• Αρχική
  • Άρθρα
  • Κραυγή αγωνίας: Μετά τους Τούρκους του Αττίλα έτσι «κατακτούν» την υπόλοιπη Κύπρο (ΒΙΝΤΕΟ-ΦΩΤΟ)

Κραυγή αγωνίας: Μετά τους Τούρκους του Αττίλα έτσι «κατακτούν» την υπόλοιπη Κύπρο (ΒΙΝΤΕΟ-ΦΩΤΟ)

Με αυξημένες παράνομες μεταναστευτικές ροές βρίσκεται αντιμέτωπη η Κύπρος, ενώ φωτογραφίες από κυπριακή εφημερίδα προβληματίζουν όλους τους Έλληνες.
του Κίμωνα Χαραλάμπους

Μόνο τις 4 πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου, στην Μεγαλόνησο έφτασαν περισσότεροι από 140 «πρόσφυγες και μετανάστες», όπως τους ονομάζουν.

Τους πρώτους 8 μήνες του 2018, περισσότεροι από 4000, στην συντριπτική τους πλειοψηφία μουσουλμάνοι, κατέθεσαν αίτηση άσυλου.

Η ελεύθερη Κύπρος γεμίζει με εποίκους όπως τα Κατεχόμενα, μουσουλμάνους πάλι, αλλά αυτή την φορά όχι Τούρκους.

«Οι πρόσφυγες που εγκαταλείπουν την Μέση Ανατολή αναζητούν μια καλύτερη ζωή, καλύτερες συνθήκες διαβίωσης. Όμως πλέον είναι πολύ δύσκολο να φτάσουν στην Ελλάδα μέσω Τουρκίας. Οπότε προσπαθούν να βρουν διαφορετικές διαδρομές και η Κύπρος είναι μία από αυτές τις διαδρομές» υποστηρίζει ο Γιώργος Τζογόπουλος, ερευνητής του Center International de Formation Europeenne (CIFE).

Με άλλα λόγια μετά την Ελλάδα γεμίζει με παράνομους μετανάστες και η Κύπρος.

Η κυπριακή κυβέρνηση ζητεί με αγωνία την… στήριξη των Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ σημειώνει πως κάνει ότι μπορεί για να αντιμετωπίσει την κατάσταση.

Εν τω μεταξύ, την ανησυχία των αρχών ασφαλείας, αλλά και ευρύτερα των αρμοδίων υπηρεσιών της Κύπρου, προκαλούν κάποια στοιχεία που ενδεχομένως να συνδέουν με τρομοκρατικές οργανώσεις άτομα τα οποία έχουν εισέλθει το τελευταίο διάστημα στην κυπριακή επικράτεια ως παράτυποι μετανάστες.

Όπως αναφέρει η κυπριακή εφημερίδα «Πολίτης», στο κέντρο φιλοξενίας στην Κοκκινοτριμιθιά εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχου ρουτίνας σε κινητά τηλέφωνα κάποιων μεταναστών που έφθασαν παράνομα από τα κατεχόμενα «περίεργες» φωτογραφίες.

Δύο – τρεις από αυτές που «κυκλοφόρησαν» στο κέντρο φιλοξενίας απεικονίζουν άτομα που ήρθαν προσφάτως στην Κύπρο να ποζάρουν με όπλα, περίστροφα κ.λπ., ενώ η μία απεικονίζει ξεκάθαρα άτομο με τζιχαντιστική στολή.

Δύο από αυτές τις φωτογραφίες παρουσιάζει η εφημερίδα, ενώ, όπως υπογραμμίζεται, το σύνολο των φωτογραφιών βρίσκεται κάτω από το μικροσκόπιο των αρχών ασφαλείας.

Μία εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι «ο δρόμος προς την Κύπρο» είναι για αυτούς τους μοναχικούς λύκους μία ασφαλής και όχι ιδιαίτερα δύσκολη διαδρομή, αφού από τη Συρία διέρχονται στην Τουρκία και από τα τουρκικά παράλια, ενίοτε και με σκάφη της γραμμής, φθάνουν στην Κερύνεια. Από εκεί υπάρχουν «οδηγοί» που τους προωθούν σε συγκεκριμένα σημεία της γραμμής, όπως αυτό της Περιστερώνας-Αστρομερίτη.

Αυτό που ανησυχεί τις αρχές ασφαλείας είναι το ενδεχόμενο αυτές οι αφίξεις να είναι σε οργανωμένη βάση.

Αν αυτό ισχύει τότε η ελεύθερη Κύπρος κινδυνεύει με «σύγχρονο» Αττίλα, αυτή την φορά πιο ύπουλο, γεγονός που σίγουρα θα «τρέξει» να αξιοποιήσει η Τουρκία.