• Αρχική
  • Άρθρα
  • Συγκίνηση στα αποκαλυπτήρια του μνημείου για την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου

Συγκίνηση στα αποκαλυπτήρια του μνημείου για την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου

Μέσα σε κλίμα έντονης συγκίνησης πραγματοποιήθηκαν χθες (21/12) το μεσημέρι τα αποκαλυπτήρια του μνημείου για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου στην Ορεστιάδα.

Της τελετής των εγκαινίων και της εν συνεχεία επιμνημόσυνης δέησης, προέστη ο μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου Δαμασκηνός, ο οποίος στο σύντομο χαιρετισμό του τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «…ο λαός που δεν έχει μνήμη είναι καταδικασμένος να μην έχει και μέλλον» και συνεχάρη τους παράγοντες που συνετέλεσαν για την ανέγερση του μνημείου. Παράλληλα επεσήμανε το διαχρονικό μήνυμα που έχει το γεγονός της ανέγερσης του μνημείου στην προκεχωρημένη αυτή γωνιά της πατρίδας.

Το μνημείο, που βρίσκεται επί της οδού Κωνσταντινουπόλεως 70, ανεγέρθηκε με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ορεστιάδας στις 17 Μαΐου 2016, μετά από αίτημα του Συλλόγου Ποντίων Β. Έβρου «Ο Διγενής».

Ωστόσο χρειάστηκε να περάσει τόσος καιρός ώστε να ξεκινήσει η κατασκευή του. Όμως, τα αποκαλυπτήρια πραγματοποιήθηκαν σε μια χρονιά άκρως συμβολική για τον ποντιακό ελληνισμό, καθώς συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων.

Κατά τη λιτή τελετή ομιλίες πραγματοποίησαν ο δήμαρχος Ορεστιάδας Βασίλειος Μαυρίδης, ο πρόεδρος των Παλιννοστούντων Μιχάλης Παπαδόπουλος και ο πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Βορείου Έβρου «Ο Διγενής» Κωνσταντίνος Καλτσίδης. Παρέστησαν οι βουλευτές Έβρου Αναστάσιος Δημοσχάκης, Χρήστος Δερμεντζόπουλος και Σταύρος Κελέτσης, ο ατιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος, Υποδομών και Μεταφορών Κωνσταντίνος Βενετίδης, ο δήμαρχος Διδυμοτείχου Ρωμύλος Χατζηγιάννογλου, ο διοικητής της XVI Μεραρχίας Άγγελος Ιλαρίδης, οι διοικητές της 3ης και της 30ής Ταξιαρχίας Γρηγόριος Μπουτλιάκης και Λύσανδρος Ξηρογιάννης, ο διοικητής του 21ου Συντάγματος Σπυρίδων Σαλίβερος, ο αστυνομικός διευθυντής Ορεστιάδας Πασχάλης Συριτούδης, ο γενικός γραμματέας του Σωματείου Παναγία Σουμελά Θεσσαλονίκης Ιωάννης Βιόπουλος (εκπροσώπησε και το Πανελλήνιο Ιερό Προσκύνημα Παναγία Σουμελά), εκπρόσωποι πολιτιστικών συλλόγων και πλήθος Ποντίων και Θρακών που έσπευσαν να αποτίσουν φόρο τιμής στα 353.000 θύματα της Γενοκτονίας.

Η θεμελίωση του μνημείου έγινε στις 2 Οκτωβρίου με χώμα, αγιασμό και αμάραντα από την Παναγία Σουμελά του Πόντου και η κατασκευή του ολοκληρώθηκε στις 18 Νοεμβρίου 2019. Τα γλυπτά φιλοτέχνησε ο Γιώργος Κικώτης, ο οποίος έχει φιλοτεχνήσει αρκετά μνημεία για τη Γενοκτονία των Ποντίων, που έχουν τοποθετηθεί σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας. Ο Δήμος Ορεστιάδας με την πρωτοβουλία του Συλλόγου Ποντίων βορείου Έβρου «Ο Διγενής» έδωσε σε όλους 353.000 λόγους για να μη ξεχάσουμε ποτέ.

ΠΗΓΗ Pontosnews