολιτικοί μας με τέτοιου είδους προτάσεις παίζουν με τη φωτιά και δημιουργούν ζητήματα όχι μόνο με τα Σκόπια, αλλά και μελλοντικά θέματα, τόσο με τη Βουλγαρία, που κι αυτή πολλάκις έχει εκδηλώσει το ενδιαφέρον της για απορρόφηση των Σκοπίων από τη Μεγάλη Βουλγαρία όσο και με την Αλβανία, που κι αυτή επιδιώκει μια απορρόφηση του κράτους των Σκοπίων από τη Μεγάλη Αλβανία.

Συνεπώς μόνο ανευθυνότητα θα μπορούσε να διακρίνει κάποιος σε αυτή τη συμπεριφορά των πολιτικών μας, αν θα ήθελε να μην προβεί σε άλλους σκληρότερους χαρακτηρισμούς για αυτή την απαράδεκτη στάση που τηρούν στο συγκεκριμένο θέμα και μπορεί να βάλει φωτιά στο μέλλον στα Βαλκάνια.

Σχετικά άρθρα:

loading...