• Αρχική
  • Άρθρα
  • Βουλευτής ΝΔ: «Οι Έλληνες της Ιταλίας είναι η καλύτερη απάντηση σε όσους υπονομεύουν την εθνική μας ταυτότητα» (ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ)

Βουλευτής ΝΔ: «Οι Έλληνες της Ιταλίας είναι η καλύτερη απάντηση σε όσους υπονομεύουν την εθνική μας ταυτότητα» (ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ)

Επίσκεψη στα ελληνόφωνα χωριά της Κάτω Ιταλίας...

«Είναι συγκλονιστικό το συναίσθημα να βιώνεις την εμπειρία της επαφής με αυτό που κάποτε λεγόταν Μεγάλη Ελλάδα. Στα ελληνόφωνα χωριά της Καλαβρίας συνειδητοποιεί κανείς το ιστορικό βάθος του ελληνισμού και την διαχρονική πολιτισμική του λάμψη. Η ελληνικότητα είναι ακόμη ζωντανή πρωτίστως μέσα από τη στέρεη συνείδηση των κατοίκων για την ελληνική καταγωγή τους και την προσπάθεια για τη διατήρηση των γραικάνικων, της ελληνικής διαλέκτου της Κάτω Ιταλίας. Αυτούς τους ανθρώπους που συνεχίζουν να διατηρούν αναλλοίωτη την ταυτότητά τους οφείλουμε να τους μην τους ξεχνούμε, αλλά να τους έχουμε και ως παράδειγμα. Σε μια εποχή που η εθνική ταυτότητα βάλλεται και υπονομεύεται από διάφορες πλευρές, ενώ από συγκεκριμένους ιδεοληπτικούς κύκλους τίθεται εν αμφιβόλω ακόμη και η ιστορική μας συνέχεια, ο μείζων Ελληνισμός, όπως οι Έλληνες της Κάτω Ιταλίας, συνιστούν την καλύτερη απάντηση, για το πώς κάτω και από τις πιο αντίξοες συνθήκες κράτησε την ιδιαιτερότητά του».

Τα παραπάνω τόνισε ο επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στη Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας, βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος μετά τις συναντήσεις που είχε με παράγοντες ελληνόφωνων χωριών της Καλαβρίας, στην νότια Ιταλία.

Οι δηλώσεις του Έλληνα βουλευτή δείχνουν αν μη τι άλλο πως δεν είναι όλοι ίδιοι στην πολιτική και καλό είναι να αποβάλλουμε αυτή την νέο-ελληνική «γενίκευση».

Η Ιταλία δεν αποτέλεσε απλώς έναν σταθμό των Ελλήνων αλλά υπήρξε ένα από τα μέρη του αυτόχθονα Ελληνισμού. Η Ιταλία, δηλαδή, μαζί με την Ελλαδική χερσόνησο και την Μ. Ασία ήταν η κυρίως Ελλάδα!

Magna Grecia ονομάστηκαν η Κ.Ιταλία και η Σικελία, λόγω του μεγαλύτερου μεγέθους τους όσον αφορά την Ελλαδική χερσόνησο.

Η «Μεγάλη Ελλάδα» γέννησε κολοσσούς της διανόησης και της επιστήμης, μεταξύ των οποίων  οι δύο καλύτεροι νομοθέτες της Ελλάδας,  ο Ζάλευκος ο Λοκρός και ο Χαρώνδας, ο Αρχιμήδης, ο Παρμενίδης και ο Ζήνων, ιδρυτές της Ελεατικής Σχολής, ο Θεόκριτος, ο Ξενοφάνης, κλπ. Επίσης μεγάλος αριθμός γνωστών Ελλήνων την επισκεπτόταν συχνά: Πλάτων, Αισχύλος, Σιμωνίδης ο Κείος, Πίνδαρος, Βακχυλίδης, κ.α.

«Είσαι Γκρίκο; Εμπα στο σπίτι μον να μπει ο ήλιος».

