• Αρχική
  • Άρθρα
  • Άλλο ένα τετελεσμένο των «Πρεσπών»: Οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να καλωσορίσουν τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ (ΒΙΝΤΕΟ)

Άλλο ένα τετελεσμένο των «Πρεσπών»: Οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να καλωσορίσουν τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ (ΒΙΝΤΕΟ)

Ο δραματικός επίλογος μίας βαριάς εθνικής ήττας είχε γραφτεί το καλοκαίρι του 2018 στις Πρέσπες.
Του Άρη Δημόπουλου

Σήμερα, λίγο πριν παρέλθει το 2019, ζούμε τα άμεσα αποτελέσματα μίας Συμφωνίας η οποία δεν αφήνει κανένα περιθώριο ουσιαστικής βελτίωσης των όποιων εθνικών θέσεων υπήρχαν πριν το καλοκαίρι του 2018.

Αυτή τη φορά τα « μαντάτα» έρχονται από τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, ο οποίος και ανακοίνωσε την επικύρωση από πλευράς Ηνωμένων Πολιτειών της εισόδου των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ με το όνομα «Βόρεια Μακεδονία».

Ο ίδιος σε tweet του θέλησε να δώσει το…χαρμόσυνο μήνυμα της επικείμενης ένταξης του γειτονικού κρατιδίου στους κόλπους του ΝΑΤΟ γράφοντας:

«Με μεγάλη χαρά ανακοινώνω ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες κατέθεσαν την επικύρωση του Πρωτοκόλλου Προσχώρησης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ»

Προκειμένου ωστόσο να φτάσουμε στο «πράσινο φως» από τις ΗΠΑ για την ένταξη στο ΝΑΤΟ, είχαν προηγηθεί μία σειρά από διπλωματικές κινήσεις, με το ελληνικό Κοινοβούλιο επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ να εγκρίνει τον Φεβρουάριο του 2019 τον προπομπό για την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ.

Πιο συγκεκριμένα, η ελληνική Βουλή με την παροχή 153 ψήφων είχε ενεκρίνει το σχέδιο νόμου “Κύρωση του πρωτοκόλλου στη Συνθήκη του Βορείου Ατλαντικού για την προσχώρηση της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας”

Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί πως ήδη τα Σκόπια έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα του NATO Membership Action Plan (MAP), για την παροχή βοήθειας στα υποψήφια μέλη του.

Σαν συνέχεια επομένως της Συμφωνίας των Πρεσπών, με ισχύ «erga omnes», που υπεγράφη το καλοκαίρι του 2018, παρατηρούμε πως:

  1. Αποτελεί παρελθόν οποιαδήποτε εθνική θέση αφορά το ελληνικό βέτο στην Σύνοδο του ΝΑΤΟ το 2008 από την κυβέρνηση Καραμανλή
  2. Οι πιθανότητες ακύρωσης της Συμφωνίας είναι δραματικά μειωμένες, ιδιαίτερα από την στιγμή που έχει ισχύ erga omnes και επομένως «ισχύει για όλες τις διεθνείς σχέσεις αλλά και για το εσωτερικό μιας χώρας»

Είμαστε επομένως «καταδικασμένοι» να βλέπουμε την εθνική ήττα να ολοκληρώνεται μπροστά στα μάτια μας με την διαφαινόμενη ένταξη του γειτονικού κρατιδίου στο ΝΑΤΟ.

Το φλέγον ζήτημα είναι το «τι μέλλει γενέσθαι» στα Βαλκάνια, μιας και τα «πρωτοπαλίκαρα» της Νέας Τάξης δεν κρύβονται ξεδιπλώνοντας εδώ και καιρό ανοικτά τα σχέδιά τους.

Θυμηθείτε:

(φωτο:eurokinissi)

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •