• Αρχική
  • Άρθρα
  • Διαβάστε όλοι: Ο κίνδυνος για την ελληνική ιστορία – «Καταπέλτης» ο Πρόεδρος της ΟΛΜΕ

Διαβάστε όλοι: Ο κίνδυνος για την ελληνική ιστορία – «Καταπέλτης» ο Πρόεδρος της ΟΛΜΕ

Τον κίνδυνο να γραφτεί ξανά η Ελληνική Ιστορία με… fake news

επισημαίνουν έγκριτοι ιστορικοί και πολιτικοί επιστήμονες, στον απόηχο των επικείμενων αλλαγών στα βιβλία της Ιστορίας σε Ελλάδα και Σκόπια βάσει της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Στην παράγραφο 5 του άρθρου 8 της Συμφωνίας προβλέπεται ρητά ότι διεπιστημονική επιτροπή εμπειρογνωμόνων θα έχει τη δυνατότητα να αναθεωρήσει σχολικά εγχειρίδια αλλά και συνοδευτικό υλικό, όπως χάρτες, ιστορικούς άτλαντες, οδηγούς διδασκαλίας κλπ. με βάση τα «νέα» δεδομένα από τη συμφωνία των δύο κρατών.

Η επιτροπή ήδη σχηματίστηκε και θα προχωρά με το έργο της παράλληλα με τα προβλεπόμενα βήματα για την επικύρωση της Συμφωνίας.

«Το θέμα είναι τι ακριβώς θα κάνουμε. Στα δικά μας βιβλία είναι ελάχιστες οι αναφορές στα Σκόπια, τα οποία παρατίθενται ως ΠΓΔΜ. Το οποίο, φυσικά, θα αλλάξει σε “Βόρεια Μακεδονία” όταν ψηφιστεί η συμφωνία» επισημαίνει στο star.gr ο ιστορικός και πρόεδρος της ΟΛΜΕ, Νίκος Παπαχρήστος.

Ο ίδιος προειδοποιεί για τον κίνδυνο να ξαναγραφτεί η ιστορία του μακεδονικού αγώνα.

«Όσον αφορά τον μακεδονικό αγώνα, είναι προφανές ότι ήταν σύγκρουση μεταξύ Ελλήνων και Βουλγάρων, δεν υπήρχαν οι Σκοπιανοί πουθενά. Αυτοί τι θα γράψουν στα βιβλία τους; Φανταστείτε να ειπωθεί πως ήταν σύγκρουση Ελλήνων και βορειομακεδόνων. Εμείς περιγράφουμε μια ιστορική πραγματικότητα. Ακόμη και η Μακεδονία του Ίλιντεν, που ατυχώς λένε να βάλουμε στα βιβλία, έγινε από τους κομιτατζήδες, που ήταν Βούλγαροι. Και δεν είναι τυχαίο ότι η Βουλγαρία αναγνωρίζει Μακεδονία ως κράτος αλλά όχι μακεδονική εθνότητα, το οποίο κάνουμε εμείς τώρα» εξηγεί ο κ. Παπαχρήστος.

Μάλιστα, εξηγεί πως τα εκπαιδευτικά ζητήματα που προκύπτουν από τη Συμφωνία των Πρεσπών δεν είναι μόνο αυτά, δηλαδή τα βιβλία της ιστορίας των δύο κρατών, αλλά πολλά και πολυσύνθετα. Λόγου χάρη το πώς θα παρουσιαστεί η Ιστορία στην Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο αλλά και το τι μέλλει γενέσθαι με μια πιθανή ύπαρξη βορειομακεδονικών (ή μακεδονικών) εδρών σε διεθνή πανεπιστήμια.

ΠΗΓΗ: STAR