Και τώρα η Αίγυπτος – Θέλει ΑΟΖ με την Ελλάδα και η λιβυκή Βουλή (ΒΙΝΤΕΟ)

Στο Κάιρο σε μία εβδομάδα ο Ν.Δένδιας...

Τόσο καιρό αναμέναμε να ξεκινήσει η διαδικασία ανακήρυξης και οριοθέτησης της πολυπόθητης ΑΟΖ. Αυτή ξεκίνησε χθες με την υπογραφή της Συμφωνίας με την Ιταλία, η οποία αποτελεί μια συμφωνία σταθμό για τα ελληνικά συμφέροντα και ανοίγει τον δρόμο για την χάραξη ΑΟΖ με άλλα γειτονικά κράτη.

Από μόνη της η συμφωνία δεν αρκεί για το μπλοκάρισμα των τουρκικών σχεδίων στην Ανατολική Μεσόγειο καθώς δεν επηρεάζει, άμεσα, την συμφωνία Τουρκίας – Σάρατζ, αλλά κατοχυρώνει την Ελληνική υφαλοκρηπίδα, αποτελώντας το πρώτο βήμα για την αντιμετώπιση της τουρκικής επιθετικότητας σε διπλωματικό επίπεδο. (ΕΔΩ). Βέβαια, σε αυτή την κατεύθυνση, η Ελλάδα αναγκάστηκε να παραχωρήσει δικαιώματα αλιείας (με περιορισμούς) στην Ιταλία, στην περιοχή 6-12 ναυτικών μιλίων από ελληνικές ακτές. Ωστόσο, αυτό ήταν το μη χείρον βέλτιστον και ενδεχομένως εξασφαλίσει το ελεγχόμενο ψάρεμα των Ιταλών, καθώς μέχρι σήμερα ψάρευαν ανεξέλεγκτα όπου ήθελαν πέραν των 6 μιλίων.

ΒΕΒΑΙΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΤΗΝ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΣΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΗΣ, ΚΑΘΏΣ ΑΚΟΜΑ ΔΕΝ ΤΗΝ ΕΧΟΥΜΕ ΔΕΙ.

Κλειδί για τις ελληνικές στρατηγικές επιδιώξεις αποτελεί μια συμφωνία για την χάραξη ΑΟΖ με την Αίγυπτο και εκεί συγκεντρώνεται η προσοχή της ελληνικής διπλωματίας. Για τον λόγο αυτό μεταβαίνει στις 18 Ιουνίου στο Κάιρο ο Νίκος Δένδιας μαζί με τεχνικά κλιμάκια του υπουργείου Εξωτερικών, προκειμένου να εντατικοποιηθούν οι διαπραγματεύσεις με την αιγυπτιακή κυβέρνηση.

Οι συζητήσεις δεν ξεκινούν εκ του μηδενός καθώς έχει γίνει η σχετική προεργασία και παρά τις δυσκολίες, επικρατεί αισιοδοξία ότι μπορεί να υπάρξει θετική κατάληξη. Ένας τρόπος για να ξεπεραστούν οι ισχυρές διαφωνίες που υπάρχουν σε κομβικά ζητήματα είναι η τμηματική οριοθέτηση, με βασική προϋπόθεση, το τμήμα για το οποίο οι δύο χώρες έρθουν σε συμφωνία να περιλαμβάνει τις θαλάσσιες περιοχές του τουρκο-λιβυκού συμφώνου. Το ιδανικό σενάριο όμως είναι η πλήρης οριοθέτηση ΑΟΖ με τους Αιγύπτιους.

Δείτε ξανά τον χάρτη:

Τυχόν συμφωνία με την Αίγυπτο για οριοθέτηση ΑΟΖ θα δημιουργεί νομική διαφορά με την Άγκυρα, δίνοντας περισσότερη ισχύ στις ελληνικές θέσεις σε σχέση με τις παράνομες προβλέψεις της συμφωνίας Ερντογάν – Σάρατζ.

Αρκεί να μην ισχύουν οι κακές φωνές που λένε πως η Αίγυπτος παίζει διπλό παιχνίδι.

Και επειδή τρώγοντας έρχεται η όρεξη, σταθερή επιδίωξη της Ελλάδας παραμένει η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών με όλους τους γείτονές μας, στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου. Αρχικά η συμφωνία με την Ιταλία και η έστω τμηματική χάραξη ΑΟΖ με την Αίγυπτο θα αποτελέσουν ένα σαφές μήνυμα προς την Άγκυρα.

Η Ελληνική πλευρά κινείται αθόρυβα, χωρίς τυμπανοκρουσίες, με το Μέγαρο Μαξίμου να παρακολουθεί όλες τις διαδικασίες.

ΛΙΒΥΗ

Και μια είδηδη-μπόνους! Μετά από την υπογραφή για τον καθορισμό ΑΟΖ Ιταλίας-Ελλάδας, το δημοκρατικά εκλεγμένο κοινοβούλιο HOR, ζητά την υπογραφή παρόμοιας συμφωνίας ανάμεσα στις νόμιμες αρχές της Λιβύης HOR και το ελληνικό κοινοβούλιο.

https://twitter.com/LNA2019M/status/1270422328401420288

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί