• Αρχική
  • Άρθρα
  • ΚΕΡΚΟΠΟΡΤΑ
  • Αλλάζουν την ιστορία της Μακεδονίας αρχής γενομένης από σήμερα – Η ώρα της κρίσης επισπεύδεται στην ελληνική Βουλή (ΒΙΝΤΕΟ)

Αλλάζουν την ιστορία της Μακεδονίας αρχής γενομένης από σήμερα – Η ώρα της κρίσης επισπεύδεται στην ελληνική Βουλή (ΒΙΝΤΕΟ)

Στην σκιά της εκτέλεσης του Έλληνα ομογενή, Κωνσταντίνου Κατσίφα, στην Βόρεια Ήπειρο, τρέχουν οι εξελίξεις γύρω από το Σκοπιανό.
Του Άρη Δημόπουλου

Όπως σας είχε ενημερώσει το el.gr σε πρότερο άρθρο του , ξεκινάει αυτή την εβδομάδα η μελέτη, επεξεργασία και εν τη συνεχεία η αλλαγή (όπου κριθεί απαραίτητο) των βιβλίων ιστορίας σε Ελλάδα και Σκόπια.

Παράλληλα «ειδικές παρεμβάσεις» αναμένεται να γίνουν  σε λοιπά ιστορικά αλλά και σε αρχαιολογική και εκπαιδευτικά θέματα.

Δείτε τι ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα το ελληνικό ΥΠΕΞ:

Ξεκινάει σήμερα, Παρασκευή, 2 Νοεμβρίου, η εργασία της Μεικτής Διεπιστημονικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Ελλάδας – πΓΔΜ για τα ιστορικά, αρχαιολογικά και εκπαιδευτικά θέματα. Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι σαφής ως προς το ότι η λειτουργία της Επιτροπής θα αρχίσει προσωρινά, ενώ εκκρεμεί η θέση σε ισχύ της Συμφωνίας.

Η συμφωνημένη προσωρινή ισχύς οφείλεται στην γνώση των δύο Μερών ότι μέχρι τότε, θα πρέπει να έχουν ληφθεί όλες οι απαραίτητες αποφάσεις ώστε ήδη από το επόμενο σχολικό έτος κανένα σχολικό εγχειρίδιο ή βοηθητικό σχολικό υλικό δεν θα περιέχει αλυτρωτικές/αναθεωρητικές αναφορές, όπως σαφώς επιτάσσει η Συμφωνία των Πρεσπών.

Όλοι γνωρίζουμε ότι για να υλοποιηθούν οι αποφάσεις που αφορούν στα σχολικά εγχειρίδια απαιτείται διάστημα κάποιων μηνών και, συνεπώς, αυτές θα πρέπει να έχουν εγκαίρως ληφθεί, ώστε να είναι δυνατή η υλοποίησή τους αμέσως μετά την θέση σε ισχύ της Συμφωνίας των Πρεσπών, προς τήρηση του χρονοδιαγράμματος, για το οποίο έχουν δεσμευθεί τα δυο Μέρη.

Υπό αυτό το πρίσμα θα εργασθεί η Μεικτή Διεπιστημονική Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων Ελλάδας – πΓΔΜ.

Πρόκειται αναμφισβήτητα για μία κομβική μέρα για τα εθνικά θέματα, μερικούς μόλις μήνες μετά την υπογραφή των Αλέξη Τσίπρα και Νίκου Κοτζιά στις Πρέσπες.

Από σήμερα λοιπόν και για το προσεχές διάστημα οι όποιες παρεμβάσεις γίνουν ,κατά την Συμφωνία-κόλαφος του Σκοπιανού, θα είναι προσανατολισμένη στην…σταθερότητα και ειρήνη των Βαλκανίων. 

Σε αυτό το σημείο θυμίζουμε τι είχε υποστηρίξει πριν μερικές βδομάδες η καθηγήτρια, Αλεξάνδρα Ιωαννίδου, μέλος της επιτροπής για τα σχολικά βιβλία που όρισε η Αθήνα. 

Στις δηλώσεις της είχε διατρανώσει πως η «ελληνικότητα της Μακεδονίας δεν είναι τίποτα άλλο παρά μία φαντασίωση»:

Μέσα σε όλο αυτό το κλίμα «ασφυξίας» στα εθνικά θέματα, οι ραγδαίες εξελίξεις των τελευταίων ωρών στα Σκόπια δείχνουν πως ο Ζόραν Ζάεφ θα εξασφαλίσει πολύ νωρίτερα του αναμενόμενου την απαραίτητη πλειοψηφία για την συνταγματική αναθεώρηση.

Έχοντας με το μέρος του και για τις επόμενες δύο κρίσιμες ψηφοφορίες τους αποστάτες βουλευτές του VMRO (Αξιωματική Αντιπολίτευση), ο πρωθυπουργός των Σκοπίων είναι έτοιμος να «ρίξει την μπάλα στο ελληνικό γήπεδο».

Οι νέες εξελίξεις φέρνουν την ψηφοφορία στην Βουλή για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών όλο και πιο κοντά ημερολογιακά. 

Έρχεται λοιπόν η στιγμή της απόφασης τόσο για τον κυβερνητικό εταίρο του Τσίπρα, Πάνο Καμμένο, όσο και για τους «χλιαρούς» βουλευτές (ανεξάρτητους ή μη), αναφορικά με τον δρόμο που θα ακολουθήσουν στο Σκοπιανό. 

Ας θυμηθούμε τι εξακολουθεί να λέει και να διατρανώνει ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, με την ώρα της ελληνικής Βουλής να πλησιάζει:

Σχετικά άρθρα:

loading...
loading...