Μαζί με το Σύνταγμα θα αλλάξουν και τα σύνορα της Ελλάδας; Μία σημαντική παρατήρηση!

«Η κυβέρνηση παραδέχθηκε επιτέλους ότι τα ζητήματα που αφορούν στις σχέσεις κράτους-εκκλησίας δεν άπτονται του Συντάγματος, αλλά απλής νομοθέτησης».

Αυτό αναφέρει η Νέα Δημοκρατίας σε ανακοίνωσή της.

Άρα, σύμφωνα με την αξιωματική αντιπολίτευση, δεν χρειάζεται αλλαγή του Συντάγματος και απαλοιφή του ονόματος του Χριστού από το άρθρο 3 του Συντάγματος (διαβάστε ΕΔΩ).

Επιπλέον, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι το κράτος δεν θα μισθοδοτεί πλέον απευθείας τους περίπου 10.000 κληρικούς, αλλά θα το κάνει με έμμεσο τρόπο, δίνοντας ετησίως στην εκκλησία ένα ποσό της τάξης των 200 εκ. ευρώ.

Ωστόσο, η διευθέτηση που ανακοίνωσε εκτάκτως η κυβέρνηση εξαιρεί το Οικουμενικό Πατριαρχείο και τις Μητροπόλεις του στην χώρα μας.

Τουτέστιν, εξαιρούνται χιλιάδες κληρικοί στην Ήπειρο, την Μακεδονία, την Θράκη, τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη.

Ειδικότερα, οι επαρχίες του Οικουμενικού Θρόνου, που βρίσκονται στην Ελλάδα είναι:

  • Η ημιαυτόνομη Εκκλησία της Κρήτης
  • Οι Μητροπόλεις της Δωδεκανήσου
  • Οι Μητροπόλεις των Νέων Χωρών (Ήπειρος, Μακεδονία, Θράκη, Νησιά Βορείου Αιγαίου), οι οποίες με τον Πατριαρχικό και Συνοδικό Τόμο της 4ης Σεπτεμβρίου του 1928 αποφασίσθηκε να διοικούνται επιτροπικώς (προσωρινώς) από την Εκκλησία της Ελλάδος.

Τι θα γίνει λοιπόν με τους κληρικούς ακριτικών περιοχών που δεν ανήκουν στην Εκκλησία της Ελλάδος, αλλά στο Οικουμενικό Πατριαρχείο;

Θα παραιτηθούν στην μοίρα τους μαζί με τα… εδάφη του Ελληνισμού;

Αναμένουμε και εμείς απαντήσεις!

Σχετικά άρθρα:

loading...
loading...