• Αρχική
  • Άρθρα
  • ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ: Αυτό ακολουθεί μετά την αναγνώριση «μακεδονικής γλώσσας και ταυτότητας» (ΒΙΝΤΕΟ)

ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ: Αυτό ακολουθεί μετά την αναγνώριση «μακεδονικής γλώσσας και ταυτότητας» (ΒΙΝΤΕΟ)

Η ελληνική κυβέρνηση αναγνώρισε «μακεδονική» γλώσσα και «μακεδονική» ταυτότητα και ιθαγένεια.

Όλα δείχνουν πως αυτό είναι το πρώτο βήμα.

του Κίμωνα Χαραλάμπους

Ακολουθεί η δημιουργία «μακεδονικής μειονότητας» στην Ελλάδα.

Η βουλευτής της ΝΔ, Σοφία Βούλτεψη, υπογραμμίζει χωρίο από την συμφωνία των Σκοπίων που δεν είχε γίνει μέχρι στιγμής γνωστό.

Στην συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ για το Σκοπιανό, η υποπαράγραφος ζ της παραγράφου 3 του πρώτου άρθρου αφήνει διάπλατα ανοιχτό το παράθυρό διεκδίκησης «μακεδονικής» μειονότητας επί ελληνικού εδάφους.

Μολονότι το άρθρο 7 να προβλέπει ότι «τα Μέρη αναγνωρίζουν ότι η εκατέρωθεν αντίληψή τους ως προς τους όρους “Μακεδονία” και “Μακεδόνας” αναφέρεται σε διαφορετικό ιστορικό πλαίσιο και πολιτιστική κληρονομιά», Συμφωνία των Πρεσπών προβλέπει ότι αυτά ισχύουν μόνο για «κρατικές οντότητες» και όχι για άλλες συλλογικότητες, σημειώνει η βουλευτής.

Εν συνεχεία παρατίθεται η συγκεκριμένη υποπαράγραφος:

«Ο επιθετικός προσδιορισμός για το Κράτος, τα επίσημα όργανά του, και τις άλλες δημόσιες οντότητες θα ευθυγραμμίζεται με το επίσημο όνομα του Δεύτερου Μέρους ή το σύντομο όνομα, ήτοι, “της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας” ή “της Βόρειας Μακεδονίας”. Άλλες χρήσεις επιθέτου, περιλαμβανομένων εκείνων που αναφέρονται σε ιδιωτικές οντότητες και δρώντες, που δεν έχουν σχέση με το Κράτος και τις δημόσιες οντότητες, δεν έχουν συσταθεί με νόμο και δεν απολαμβάνουν οικονομικής υποστήριξης από το Κράτος για δραστηριότητες στο εξωτερικό, δύνανται να ευθυγραμμίζονται με το Άρθρο 7 (3) και (4). Η χρήση επιθέτου για δραστηριότητες δύναται να ευθυγραμμίζεται με το Άρθρο 7 (3) και (4)».

 «Δύνανται», αλλά δεν υποχρεούνται. Είναι δηλαδή στο χέρι των «ιδιωτικών οντοτήτων» και των όποιων «δρώντων» το τι θα κάνουν.

Τεράστια η αποκάλυψη της κα Βούλτεψη, η οποία μας δείχνει πως έπεται «καταιγιστική» συνέχεια, σε περίπτωση που η συμφωνία κυρωθεί και από την ελληνική Βουλή.

Το μυαλό των περισσοτέρων πάει στην Οργάνωση «Ουράνιο Τόξο», η οποία δραστηριοποιείται στην περιοχή της Φλώρινας, ενώ λαμβάνει μέρος και σε εκλογικές αναμετρήσεις.

Στην ανακοίνωσή τους της 18ης Ιουνίου, επομένη των υπογραφών στις Πρέσπες, είχαν αναφέρει, μεταξύ άλλων,:

«Ένα από τα βασικά, αν όχι το βασικότερο βήμα, είναι η ειλικρινής και πλήρης- άνευ αστερίσκων και κωμικοτραγικών δηλώσεων- αναγνώριση της σύγχρονης μακεδονικής εθνικής ταυτότητας.

Μόνο τότε θα μπορέσει η χώρα μας να γίνει μια ευρωπαική δημοκρατία. Μόνο τότε η εν λόγω συμφωνία θα είναι ολοκληρωμένη και θα έχει επιτελέσει το στόχο της. Μέχρις ότου συμβεί αυτό, η εθνική Μακεδονική μειονότητα θα συνεχίσει τον αγώνα της μαζί με τις άλλες μειονότητες και τους, ευτυχώς διαρκώς αυξανόμενους, πραγματικούς δημοκράτες στη χώρα».

Ούτε λίγο ούτε πολύ ανέφεραν πως ξεκινούν αλυτρωτικό αγώνα, προφανώς για την αναγνώριση της μειονότητας τους στην Ελλάδα, η οποία δεν αποκλείεται να ζητήσει ένωση με την «μητέρα πατρίδα», όπως ακριβώς ζητούν οι τουρκόφωνοι στην Θράκη, που παλεύουν εξίσου να αναγνωριστούν ως «εθνική μειονότητα».

Και τι είπε ο Ζόραν Ζάεφ;

«Δεν υπάρχει άλλη “Μακεδονία” εκτός από την δική μας. Το βόρειο τμήμα της Ελλάδας είναι Ελλάδα, το δυτικό τμήμα της Βουλγαρίας είναι Βουλγαρία. Αυτή είναι μόνο δική μας “Μακεδονία” και δεν πρόκειται να υπάρξει άλλη στον κόσμο…».