Με ραγδαία αυξανόμενο ρυθμό γερνάει ο ελληνικός αλλά και ο ευρωπαϊκός πληθυσμός, ενώ μέχρι το 2060 το 34% των πολιτών στην Ελλάδα θα είναι άνω των 65 ετών, σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Υγείας που παρουσίασε η αντιπεριφερειάρχης Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Μελίνα Δερμεντζοπούλου, σε ημερίδα που διοργάνωσε η Αντιπεριφέρεια σε συνεργασία με το Περιφερειακό Τμήμα Θεσσαλονίκης, Κιλκίς και Χαλκιδικής του Πανελλήνιου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών.
Η κ. Δερμεντζοπούλου επισήμανε χαρακτηριστικά ότι ενώ το προσδόκιμο ζωής έχει αυξηθεί (στην Ελλάδα είναι τα 81,1 έτη), μετά την ηλικία των 65 τα 2/3 αυτών των ετών συνοδεύονται από κάποιο χρόνιο νόσημα.
Τα περισσότερα χρόνια νοσήματα, μάλιστα, οφείλονται σε παράγοντες που εξαρτώνται από τη συμπεριφορά μας (κάπνισμα, διατροφή, έλλειψη σωματικής δραστηριότητας).
Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε ότι η υγιής γήρανση είναι ένα κεφάλαιο που επιβάλλεται να μας απασχολήσει και συμπλήρωσε πως δεν είναι τυχαίο ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας βρίσκεται σε διαδικασία αναθεώρησης της Στρατηγικής για την Υγιή Γήρανση για την περίοδο 2026-2030.
«Μεγαλώνουμε, αλλά πώς μεγαλώνουμε; Την ώρα που η μακροζωία είναι σημάδι προόδου στη δημόσια υγεία, η κακή υγεία κατά τη γήρανση δεν πρέπει να θεωρείται αυτονόητη.
Αντίθετα, η υγιής γήρανση συνδέεται με τις επιλογές μας, με τον τρόπο ζωής που έχουμε επιλέξει από τη νεαρή μας ηλικία, με την προσέγγισή μας σε θέματα υγιεινής διατροφής, άσκησης, αποφυγής επιβλαβών συνηθειών κ.ά.», πρόσθεσε η ίδια.
Με πληροφορίες από ΑΠΕΜΠΕ – ΦΩΤΟ:Freepik
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Συρία: Οι αρχές ανακοινώνουν απαγόρευση της κυκλοφορίας σε έξι συνοικίες του Χαλεπίου
- “Άσε μας κουκλίτσα μου”: Επεισόδιο μεταξύ Καιρίδη και Κωνσταντοπούλου στη Βουλή – Η παρέμβαση Δένδια
- Mυρίζει «μπαρούτι» στις ΗΠΑ – Φόβοι για διεθνιστικό ξεσηκωμό
- Πώς να καθαρίσετε το χαλί σας με φυσικά υλικά – Απαλλαγείτε εύκολα από τους λεκέδες που άφησαν…οι γιορτές
- Ορεστιάδα: Εν αναμονή εισροής μεγάλου όγκου υδάτων στους ποταμούς Άρδα και Έβρο
- Ξυλοδαρμός μέχρι θανάτου στην Πάτρα: Στον εισαγγελέα παρουσιάστηκε σήμερα 26χρονος κατηγορούμενος
- Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στη λεωφόρο Βασιλίσσης Αμαλίας
- Χαμός για την Βενεζουέλα: Αντέδρασε με οργή ο Τραμπ κατά Ρεπουμπλικάνων γερουσιαστών
- Ιαπωνία: Νέο απίστευτο ρεκόρ σε δημοπρασία – Τα κεράσια “Sato Nishiki” σε τιμή 140 ευρώ το ένα
- Συναγερμός στην Ισπανία: Η μεσογειακή “αράχνη – βιολί” επιτίθεται σε τουρίστες









