Η «παγίδα» της Γευγελής: Ο κίνδυνος για την Μακεδονία – Τι πρέπει να αλλάξει άμεσα (ΒΙΝΤΕΟ)

Στην ελληνική Γευγελή των σημερινών Σκοπίων, η αγορά θυμίζει .. .ελληνική πλατεία

με τα τοπικά καταστήματα να γεμίζουν με επισκέπτες από περιοχές της Βόρειας Ελλάδας.

Αιτία; Οι υψηλές τιμές στην πατρίδα μας λόγω υπερφορολόγησης.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Έθνος», τα τσιγάρα που κάποιος στην Ελλάδα τα πληρώνει πάνω από 4 ευρώ, στη Γευγελή τα βρίσκει με 1,20 ευρώ , το ανδρικό κούρεμα δεν ξεπερνάει τα 2,5 ευρώ , ενώ ένα γυναικείο χτένισμα είναι μόλις στα 3 ευρώ.

Στις οδοντιατρικές υπηρεσίες αν και πολλές φορές έχει καταγγελθεί πως η ποιότητα τους είναι πολύ χαμηλή οι διαφορές είναι μεγάλες.

Ένα σφράγισμα μπορεί να κοστίζει όλα κι όλα 10 ευρώ και ένα εμφύτευμα 500 ευρώ.

Οι τιμές στα αγροτικά προϊόντα φούρνου, αρτοσκευάσματα και γλυκά είναι περίπου στο 50% των τιμών που κάνει κυρίως τους κατοίκους του Κιλκίς να επισκέπτονται πολύ συχνότατα τα χωριά της ΠΓΔΜ ακόμη και για τα ψώνια της ημέρας.

Στην αγορά της ΠΓΔΜ ένα κιλό μοσχαρίσιο κρέας κοστίζει μόλις 6 ευρώ, το χοιρινό πωλείται από 3 ευρώ και 1 κιλό αρνί κοστίζει μόλις 3,5 ευρώ.

Η χαµηλή τιµή των καυσίµων τόσο στην ΠΓ∆Μ όσο και στη Βουλγαρία και στην Αλβανία (η αµόλυβδη κυµαίνεται από 1,10 έως 1,20 ευρώ το λίτρο), µε τις οποίες συνορεύουν οι νοµοί της Βόρειας Ελλάδας, επιτείνουν την κακή οικονοµική κατάσταση των επιχειρήσεων και κάνουν ακόµα πιο δυσχερή την προσπάθειά τους να επιβιώσουν, µε τους επιχειρηµατίες να κάνουν λόγο για «ταφόπλακα».

Δεν αποκλείεται την εν λόγω οικονομική πραγματικότητα να εκμεταλλευτούν επιτήδειοι της παγκοσμιοποίησης, οι οποίοι θα υποσχεθούν ένα καλύτερο οικονομικό περιβάλλον σε μία νέα «βαλκανική δημοκρατία» με πρωτεύουσα την Θεσσαλονίκη και προοπτική απόσχισης από την Ελλάδα.

Ως εκ τούτου είναι επιτακτική η αλλαγή οικονομικής πολιτικής στα πρότυπα μειωμένης φορολογίας, ενίσχυσης της εγχώριας ιδιωτικής πρωτοβουλίας, ώστε οι τιμές προϊόντων και υπηρεσιών να πέσουν και οι πολίτες της Μακεδονίας να μην πηγαίνουν στα Σκόπια.  

  • 70
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Σχετικά άρθρα:

loading...
loading...