• Αρχική
  • Άρθρα
  • Μπήκε η «ταφόπλακα»- BBC: «Πράγματι υπάρχει καταπιεσμένη ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ μειονότητα στην Ελλάδα» – Τι ακολουθεί; (ΒΙΝΤΕΟ)

Μπήκε η «ταφόπλακα»- BBC: «Πράγματι υπάρχει καταπιεσμένη ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ μειονότητα στην Ελλάδα» – Τι ακολουθεί; (ΒΙΝΤΕΟ)

Δεν προλαβαίνουμε να μετράμε τις συνέπειες-πληγές της κατάπτυστης Συμφωνίας των Πρεσπών.
του Νεκτάριου Αρχοντίου

Πριν χρόνια, οι Σκοπιανοί δημοσίευαν χάρτες με την περιοχή της Μακεδονίας, ισχυριζόμενοι πως είναι δική τους, και κανείς δεν ασχολούνταν με τις πράγματι ανιστόρητες ασυναρτησίες που έλεγαν, ούτε εν γένει τους έπαιρναν στα σοβαρά. Το επίσης γραφικό «Ουράνιο Τόξο» μιλούσε για την καταπιεσμένη στην Ελλάδα…«Μακεδονική» μειονότητα, χωρίς κανείς να τους δίνει σημασία.

Τα πράγματα όμως άλλαξαν με Πρώτη Φορά Αριστερά.

Για πρώτη φορά η Ελλάδα, με τον τέως ΥΠΕΞ Νίκο Κοτζιά να «διαπραγματεύεται» με επιχειρήματα που συνέφεραν μόνο την πλευρά των Σκοπίων, θαρρείς και ήταν ΥΠΕΞ των Σκοπίων και όχι της Ελλάδος, χάρισε αμαχητί όνομα, εθνότητα, γλώσσα και όπως διαβάσατε σε σημερινό μας άρθρο, πιθανόν ΚΑΙ εναέρια προστασία στη γείτονα.

Το δε γραφικό «Ουράνιο Τόξο» με την συνθήκη των Πρεσπών, παύει να λέει γραφικότητες και όσα υποστήριξε τόσα χρόνια αρχίζουν να αποκτούν υποστάσεις, βασισμένες στην αποδοχή της Ελλάδος να αναγνωρίσει τα Σκόπια με το όνομα Βόρεια Μακεδονία με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Μετά την εμφάνιση αγγελιών από Σκοπιανούς για ιδιαίτερα στη «Μακεδονική» και τους φόβους των Ελλήνων εμπόρων για την τύχη της επωνυμίας των πράγματι Μακεδονικών τους προϊόντων, μια ακόμη πιο ανησυχητική είδηση κάνει την εμφάνιση της.

Το BBC, σε δημοσίευμά του, αναφέρεται «στην αόρατη μειονότητα της Ελλάδας».

«Με την επικύρωση συμφωνίας για την “Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονία”, η Ελλάδα αναγνώρισε σιωπηρά την ύπαρξη μακεδονικής γλώσσας και εθνότητας», τονίζει και διερωτάται το λόγο άρνησης αναγνώρισης της «σλαβομακεδονικής μειονότητας»

Μπορείτε να δείτε παρακάτω το σχετικό δημοσίευμα:Διαβάζοντάς το, νομίζει κανείς ότι διαβάζει κάποιο δημοσίευμα του «Ουράνιου Τόξου», επιβεβαιώνοντας τους φόβους όλων εκείνων που δεν ήθελαν να περάσει η κατάπτυστη συμφωνία.

Αναφέρει το διεθνές δημοσίευμα:

Το BBC συνομίλησε με τον κ. Φωκά, ο οποίος ζήτησε να μην δημοσιοποιηθεί το επίθετό του, που αυτοπροσδιορίζεται ως «Μακεδόνας» και Έλληνας, δηλώνοντας πως «η μητρική μου γλώσσα είναι “μακεδονική”, μια σλαβική γλώσσα που σχετίζεται με τη βουλγαρική και μιλάει εδώ και αιώνες αυτό το τμήμα των Βαλκανίων».