Έτσι υποδέχονται οι Γκρεκάνοι, οι Έλληνες της Κ. Ιταλίας τους υπολοίπους Έλληνες σήμερα διατρανώνοντας την ελληνική τους καταγωγή με κάθε ευκαιρία!

Στην Καλαβρία, τον επισκέπτη εισάγει στο ελληνικό παρελθόν της περιοχής η επιγραφή στην ελληνική πάνω από την είσοδο του επιβλητικού καθεδρικού ναού του Ρηγίου με το απόσπασμα από τις Πράξεις των Αποστόλων «Περιελθόντες κατηντήσαμεν (καταλήξαμε) εις Ρήγιον».

Στο ορεινό χωριό Galliciano ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η επίσκεψη στη μικρή ορθόδοξη εκκλησία όπου από το βήμα του ναού τους καλωσόρισε ο Δήμαρχος του Contofuriκ. Tomasso Laria, τον οποίο ο κ. Χαρακόπουλος ευχαρίστησε «διότι σέβεται και αναδεικνύει την ιδιαίτερη πολιτισμική κληρονομιά των ελληνόφωνων δημοτών του». Δυστυχώς, λόγω της φτώχιας στον ιταλικό νότο και της αστυφιλίας, το χωριό δημογραφικά αιμορραγεί και κατοικείται πλέον από μερικές δεκάδες ηλικιωμένους. Στα γραφικά σοκάκια οι επιγραφές είναι και στην ελληνική, ενώ σε πολλά μπαλκόνια κυματίζει η γαλανόλευκη.

Στην κωμόπολη Bova ο ελληνόφωνος Δήμαρχος κ. Santo Cassile, επεφύλαξε στο δημαρχείο επίσημη υποδοχή στην ελληνική αντιπροσωπεία της ΔΣΟ ενώ μίλησε με θέρμη για τους ελληνόφωνους της Magna Grecia και τους δεσμούς Ελλάδας και Ιταλίας. Το θερμό χειροκρότημα κέρδισε ένας ελληνόφωνος που καλωσόρισε τα «αδέρφια από την Ελλάδα» τραγουδώντας στα γκρίκο. Η αποστολή επισκέφθηκε και το Μουσείο της ελληνικής γλώσσας της Καλαβρίας “Gerard Rohlfs” όπου και ξεναγήθηκε από τον δραστήριο Πρόεδρο του ελληνόφωνου συλλόγου “JaLo’ tu Vua”κ. Tito Squillaci.

Τέλος, πραγματοποίησαν προσκυνηματική επίσκεψη στον Ορθόδοξο Ιερό Ναό του Αποστόλου Παύλου στην πόλη Reggio, -την πρώτη Ελλήνο-Ορθόδοξη εκκλησία που χτίστηκε μετά από χίλια χρόνια.

Ακολούθως είχαν συνάντηση με την πρόεδρο κ. Μαρία Χαπαλόγλου, τον αντιπρόεδρο κ. Κωνσταντίνο Τέλιο και μέλη της ελληνικής κοινότητας Ρηγίου, που ζήτησαν βιβλία για την εκμάθηση της νέας ελληνικής. Άκρως ενδιαφέρουσα ήταν η ενημέρωση από τον καταξιωμένο ιστορικό κ. Domenico Minuto -εκ των ιδρυτών του κινήματος για την ανάδειξη της ελληνικότητας της Καλαβρίας.

Οι Έλληνες της Ιταλίας, είναι πολλοί περισσότεροι από όσο μερικοί φαντάζονται. Δεν είναι τυχαίο το «una fatsa una ratsa» των εκεί Ελλήνων με τους Ελλαδίτες.

Δείτε φωτογραφίες από την προαναφερθείσα επίσκεψη στην Μεγάλη Ελλάδα αλλά και βίντεο με οπαδούς ιταλικών ομάδων να φωνάζουν «Χαιρετήστε την Μεγάλη Ελλάδα» και «Μάνα Ελλάς».

enikos.gr

enikos.gr

enikos.gr

enikos.gr

Αρχική ΦΩΤΟ Pexels