Τι άλλο θα ακούσουμε: Τα μάρμαρα του Παρθενώνα, ήταν…. δώρο του Σουλτάνου, στον Έλγιν

Ο λόρδος Τσαρλς Μπρους, δήλωσε ότι ο πρόγονός του ο Έλγιν, είχε λάβει ως δώρο από τον Σουλτάνο Σαλίμ Γ’, τα μάρμαρα του Παρθενώνα.

Εκτός από το ότι ο συγκεκριμένος Λόρδος, προφανώς δεν μας….αγαπάει, κρύβει και μια πολύ σημαντική…. λεπτομέρεια.

Ακόμα και αν δεχθούμε ότι πράγματι, ο Έλγιν δεν έκλεψε τα μάρμαρα αλλά του τα δώρισε ο Σουλτάνος, με ποιο δικαίωμα του τα δώρισε; Δικά του ήταν; Τι αλλάζει δηλαδή στην πράξη για εμάς; Τίποτα, απλά οι Άγγλοι βγαίνουν πάλι οι…καλοί.

Ας δούμε όμως τι δήλωσε ο συγκεκριμένος…Λόρδος, μεταξύ άλλων:

Τα μάρμαρα ήταν διπλωματικό δώρο. Αποτελούν τμήμα μιας ιστορίας που δεν έχει γίνει πλήρως κατανοητή. Οι Βρετανοί είχαν συνάψει στρατιωτική συμμαχία με τους Τούρκους κι υπήρχε μια προσωπική φιλία μεταξύ του Έλγιν και του σουλτάνου. Αντήλλασσαν δώρα και υπάρχει ένας πανέμορφος πολυέλαιος του Έλγιν που κρέμεται ακόμη από την οροφή ενός δωματίου στο Τοπκαπί, όπου η λαίδη Έλγιν δίδασκε στην οικογένεια του σουλτάνου βρετανικούς χορούς. Τους δώσαμε και το εμβόλιο κατά της ευλογιάς που εμπόδισε το ξέσπασμα επιδημίας στη Σμύρνη.

Το ότι η Ελλάδα έχει πολλούς εχθρούς, το ξέρουμε όλοι. Αυτό που θα πρέπει να κρατήσουμε από όλα τα παραπάνω είναι το εξής:

Το ότι όλοι θέλουν να πάρουν κάτι από τον πολιτισμό μας, με τον ένα τρόπο ή με τον άλλο. Ο Σουλτάνος διατήρησε τα μάρμαρα, ο Άγγλος τα διατηρεί, ο Γάλλος το ίδιο κλπ. Αναγνωρίζουν τα έργα των προγόνων μας. Δεν μας αγαπάνε (οι ελιτ αυτών των χωρών) αλλά γνωρίζουν, ότι είχαμε ένα φωτεινό πολιτισμό.
Αυτοί οι άνθρωποι στο κάτω-κάτω δεν είναι Έλληνες, οπότε δεν τους ενδιαφέρει τι συμβαίνει. Η Ελλάδα όμως, πως συμφωνεί να…βγούνε στο σφυρί ακόμα και τα Αρχαία;

Διαβάστε παλιότερό μας, άρθρο!!!!! 

Τα συμπεράσματα δικά σας!

Με πληροφορίες για τις δηλώσεις του Τσαρλς Μπρους, από την ifimerida

Σχετικά άρθρα:

loading...
Close Menu