«Στο σύγχρονο σπίτι του γιου του σε ένα χωριό στη βόρεια Ελλάδα, με οδηγεί στην οδυνηρή ιστορία της μη αναγνωρισμένης σλαβικής μειονότητας της Ελλάδας»οι «Μακεδόνες» στην Ελλάδα υπήρξαν στο στόχαστρο και υπέστησαν διώξεις «ακόμα και επειδή η παρουσία τους δεν γινόταν αποδεκτή σχεδόν από κανέναν»

«Οι περισσότεροι είναι απρόθυμοι να μιλήσουν με τους ξένους για την ταυτότητά τους. Για τους εαυτούς τους και τους άλλους, είναι γνωστοί απλά ως «ντόπιοι», που μιλούν μια γλώσσα που ονομάζεται «τοπική» (dopya). Απουσιάζουν εντελώς από τα εγχειρίδια της σχολικής ιστορίας, δεν έχουν εμφανιστεί στις απογραφές από το 1951 (όταν καταγράφηκαν απλώς ως ομιλούντες την «σλαβική γλώσσα») και η ύπαρξή τους δεν αναφέρεται καθόλου δημοσίως. Οι περισσότεροι Έλληνες δεν γνωρίζουν καν την ύπαρξή τους»

«Όταν ο πρωθυπουργός, ο Αλέξης Τσίπρας, αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της κοινοβουλευτικής συζήτησης στην ύπαρξη “Σλαβομακεδόνων” στην Ελλάδα – την εποχή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου – έσπασε ένα μακροχρόνιο ταμπού»,

Ο κ. Φωκάς αναφέρεται στην ιστορία της οικογένειάς του, ενώ υπενθυμίζει ότι «η βόρεια ελληνική περιοχή της Μακεδονίας, όταν γεννήθηκε, είχε μόλις προστεθεί στο ελληνικό κράτος». Ο θείος του έλεγε ότι η οικογένειά τους δεν ήταν «ούτε Σέρβοι, ούτε Έλληνες ούτε Βούλγαροι, αλλά Ορθόδοξοι “Μακεδόνες”».


«Τελικά, οι Σλάβοι “Μακεδόνες” βρέθηκαν χωρισμένοι μεταξύ αυτών των τριών νέων κρατών. Στην Ελλάδα, ορισμένοι εκδιώχθηκαν, ενώ όσοι παρέμειναν ωθήθηκαν να αφομοιωθούν. Όλα τα χωριά και οι πόλεις με μη ελληνικά ονόματα έλαβαν νέα, τα οποία επέλεξε μια επιτροπή μελετητών στα τέλη της δεκαετίας του 1920, αν και σχεδόν ένας αιώνας αργότερα μερικοί «ντόπιοι».

Ο Μεταξάς απαγόρευσε τη Μακεδονική Γλώσσα

«ο Έλληνας δικτάτορας Ιωάννης Μεταξάς, ένας θαυμαστής του Μουσολίνι, απαγόρευσε τη μακεδονική γλώσσα και ανάγκασε τους “Μακεδόνες” να αλλάξουν τα ονόματά τους σε ελληνικά».
Σύμφωνα με τον κ. Φωκά, οι αστυνομικοί παρακολουθούν όσους πηγαίνουν σε κηδείες και κρυφακούν στα παράθυρα για να πιάσουν κάποιον που μιλάει ή τραγουδάει στην απαγορευμένη γλώσσα.

«Υπήρχαν αγωγές, απειλές και ξυλοδαρμοί», υποστηρίζει.
Οι γυναίκες, οι οποίες συχνά δεν μιλούσαν ελληνικά, κάλυπταν το στόμα τους με τις μαντίλες τους για να μην γίνονται αντιληπτές, αλλά η μητέρα του κ. Φωκά συνελήφθη και της επιβλήθηκε πρόστιμο 250 δραχμών, ένα μεγάλο ποσό τότε.


«Οι Σλαβόφωνοι, υπέφεραν πολλά από τους Έλληνες την περίοδο του Μεταξά», τονίζει ο κ. Φωκάς, του οποίου ο πατέρας, όπως αναφέρει, εξορίστηκε στη Χίο. Μαζί με άλλους αρχηγούς μεγάλων οικογενειών τους βασάνισαν και τους ανάγκαζαν να πίνουν ρητινέλαιο, ένα ισχυρό καθαρκτικό.

«Η Ελλάδα θεωρεί τους Σλαβομακεδόνες ως γλωσσική ομάδα»η ελληνική κυβέρνηση αναγνωρίζει επισήμως μόνο μία μειονότητα, τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης. Ιστορικά, έχει θεωρήσει τους “Σλαβομακεδόνες” ως γλωσσική και όχι εθνική ομάδα, αναφέροντας τους ως σλαβόφωνους Έλληνες ή δίγλωσσους Έλληνες, ενώ η συμφωνία για το όνομα της Βόρειας Μακεδονίας απαιτεί συνταγματικές αλλαγές από τη χώρα για να αφαιρέσουν τις αναφορές σε μειονότητα στην Ελλάδα.»

«Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι σημαντική πολιτική πρόοδος που θα βοηθήσει στην άμβλυνση τέτοιων φόβων. Αλλά η διαδικασία έχει επίσης προκαλέσει νέα κύματα θυμού και άγχους, με μεγάλες, ενίοτε βίαιες, διαμαρτυρίες που αντιτίθενται στη συμφωνία, υποστηριζόμενες από τμήματα της Ορθόδοξης Εκκλησίας.


