• Αρχική
  • Άρθρα
  • ΚΕΡΚΟΠΟΡΤΑ
  • Επιτροπή αναθεώρησης βιβλίων ιστορίας ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ – Όλη η αλήθεια: Ποιοι συμμετέχουν από Ελλάδα και ποιους απέκλεισαν (ΒΙΝΤΕΟ)

Επιτροπή αναθεώρησης βιβλίων ιστορίας ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ – Όλη η αλήθεια: Ποιοι συμμετέχουν από Ελλάδα και ποιους απέκλεισαν (ΒΙΝΤΕΟ)

Χθες σας παρουσιάσαμε την σκοπιανή σύνθεση της Μεικτής Διεπιστημονικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Ελλάδας – Σκοπίων,

η οποία θα εξετάσει τα σχολικά βιβλία των δύο χωρών, αλλάζοντας την ιστορία της Μακεδονίας, όπως την γνωρίζουμε.

του Κίμωνα Χαραλάμπους

Διαβάστε ΕΔΩ.

Σήμερα θα δούμε την ελληνική… «αποστολή», η οποία αποτελείται από:

  1. Μάρκο Μπόλαρη, Yφυπουργό Εξωτερικών, ως Πρόεδρο του Ελληνικού Τμήματος της Επιτροπής.
  2. Σπυρίδωνα Σφέτα, Kαθηγητή Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
  3. Νικόλαο Ζάικο, Aναπληρωτή Kαθηγητή Τμήματος Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.
  4. Αλεξάνδρα Ιωαννίδου, Aναπληρώτρια Kαθηγήτρια Τμήματος Ρωσικής Γλώσσας και Φιλολογίας και Σλαβικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών
  5. Ιάκωβο Μιχαηλίδη, Aναπληρωτή Kαθηγητή Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
  6. Ευθύμιο Χαρλαύτη, Σύμβουλο Πρεσβείας Α΄, Α3 Διεύθυνση Χωρών Νοτιοανατολικής Ευρώπης του Υπουργείου Εξωτερικών
  7. Αθανάσιο Λούπα, Yποψήφιο Διδάκτορα Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Επικεφαλής στην αντίστοιχη ελληνική επιτροπή θα είναι ο κ. Μπόλαρης.

Από τα υπόλοιπα έξι μέλη τα τρία είναι καθηγητές οι οποίοι έλαβαν μέρος στην Επιστημονική Ημερίδα «Συμφωνία των Πρεσπών: Νομικά Ζητήματα».

Φυσικά είχαν εκφραστεί θετικά για την Συμφωνία των Πρεσπών. Όσοι καθηγητές μετείχαν στην ημερίδα και είχαν εκφράσει διαφωνίες σχετικά με την Συμφωνία, δεν τους έγινε πρόταση να συμμετέχουν στην επιτροπή.

Οι απόψεις τους, σύμφωνα και με αποκαλύψεις από την βουλευτή της ΝΔ, Σοφία Βούλτεψη:

Σπυρίδων Σφέτας:

«Η συμφωνία για εμένα, που παρακολουθώ το θέμα επί 27 χρόνια, είναι ό,τι καλύτερο μπορούσε να επιτευχθεί. (…)Η συμφωνία είναι ισορροπημένη. Οριοθετούνται τα ζητήματα ταυτότητας και δεν υπάρχουν εθνικοί κίνδυνοι. (…) Μπορούμε να καταλάβουμε και τον Στρατή Μυριβήλη που έγραψε ότι «δεν θέλουν να ‘ναι μήτε ‘Μπουλγκάρ’, μήτε ‘Σρρπ’, μήτε ‘Γκρρτς’. Μονάχα ‘Μακεντόν Ορτοντόξ’ – ένα κείμενο που το αφαιρέσαμε από τα βιβλία μας».

Νικόλαος Ζάικος:

«Η συμφωνία δεν αναγνωρίζει «έθνος». Η ύπαρξη ή η ανυπαρξία κάποιου έθνους, είναι ανεξάρτητη από την αναγνώριση των επιμέρους κρατών. H γλώσσα αναγνωρίζεται από τη νομοθεσία κάθε κράτους».

Ιάκωβος Μιχαηλίδης:

Εξέφρασε την ελπίδα ότι η συμφωνία των Πρεσπών «θα κλείσει το κεφάλαιο αυτής της διαφιλονικίας γύρω από το όνομα και τα παραγόμενα από αυτό. Το πιο πιθανό όμως είναι δεν θα βάλει οριστικά τελεία σε ένα ζήτημα που διαμορφώνει τις ισορροπίες στη νότια Βαλκανική για σχεδόν 150 χρόνια.

Αλεξάνδρα Ιωαννίδου:

Αμφισβητεί δημόσια την ελληνικότητα της Μακεδονίας. Η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του ΕΚΠΑ δήλωσε στις  19/9/2018: «Ανεχόμαστε χίλια μύρια όσα στο όνομα  της τρομερής πατρίδας και μιας, ας το πούμε φαντασίωσης που μας λέει ότι η Μακεδονία ήταν πάντα ελληνική  και θα παραμείνει  ελληνική…».

Ποιους και γιατί απέκλεισαν από την Επιτροπή, όπως αποκαλύπτει η βουλευτής, ενώ συμμετείχαν στην Ημερίδα που προηγήθηκε για την Συμφωνία των Πρεσπών.

 Καθηγητής Άγγελος Συρίγος:

Στην ομιλία του ανέφερε πως «με την Συμφωνία των Πρεσπών δυστυχώς αφήσαμε την ιδέα του «μακεδονικού έθνους» ζωντανή» και πρόσθεσε πως ο όρος nationality μεταφράζεται και ως εθνικότητα, «άρα τους δώσαμε το δικαίωμα να ονομάζονται Μακεδόνες».

Καθηγητής Μίλτος Σαρηγιαννίδης:

«Η συμφωνία ρυθμίζει το ζήτημα της υπηκοότητα και της ιθαγένειας αλλά μέσω αυτού ρυθμίζει και το ζήτημα της εθνικότητας. Τα 140 κράτη που αναγνώρισαν την ΦΥΡΟΜ (ως «Μακεδονία») δεν σημαίνει ότι αναγνώρισαν τα ιστορικά χαλκεία που κατασκεύασε ο εθνικισμός της ΠΓΔΜ, ειδικά την περίοδο διακυβέρνησης Γκρουέφσκι».

Σχετικά άρθρα:

loading...
Close Menu