• Αρχική
  • Άρθρα
  • Κ. Φλώρος: «Τώρα, όσο ποτέ, απαιτείται συντονισμένη συνεργασία μεταξύ όσων μοιράζονται τις ίδιες αξίες και σέβονται το Διεθνές Δίκαιο»

Κ. Φλώρος: «Τώρα, όσο ποτέ, απαιτείται συντονισμένη συνεργασία μεταξύ όσων μοιράζονται τις ίδιες αξίες και σέβονται το Διεθνές Δίκαιο»

floros geetha eurokinissi
Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, μίλησε χθες στο 15ο σεμινάριο Υψηλού Επιπέδου Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και 'Αμυνας [Common Security and Defence Policy High Level Course (CSDP)] «ALTINERO SPINELLI», στη σχολή Ικάρων στην αεροπορική βάση Δεκέλειας.

Στην κατάσταση στα Βαλκάνια και την ανατολική Μεσόγειο, στις τρέχουτες προκλήσεις ασφαλείας, στον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας, στον ρόλο των Ενόπλων Δυνάμεων για την ασφάλεια και σταθερότητα στην περιοχή και στις δράσεις για την επαύξηση των δυνατοτήτων τους προς όφελος της σταθερότητας και της ειρήνης, αναφέρθηκε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος , μιλώντας χθες στο 15ο σεμινάριο Υψηλού Επιπέδου Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και ‘Αμυνας [Common Security and Defence Policy High Level Course (CSDP)] «ALTINERO SPINELLI», στη σχολή Ικάρων στην αεροπορική βάση Δεκέλειας.

Την έναρξη των εργασιών κήρυξε ο υφυπουργός Εθνικής ‘Αμυνας Αλκιβιαδης Στεφανής και παρέστησαν ο αρχηγός ΓΕΑ αντιπτέραρχος Γεώργιος Μπλιούμης, ο αρχηγός ΓΕΣ αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης, ο αρχηγός ΓΕΝ αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης και ο γενικός διευθυντής της γενικής διεύθυνσης Πολιτικής Εθνικής ‘Αμυνας και Διεθνών Σχέσεων(ΓΔΠΕΑΔΣ) δρ Κωνσταντίνος Π. Μπαλωμένος.

Κατά την ομιλία του με θέμα «Ο Ρόλος των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων ως Παράγοντας Σταθερότητας και Ασφάλειας στα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο», ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ αναφέρθηκε «στην κατάσταση που επικρατεί στα Βαλκάνια και στην Ανατολική Μεσόγειο με έμφαση στις τρέχουσες προκλήσεις ασφαλείας, όπως υβριδικές απειλές, τρομοκρατικές ενέργειες, ενεργειακή ασφάλεια, οικονομική κρίση, διασυνοριακό οργανωμένο έγκλημα, με κορυφαία την παράνομη μετανάστευση σε συνδυασμό με την εξάπλωση της πανδημίας COVID-19, η οποία έχει αναβαθμίσει σημαντικά το επίπεδο δυσκολίας αντιμετώπισης τους».

Επανέλαβε δε ότι «τώρα, όσο ποτέ, απαιτείται συντονισμένη συνεργασία μεταξύ όσων μοιράζονται τις ίδιες αξίες και σέβονται το Διεθνές Δίκαιο» και τόνισε «τη σημασία των διεξαγομένων επιχειρήσεων και πρωτοβουλιών που έχουν αναπτυχθεί στην ευρύτερη περιοχή ως προϊόν συμφωνιών και συνεργασιών μεταξύ κρατών, θεσμών και συμμαχιών με σκοπό να περιορίσουν την παραβατικότητα προς όφελος της σταθερότητας και της ειρήνης» και στη συμμετοχή της χώρα μας σε αυτές τις δράσεις.

Παράλληλα επισήμανε τον «αποσταθεροποιητικό ρόλο που διαδραματίζει η Τουρκία με την προβολή παράλογων απαιτήσεων εις βάρος γειτόνων της, με τη σύναψη συμφωνιών που αντίκεινται στο Διεθνές Δίκαιο και στις αρχές καλής γειτονίας, πολύ δε περισσότερο με την ανάμιξη της σε ιδιαιτέρως ευαίσθητες περιοχές, υποδαυλίζοντας έτι περαιτέρω την αποσταθεροποίηση τους».

Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ παρατήρησε ότι «οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις αποτελούν πυλώνα ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή, προστατεύοντας τα σύνορα αλλά και τα συμφέροντα τόσο της χώρας μας όσο και της Ευρώπης και η σχεδιασμένη αναδιοργάνωση τους θα συμβάλλει στην αποτελεσματικότερη και αποδοτικότερη χρησιμοποίηση τους, στην αντιμετώπιση των σύγχρονων απειλών ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή».

Τέλος, «έκανε ιδιαίτερη μνεία στον ρόλο της Κρήτης και της μετατροπής της σε «φρούριο» για την προβολή ισχύος προς και από τη θάλασσα στην κεντρική και ανατολική Μεσόγειο» και αναφέρθηκε «στη σημασία του «επανεξοπλισμού» των ΕΔ υποδηλώνοντας την ανάγκη άμεσης και επιτακτικής ενεργοποίησης εξοπλιστικών προγραμμάτων για την συντήρηση σύγχρονων και την αντικατάσταση παλαιών οπλικών συστημάτων με στοχευμένες ενέργειες, για την αναβάθμιση των δυνατοτήτων τους και τη διασφάλιση της αποτελεσματικότητας τους».

Το σεμινάριο τελεί υπό την αιγίδα της ΓΔΠΕΑΔΣ του υπουργείου Εθνικής ‘Αμυνας σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Κολλέγιο Ασφάλειας και ‘Αμυνας [European Security and Defense College (ESDC)] διεξάγεται σε υβριδική μορφή (συνδυασμός φυσικής παρουσίας και ταυτόχρονης παρακολούθησης από απόσταση με τηλεκπαίδευση) και ολοκληρώνεται στις 6 Νοεμβρίου.

photo eurokinissi

Tο el.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο κάτω από  το άρθρο, μόνο από όσους και όσες έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία DISQUS. Ο καθένας και η κάθε μία έχουν το δικαίωμα να εκφράζουν ελεύθερα τις απόψεις τους. Αυτό όμως  δεν σημαίνει ότι το el.gr υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Επίσης ξεκάθαρα θα διαγράφουμε  συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια αμέσως μόλις τα εντοπίσουμε  ή αμέσως μόλις μας καταγγελθούν. Ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το el.gr δεν φέρει καμία νομική ή άλλη ευθύνη, αφού στο διαδίκτυο ανωνυμία δεν υπάρχει.