Εκκλησία και κυβέρνηση χέρι-χέρι παραδίδουν την Μακεδονία

Του Άρη Δημόπουλου

Με περισσή χαρά έχουν δεχθεί στις τάξεις του ΣΥΡΙΖΑ την σύμπραξη με την κεφαλή της Ελλαδικής Εκκλησίας αλλά και του Οικουμενικού Πατριαρχείου σχετικά με το θέμα του Σκοπιανού αλλά και τις εξελίξεις στην Σχισμαστική Εκκλησία των Σκοπίων.

Θυμίζουμε πως προ ημερών, η Σχισματική Εκκλησία των Σκοπίων είχε αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο παραίτησης των όποιων διεκδικήσεών της σχετικά με το όνομα “Μακεδονία”, με παράλληλη κινητοποίηση του Φαναριού.

Το τελευταίο δε από την πλευρά του στηρίζει τις προσπάθειες πλήρους ενοποίησης της Εκκλησίας των Σκοπίων, θέμα στο οποίο αναφέρθηκε νωρίτερα σήμερα και ο Αλέξης Τσίπρας στην συνάντησή του με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, Βαρθολομαίο:

«Εμείς προσπαθούμε να λύσουμε διαφορές που υπάρχουν εδώ και πολλά χρόνια και εμποδίζουν τις δύο γειτονικές χώρες να έχουν μία ομαλή συνεργασία και πορεία», τόνισε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός.

Από τη σημερινή συνάντηση εκείνο που προκύπτει ως συμπέρασμα είναι η δημιουργία μίας κατάστασης «win-win» ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και το Οικουμενικό Πατριαρχείο, σε ό,τι αφορά μία «συμβιβαστική λύση» στο Μακεδονικό.

Να σημειωθεί εξάλλου πως κύρια επιδίωξη της ελληνικής πλευράς είναι ναι μεν να βρεθεί λύση με σύνθετη ονομασία (και άρα ρητή αναφορά στον όρο “Μακεδονία”), με την παράλληλη παραίτηση των λυτρωτικών διαθέσεων από πλευράς Σκοπιανών.

Εν ολίγοις μέσα σε αυτές τις δεσμεύσεις που θα πρέπει να πάρει το σκοπιανό κράτος συμπεριλαμβάνεται και η τοπική  Εκκλησία.

Με τον Οικουμενικό Πατριάρχη απόλυτα σύμφωνο έως αδιάφορο για την επικείμενη λύση στο Σκοπιανό, η Ελλαδική Εκκλησία απλά…ακολουθεί, έχοντας ήδη δώσει το έναυσμα για τερματισμό των όποιων συλλαλητηρίων ενάντια στην παράδοση του ονόματος. 

Αυτό εξάλλου προκύπτει και από τις πολύ πρόσφατες τοποθετήσεις του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου, ο οποίος ουσιαστικά έχρησε την ελληνική Βουλή απόλυτα υπεύθυνη για την τύχη του Μακεδονικού:

«Δεν γινόμαστε Έλληνες μόνο μία στιγμή ή μία ημέρα. Έλληνες είμαστε κάθε μέρα, κάθε ώρα. Η Εκκλησία πήρε θέση. Είπε ξεκάθαρα ότι δεν δίνουμε πουθενά το όνομά μας, αλλά δεν είναι έργο της Εκκλησίας.

Η Εκκλησία δεν κάνει συλλαλητήρια, οι πολίτες εξέλεξαν Βουλή και η Βουλή είναι υπεύθυνη για αυτά. Οι Έλληνες είναι υπεύθυνοι που ψηφίζουν και η Βουλή που διοικεί αυτόν τον τόπο».

Ουδέτερη στάση λοιπόν για την Εκκλησία, κάτι που βεβαίως δεν είναι καινούργιο, καθώς μέχρι τελευταίας στιγμής η ίδια τακτική ακολούθησε η κεφαλή της Εκκλησίας και κατά τα συλλαλητήρια του περασμένου χειμώνα, μένοντας στην “σιγή ασυρμάτου”.

Και μέσα σε όλα αυτά στην κυβέρνηση εξακολουθούν να πανηγυρίζουν, καθότι είναι πεπεισμένοι πως τίποτα και κανένας δεν θα σταθεί εμπόδιο στην επίλυση ενός χρόνιου ζητήματος.

Ωστόσο η επίλυση αυτή μέλει να εξελιχθεί σε ένα ολέθριο εθνικό λάθος αν και εφόσον μπει η τελική «βούλα» για την παράδοση της Μακεδονίας.

Σχετικά άρθρα:

loading...
Close Menu