Ο λόγος που προτείνουν το «Μακεδονία του Ίλιντεν» και η… Τουρκία

Προκαλούν ολόκληρο τον Ελληνισμό

Κανένα πρόβλημα με την λύση «Μακεδονία του Ίλιντεν» για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων δεν έχει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, προκαλώντας το αίσθημα όλων των Ελλήνων.

«Δεν μπορούμε να απαγορεύσουμε την εθνική ταυτότητα σε έναν γείτονα. Εγώ δεν έχω πρόβλημα. Η εξέγερση του Ίλιντεν εξάλλου έχει και στοιχεία εξέγερσης κατά της οθωμανικής αυτοκρατορίας» δήλωσε συγκεκριμένα στο ΘΕΜΑ 104,6, χρησιμοποιώντας την Τουρκία, προκειμένου ναεπηρεάσει την κοινή γνώμη.

Στο el.gr έχει απαντήσει σε αυτές τις απόψεις στο άρθρο που πρέπει όλοι να διαβάσουν:

Πόσο ανιστόρητος πρέπει να είσαι ώστε να δεχθείς τη «Μακεδονία του Ίλιντεν»!

Στην παρατήρηση ότι το όνομα αυτό κρύβει στοιχεία αλυτρωτισμού ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε ότι «και εμείς έχουμε μερικούς παλαβούς δικούς μας που λένε ότι το ελληνικό κράτος πρέπει να φτάνει μέχρι τον Ινδό ποταμό».

Η δε «Εφημερίδα των Συντακτών» βλέπει «άλλη μια ευκαιρία για λύση (που) κινδυνεύει να οδηγηθεί στις ελληνικές καλένδες επειδή υψηλόβαθμα στελέχη της αντιπολίτευσης χρησιμοποιούν το Μακεδονικό για να λύσουν τον προσωπικό τους γόρδιο δεσμό με το σκάνδαλο της Novartis.

Και όμως, το όνομα «Μακεδονία του Ιλιντεν» θα είχε δύο σημαντικές ευεργετικές συνέπειες για την ελληνική πλευρά: αφενός θα αποσυνέδεε οριστικά την ΠΓΔΜ από την Αρχαία Μακεδονία και αφετέρου θα συνδύαζε την γένεση του κράτους με μια εξέγερση κατά των Οθωμανών-Τούρκων».

Η εφημερίδα τονίζει στο πρωτοσέλιδό της πως τώρα γίνεται επιστροφή στις θέσεις Νίμιτς, οι οποίες επίσης περιέχουν το όνομα «Μακεδονία».

Ο κίνδυνος εν προκειμένω είναι ο εξής:

Οι προτάσεις Νίμιτς θα παρουσιαστούν ως μονόδρομος, καθώς δεν δεχόμαστε την «Μακεδονία του Ίλιντεν», η οποία αποσυνδέει δήθεν τα Σκόπια από την Αρχαία Μακεδονία, χωρίς όμως να ακυρώνει τους «σλαβικούς» αλυτρωτισμούς κατά των Ελλήνων ή την «μακεδονική εθνική ταυτότητα», σύμφωνα με τον κ. Μηταφίδη.

Η Ελλάδα χαμένη είτε έτσι είτε αλλιώς.

Η αποτυχημένη εξέγερση του Ίλιντεν το 1903, αποτελεί για τους οπαδούς του αλυτρωτισμού στα Σκόπια την έναρξη των αγώνων του «Μακεδονικού» λαού, με τελική επιδίωξη να αυτονομηθεί η Μακεδονία και η Θράκη και στην συνέχεια να ενταχθούν και οι δυο περιοχές στο Βουλγαρικό Βασίλειο.

Σχετικά άρθρα:

loading...
Close Menu