Νέα «βόμβα»: Καταργείται ο όρος «Βόρεια Ήπειρος»;

Πολύ σοβαρή εξέλιξη η οποία εφόσον επιβεβαιωθεί με μία επερχόμενη συμφωνία θα αποτελεί άλλη μία μεγάλη εθνική υποχώρηση.
Του Άρη Δημόπουλου

Με…ορέξεις έχουν ριχτεί στην ελληνική κυβέρνηση πάνω στο αλβανικό ζήτημα, μερικές βδομάδες μετά τη δέσμευση Κοτζιά πως θα λύσει και αυτό το εθνικό θέμα πριν πάει…διακοπές.

Απ’ότι φαίνεται μάλιστα το ζήτημα θα αποτελέσει μία «σφαλιάρα» από το ελληνικό κράτος προς τον ελληνισμό της Αλβανίας.

Πιο συγκεκριμένα , όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα «Το ΠΑΡΟΝ», ελληνική και αλβανική κυβέρνηση έχουν συμφωνήσει για την πλήρη κατάργηση του όρου «Βόρεια Ήπειρος», με τη δικαιολογία πως αυτός ο όρος ενέχει…αλυτρωτικά στοιχεία εις βάρος του αλβανικού κράτους!

Μάλιστα με τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της γειτονικής χώρας να βρίσκονται στο ζενίθ τους, μία τέτοια…διευθέτηση αυτής της «λεπτομέρειας» υποτίθεται πως θα λύσει πολλά από τα διμερή προβλήματα.

Ωστόσο όμως θα παραγκωνίσει έναν ολόκληρο ελληνικό πληθυσμό πολλών χιλιάδων Ελλήνων εντός του Αλβανικού εδάφους.

Πρόκειται για έναν από τους πλέον κραταιούς ισχυρισμούς της αλβανικής πλευράς, με την ελληνική διπλωματία να μην φαίνεται και πολύ διατεθειμένη να πει “όχι”.

Στις εξαιρετικά δυσάρεστες αυτές πληροφορίες που έρχονται για το αλβανικό ζήτημα, έρχονται οι καθόλου τυχαίες δηλώσεις του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά για την Βόρεια Ήπειρο.

Δείτε τι είχε δηλώσει προ ημερών ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας:

«Στην Αλβανία βρήκα ανοιχτά θέματα 100 ετών. Για παράδειγμα, είμαστε ακόμη σε εμπόλεμη κατάσταση. Είμαστε και οι δύο κράτη μέλη του ΝΑΤΟ, έχουμε κάνει ένα Σύμφωνο φιλίας, αλλά τυπικά υπάρχει αυτή η εμπόλεμη κατάσταση. Βάλαμε όλα αυτά τα προβλήματα σε ένα πακέτο. Μερικά θέματα πιο μικρά τα λύσαμε, ειδικά αυτά που ανακουφίζουν τους εργαζόμενους ή τους μετανάστες από την πλευρά της Αλβανίας.

Γενικά οι αντιπολιτεύσεις έχουν την τάση να δημιουργούν στα κυβερνητικά τους χρόνια τετελεσμένα και μετά μας καταγγέλλουν για αυτά.

Λένε επίσης ότι θα παραδώσουμε τη Βόρεια Ήπειρο. Εάν δεν το έχουν καταλάβει, με τις διεθνείς συνθήκες και την Τελική Πράξη του Ελσίνκι, η Βόρεια Ήπειρος είναι κομμάτι της Αλβανίας και εμείς δεν έχουμε καμία πρόθεση να ανατρέψουμε τα σύνορα. Αυτές είναι ψυχώσεις που κάνουν κακό στη χώρα και δεν έχουν καμία σχέση με την ευρωπαϊκή πολιτική διαλόγου και συμβιβασμού.

Τα Βαλκάνια, μαζί με την Ελλάδα που είναι πιο έμπειρη, να προχωρήσουμε μαζί σε ένα κοινό ευρωπαϊκό μέλλον. Διότι καμία χώρα της περιοχής δεν θα μετράει πολύ σε μια μελλοντική Ένωση με 40-45 κράτη μέλη».

Μήπως για αυτό το «κοινό ευρωπαϊκό μέλλον» για το οποίο μιλάει ο κ.Κοτζιάς πρέπει να…θυσιαστούν πολλές χιλιάδες Ελλήνων στην Βόρεια Ήπειρο και να ξεχαστεί σταδιακά η όποια ελληνική παρουσία εκεί;

Εξάλλου φαίνεται πως «αλυτρωτικό» χαρακτηρίζεται μόνο το «Βόρεια Ήπειρος» και όχι το «Βόρεια Μακεδονία», όπως δέχθηκε ήδη η ελληνική κυβέρνηση να ονομάζονται τα Σκόπια.