«Οι εκλογές πρέπει να πραγματοποιηθούν πριν από το τέλος του έτους. Η δεξιά αντιπολίτευση της Ελλάδας επέστρεψε γρήγορα στα εθνικιστικά συναισθήματα, κατηγορώντας την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για προδοσία. Για τους Σλαβόφωνους της Ελλάδας, οι οποίοι από καιρό δεν επιζητούν τίποτα περισσότερο από το δικαίωμα στην πολιτιστική έκφραση, ο χρόνος για να βγουν από τη σκιά μπορεί να μην έφτασε ακόμα», καταλήγει το BBC.

BBC

Το δημοσίευμα προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων με τη Νέα Δημοκρατία να απαντά:

«Δεν πέρασε ούτε ένα μήνας αφότου ο Πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, προειδοποιούσε από το βήμα της Βουλής για τους κινδύνους της συμφωνίας των Πρεσπών αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Ήδη κάποιοι έχουν φροντίσει με αναρτήσεις τους, αυτοπροσδιοριζόμενοι ως μέλη της “Εθνικής Μακεδονικής Μειονότητας”, να πανηγυρίζουν για τη συμφωνία την οποία εσείς υπογράψατε. Σήμερα το έκαναν. Εκεί μας οδηγεί η πολιτική σας κ. Τσίπρα. Θα τα βρούμε μπροστά μας αυτά τα προβλήματα σε βάθος χρόνου».

Η απάντηση τότε του κ. Τσίπρα ήταν ότι η ΝΔ υποθάλπει τον εθνικισμό», σημειώνει το γραφείο Τύπου της ΝΔ και συνεχίζει: «Το BBC σήμερα με εκτενές άρθρο του υιοθετεί τον ανήκουστο ισχυρισμό ότι “στην Ελλάδα κατοικεί εδώ και χρόνια μια καταπιεσμένη μακεδονική μειονότητα”. Καλούμε τον κ.Τσίπρα να πράξει σήμερα κι όλας το αυτονόητο: να ξεκαθαρίσει άμεσα, κατηγορηματικά και προς όλες τις κατευθύνσεις ότι ζήτημα «εθνικής μακεδονικής μειονότητας» δεν υφίσταται στην Ελλάδα. Πόσο μάλλον όταν το δημοσίευμα επικαλείται την ομιλία του κ. Τσίπρα στη Βουλή. Η ευθύνη για τη Συμφωνία των Πρεσπών και τις βλαπτικές συνέπειες της για τη χώρα μας, ανήκει ακέραιη στην κυβέρνηση και τους πρόθυμους υποστηρικτές της».

Φυσικά, υπήρξε απάντηση από το Μέγαρο Μαξίμου.

«Ο κ. Μητσοτάκης και η ΝΔ αποφάσισαν για ακόμη μία φορά να γίνουν ακραίοι προπαγανδιστές απαράδεκτων και ανυπόστατων ισχυρισμών, επιβεβαιώνοντας ότι δεν είναι μόνο ανίδεοι, αλλά και εθνικά επικίνδυνοι», αναφέρει σε γραπτή του ανακοίνωση το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού, απαντώντας στην ανακοίνωση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Όπως βλέπετε, έχουμε να δούμε ακόμα πολλά.

Σημαντικό: Ο χρόνος πίσω δεν γυρνάει και ότι έγινε με τη Συμφωνία των Πρεσπών δυστυχώς έγινε.

Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να παραδειγματιστούμε από το τι έγινε με τη Μακεδονία και να μην φέρουμε ξανά στην εξουσία την Αριστερά, είτε άμεσα, είτε έμμεσα, με το να στηρίζουμε μικρά κόμματα ή απέχοντας από τις κάλπες. Υπάρχουν ακόμη πολλά ανοιχτά εθνικά θέματα, τα οποία ο Αλέξης Τσίπρας θέλει να «λύσει» όπως και το Σκοπιανό. Έχουμε ευθύνη να αποτρέψουμε το ξεπούλημα της πατρίδος μας.

(φώτο: Eurokinissi)

Tο el.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο κάτω από  το άρθρο, μόνο από όσους και όσες έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία DISQUS. Ο καθένας και η κάθε μία έχουν το δικαίωμα να εκφράζουν ελεύθερα τις απόψεις τους. Αυτό όμως  δεν σημαίνει ότι το el.gr υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Επίσης ξεκάθαρα θα διαγράφουμε  συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια αμέσως μόλις τα εντοπίσουμε  ή αμέσως μόλις μας καταγγελθούν. Ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το el.gr δεν φέρει καμία νομική ή άλλη ευθύνη, αφού στο διαδίκτυο ανωνυμία δεν υπάρχει.