• Αρχική
  • Άρθρα
  • Η φορολογία των επιχειρήσεων μας «σκοτώνει» και στα εθνικά θέματα – Αποκαρδιωτικά τα στοιχεία της Ελλάδας στην Ευρώπη

Η φορολογία των επιχειρήσεων μας «σκοτώνει» και στα εθνικά θέματα – Αποκαρδιωτικά τα στοιχεία της Ελλάδας στην Ευρώπη

Η πρακτική της κυβέρνησης να υπερφορολογεί τις επιχειρήσεις επικρίνεται παγκοσμίως., ωστόσο έχει και επιπτώσεις στα εθνικά θέματα.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ ποτέ δεν έβλεπε με καλό μάτι το επιχειρείν κάτι που προφανώς αποτελεί κοινή διαπίστωση από τους πάντες», σχολιάζει το liberal.gr

Η τελευταία έκθεση κόλαφος του Tax Foundation δείχνει ότι η Ελλάδα καταλαμβάνει μία από τις χειρότερες θέσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση!!! Που να συνυπολογιστούν η προκαταβολή φόρου 100%, ο νόμος Κατρύγκαλου και οι υπόλοιπες «ληστρικές» ασφαλιστικές εισφορές.

Αυτού του είδους η αριστερόστροφη οικονομική πολιτική δεν έχει επιπτώσεις μόνο στην οικονομία, καταπολεμώντας, ουσιαστικά, το ελεύθερο επάγγελμα που παράγει κέρδος αλλά και θέσεις εργασίας. Επιπρόσθετα έχει αντίκτυπο στην δυναμική της χώρας μας στην εξωτερική πολιτική, καθώς κράτη, οικονομικά καθημαγμένα, ξεκινούν από μειονεκτική θέση τις όποιες συζητήσεις σε σχέση με κρίσιμα εθνικά ζητήματα.

Διαβάζουμε στο Liberal.gr:

Όπως προκύπτει από την έκθεση, ο συντελεστής φορολόγησης των νομικών προσώπων κινείται σε πολύ υψηλότερα επίπεδα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, που διαμορφώνεται στο 22,5%. Σύμφωνα με τη μελέτη «οι φόροι στα κέρδη των επιχειρήσεων είναι η πιο επιζήμια μορφή φορολογίας για την οικονομική ανάπτυξη. Χώρες με χαμηλότερους συντελεστές είναι πιθανό να αναπτυχθούν ταχύτερα και να προσελκύσουν περισσότερες επενδύσεις και θέσεις εργασίας, σε σύγκριση με χώρες που έχουν υψηλότερη φορολογία», αναφέρουν οι αναλυτές χρησιμοποιώντας τις τελευταίες μελέτες του ΟΟΣΑ.

Στην χαρτογράφηση των φορολογικών καθεστώτων, η Ελλάδα συνεχίζει τον δικό της μοναχικό δρόμο μακριά από τις επενδύσει με συντελεστή 29% (δεν συμπεριλαμβάνεται ο φόρος διανομής), καταλαμβάνοντας την 23η χειρότερη θέση στην Ευρώπη.

Μάλιστα δεν μπορεί να συγκριθεί με χώρες, όπως η Ιρλανδία που ακόμα και στα χρόνια της κρίσης κατάφερε να διατηρήσεις τον χαμηλό συντελεστή (12,5%) και την Ουγγαρία που φορολογεί τα κέρδη με συντελεστή 9%. Στη Λιθουανία δε ο συντελεστής ανέρχεται στο 15% μόλις.

Και αν η Ελλάδα αντιτάξει ότι η Γαλλία (34,4%) παραδοσιακά διατηρεί υψηλούς συντελεστές ωστόσο στην ανωτέρω χώρα υπάρχει βαριά βιομηχανία, ενώ ήδη έχει ξεκινήσει η συζήτηση για μείωση της φορολογίας. Από την επεξεργασία των στοιχείων προκύπτει ότι η πλειοψηφία των ευρωπαϊκών χωρών φορολογεί τα εταιρικά κέρδη με συντελεστές που κυμαίνονται από 19% ως 25%. Στο ποσοστό αυτό η Ελλάδα θα φθάσει το 2022 σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα. Εφόσον βέβαια εκλεγεί η Ν.Δ. στο 25% θα φθάσει το 2020 ενώ το 2021 ο συντελεστής θα διαμορφωθεί στο 20%.

ΠΗΓΗ: taxfoundation

ΦΩΤΟ: eurokinissi

Tο el.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο κάτω από  το άρθρο, μόνο από όσους και όσες έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία DISQUS. Ο καθένας και η κάθε μία έχουν το δικαίωμα να εκφράζουν ελεύθερα τις απόψεις τους. Αυτό όμως  δεν σημαίνει ότι το el.gr υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Επίσης ξεκάθαρα θα διαγράφουμε  συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια αμέσως μόλις τα εντοπίσουμε  ή αμέσως μόλις μας καταγγελθούν. Ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το el.gr δεν φέρει καμία νομική ή άλλη ευθύνη, αφού στο διαδίκτυο ανωνυμία δεν υπάρχει.