Μετά το BBC κι άλλο διεθνές δημοσίευμα – ΤΙΤΛΟΣ: «Μακεδονική μειονότητα στην Ελλάδα»

Το δημοσίευμα του BBC περί μακεδονικής μειονότητας στην Ελλάδα ήταν μόνο η αρχή.

Μετά την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών έρχεται το επόμενο «χτύπημα» από την Γερμανία.

Στην ιστοσελίδα της Γερμανικής Ραδιοφωνίας (DLF) φιλοξενείται ρεπορτάζ με τίτλο «Μακεδονική μειονότητα – Μη αναγνωρισμένη στην Ελλάδα» κάνοντας λόγο για «σλαβόφωνους Έλληνες που φοβούνται να χαρακτηριστούν ως «μακεδονική μειονότητα».

Στον πρόλογο, γίνεται φυσικά νύξη στο περίφημο δημοσίευμα του BBC και σημειώνεται πως «ο πάταγος στην Αθήνα ήταν μεγάλος. Για την Ελλάδα δεν υπάρχει μακεδονική μειονότητα».

Το δημοσίευμα έχει ως βάση τα λεγόμενα Έλληνα δημοσιογράφου, ο οποίος, όπως σημειώνουν οι Γερμανοί, «καταπιάνεται εδώ και δεκαετίες με την ελληνική περιοχή της Μακεδονίας και τον εκεί σλαβόφωνο πληθυσμό».

«Υπάρχουν εκείνοι που λένε ότι έχουν μόνον ιδιαίτερα πολιτισμικά χαρακτηριστικά, χωρίς να ανήκουν σε άλλο λαό. Δεν θέλουν σε καμία απολύτως περίπτωση να είναι μειονότητα, έχουν την αντίληψη ότι αυτό θα μπορούσε μόνον να τους βλάψει, ότι με αυτόν τον τρόπο θα περιχαρακώνονταν από τον υπόλοιπο πληθυσμό».

deutschlandfunk.de

Σύμφωνα με τον κ. Κωστόπουλο: «το μικρό κομμάτι των σλάβων Ελλήνων, το οποίο όντως αυτοπροσδιορίζεται ως μειονότητα, εκπροσωπείται πολιτικά από το κόμμα «Ουράνιο Τόξο», – το οποίο εδρεύει στην βορειοελληνική πόλη της Φλώρινας. Αυτό το κόμμα όμως, με τις μερικές χιλιάδες ψήφων που λαμβάνει, δεν διαδραματίζει σχεδόν κανένα ρόλο στην περιοχή».

«Κατά το 1913, αυτή η πληθυσμιακή ομάδα τελούσε υπό ελληνική κυριαρχία. Μετά τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο, πραγματοποιήθηκε μία ανταλλαγή πληθυσμών μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας. Μέσα από αυτήν τη διαδικασία, χιλιάδες Σλάβοι εγκατέλειψαν τη χώρα. Εκείνη την εποχή, η Βουλγαρία στο νότο θεωρείτο ακόμη ως «Ο» κίνδυνος, ο εχθρός που εξακολουθούσε να θεωρεί δικά του τα εδάφη που μόλις είχαν αποκτηθεί, δηλαδή την περιοχή της Μακεδονίας.

Όσοι παρέμειναν στην Ελλάδα, ανέπτυξαν με την πάροδο των ετών μία νέα ταυτότητα, τη «σλαβομακεδονική» – με τη βοήθεια και του ελληνικού κράτους, το οποίο επεδίωκε έτσι να μετριάσει τη λανθάνουσα, βουλγαρική απειλή. Μία άλλη γειτονική χώρα, η σημερινή Βόρεια Μακεδονία, συχνά στο παρελθόν, χαρακτήριζε τους σλαβογενείς Έλληνες ως δική της – μακεδονική – μειονότητα»

ΦΩΤΟ: eurokinissi

  • 1
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Σχετικά άρθρα:

loading...
loading...