• Αρχική
  • Άρθρα
  • «Καυτές» εξελίξεις στην Μεσόγειο! Ποιες χώρες και γιατί βγήκαν μπροστά για την Ελλάδα (ΒΙΝΤΕΟ)

«Καυτές» εξελίξεις στην Μεσόγειο! Ποιες χώρες και γιατί βγήκαν μπροστά για την Ελλάδα (ΒΙΝΤΕΟ)

Αναλυτικά τα συμφέροντα πίσω από την διακήρυξη των Πέντε...

Η Ελλάδα δείχνει ευχαριστημένη με την «διακήρυξη των πέντε» κατά της Τουρκίας!

Τι είναι αυτή η διακήρυξη;

Θυμίζουμε πως πριν από λίγες μέρες, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας, της Κύπρου, της Γαλλίας, της Αιγύπτου και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων καταδίκασαν την επιθετικότητα της Τουρκίας στον ελληνικό εναέριο χώρο, αναφορικά με τις υπερπτήσεις πάνω από κατοικημένες περιοχές και χωρικά ύδατα κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου, καθώς και τις τουρκικές δραστηριότητες στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ).

Επειδή όμως στην πολιτική, κανείς δεν αγαπάει κανέναν, πρέπει να εξετάσουμε γιατί τα κράτη αυτά συσπειρώνονται με Ελλάδα και Κύπρο απέναντι στις τουρκικές ενέργειες!

Όπως υποστηρίζουν αναλυτές, κύριος λόγος της στήριξης των προαναφερθέντων κρατών σε Ελλάδα και Κύπρο δείχνει να είναι η κατάσταση στην Λιβύη, από την οποία Αίγυπτος, Γαλλία και ΗΑΕ επηρεάζονται άμεσα.

Για του λόγου το ασφαλές, οι υπουργοί των κρατών της κίνησης των 5 καταδίκασαν έντονα την στρατιωτική παρέμβαση της Τουρκίας στην Λιβύη, καλώντας την Τουρκία να σεβαστεί το εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ, διακόπτοντας την μετακίνηση ισλαμιστών μισθοφόρων από την Συρία.

Επιπλέον, ξεκαθάρισαν πως τα Μνημόνια μεταξύ της Τουρκίας και του Σαράτζ (αντιπάλου του Χάφταρ που στηρίζει η Ελλάδα) αντιβαίνουν στο διεθνές δίκαιο και το εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ στη Λιβύη, υπονομεύοντας την περιφερειακή σταθερότητα.

Ας εξετάσουμε όμως κάθε χώρα μεμονωμένα:

ΓΑΛΛΙΑ

Η Γαλλία στηρίζει Ελλάδα και Κύπρο μάλλον για δύο λόγους:

  • Υπάρχει ειδικό ενδιαφέρον για την Κύπρο και αυτό οφείλεται στις αδειοδοτήσεις της γαλλικής TOTAL σε πολλά οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ.
  • Το Παρίσι διατηρεί ειδικές σχέσεις με την Λιβύη, τις οποίες θέλει να κρατήσει. Πιθανή επικράτηση του Φαγέζ Αλ Σάρατζ με την στήριξη της Άγκυρας δεν είναι κάτι που επιθυμεί.

ΑΙΓΥΠΤΟΣ

Από την πλευρά της, η Αίγυπτος συνορεύει με την Λιβύη και δεν δείχνει να επιθυμεί το ισλαμικό καθεστώς Σάρατζ και Τουρκίας, υπό το φόβο επιστροφής των ακραίων ισλαμιστών στην Αίγυπτο.

Ο Σάρατζ διατηρεί στενές σχέσεις με τους εξτρεμιστές προκατόχους του Προέδρου της Αιγύπτου, Αμπντούλ Φατάχ αλ-Σίσι, (μουσουλμανική αδελφότητα) και ο νυν πρόεδρος της Αιγύπτου προτιμά στην εξουσία τον Χάφταρ, που δεν έχει σχέση με ακραίους Ισλαμιστές, γι’ αυτό και τον στηρίζει αρκετά. Την ίδια στιγμή, εκκρεμεί η προσπάθεια οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών Αιγύπτου-Ελλάδας.

ΗΝΩΜΕΝΑ ΑΡΑΒΙΚΑ ΕΜΙΡΑΤΑ

Οι σχέσεις Εμιράτων-Τούρκιας είναι κακές έως εχθρικές! Ο Τούρκος πρόεδρος, αναφερόμενος στα ΗΑΕ, τα χαρακτηρίζει χώρα του κακού στον Κόλπο.

Αιτία; Η διαφορά που υπάρχει σε σχέση με τους ακραίους ισλαμιστές, μιας και τα Εμιράτα πολέμησαν τον ISIS, σε αντίθεση με την Τουρκία, η οποία στρατολόγησε, εκπαίδευσε και στηρίζει ακόμα και σήμερα τους τζιχαντιστές.

Πέραν τούτου, τα ΗΑΕ στηρίζουν τον Χαφτάρ, αφού είναι ο βασικός τους χρηματοδότης, ενώ οι Τούρκοι στηρίζουν τον Σάρατζ, ενώ διατηρούν πολύ καλές σχέσεις με την κυβέρνηση του Κατάρ, κάτι που δεν αρέσει στα Εμιράτα.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ!

Οι προαναφερθείσες χώρες προχώρησαν για διαφορετικούς λόγους η κάθε μία στην στήριξη της διακήρυξης των πέντε, η οποία είναι σημαντική για τα συμφέροντα του Ελληνισμού.

Το γεγονός πως ο Ερντογάν χαρακτήρισε την διακήρυξη ως εχθρική ενέργεια, δείχνει ότι τον έχει ενοχλήσει αρκετά και οφείλουμε να δώσουμε τα εύσημα στους διπλωμάτες της Ελλάδας και της Κύπρου για την εν λόγω εξέλιξη.

Να τονίσουμε όμως πως από μόνες τους οι διακηρύξεις δεν αρκούν. Χρειάζονται πράξεις, οι οποίες θα εμποδίσουν την Τουρκία να εκπληρώσει τα σχέδιά της.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •