• Αρχική
  • Άρθρα
  • Δείτε όλοι το ΒΙΝΤΕΟ: Αφιέρωμα της ΕΡΤ στους υπέρμαχους της απόσχισης της Μακεδονίας από την Ελλάδα

Δείτε όλοι το ΒΙΝΤΕΟ: Αφιέρωμα της ΕΡΤ στους υπέρμαχους της απόσχισης της Μακεδονίας από την Ελλάδα

Στην ΕΡΤ, την οποία πληρώνουμε όλοι εμείς,

έκαναν αφιέρωμα σε έναν από τους πιο ακραίους υπερμάχους του «μακεδονισμού», της δημιουργίας δηλαδή «μακεδονικού κράτους«, με απόσχιση εδαφών από την Ελλάδα.

Οι κομμουνιστές στόχευαν στην ανεξαρτητοποίηση Μακεδονίας και Θράκης υπό σοσιαλιστική διακυβέρνηση και βουλγαρική επικυριαρχία, σύμφωνα με τις αποφάσεις του 5ου Συνεδρίου της Κομμουνιστικής Διεθνούς (Μόσχα 1924).

Ήθελαν μια «ανεξάρτητη Μακεδονία και Θράκη» και απόσχιση από το «ελληνικό αστικό κράτος», στο πλαίσιο της συγκρότησης μιας Βαλκανικής Σοσιαλιστικής Ομοσπονδίας κρατών, κάτι που επιδιώκεται και σήμερα, με αλλαγές συνόρων.

Ο Παντελής Πουλιόπουλος, τον οποίο εξήρε η ΕΡΤ, έγραφε, στον Ριζοσπάστη της στις 14/12/1924 και στο άρθρο «Το Μακεδονικό Ζήτημα», προπαγανδίζοντας την θέση του 3ου Συνεδρίου του ΣΕΚΕ/ΚΚΕ:

«Η ελληνική πλουτοκρατία καταδυναστεύει ένα μέρος του μακεδονικού και του θρακικού λαού… Αν δεν συντρίψουμε τον εθνικό ζυγό της ντόπιας μπουρζουαζίας που βαρύνει στη Μακεδονία και στη Θράκη, δεν μπορούμε να τσακίσουμε το ζυγό της ίδιας μπουρζουαζίας που βαρύνει σ’εμάς» (Απόφαση 3ου Έκτακτου Συνεδρίου Κ.Κ.Ε (26/11/1924-03/12/1924).

Τι να πούμε εμείς! Γι’ αυτό πληρώνουμε άραγε την ΕΡΤ;