Στην Βόρειο Ηπειρο δάφνες και αλυσίδες

Κύριε Διευθυντά,

Σ’ όποια περιοχή και να πάμε στη Βόρειο Ηπειρο, στο Δέλβινο, στη Δρόβιανη, στο Βουθρωτό, στο Βεράτι, στους Αγίους Σαράντα, στην Κορυτσά, στο Αργυρόκαστρο, παντού θα συναντήσουμε πνευματικά κέντρα ελληνικά, βιβλιοθήκες, σχολεία, εκκλησίες, μονές, ορφανοτροφεία κι άλλα ιδρύματα που δείχνουν την πλούσια καρδιά του Ελληνα Ηπειρώτη.

Τα σχολεία μας, αιώνες τώρα, είναι ελληνικά. Μεγαλώσαμε με την αγάπη στην πατρίδα μας Ελλάδα και ατενίζουμε προς τη δοξασμένη εκείνη ημέρα, όπου η ελληνική σημαία θα κυματίζει πάνω στη Β. Ηπειρο. Διδάξαμε στα παιδιά μας τον ελληνικό πολιτισμό.

Υστερα από αιώνες γεμάτους θυσίες και αίμα για κείνο τον πολιτισμό δεν θ’ αναγκαστούμε, ν’ αποχαιρετίσουμε το φως και ν’ αγκαλιάσουμε το σκοτάδι. Να διώξουμε απ’ την πατρίδα μας την αθάνατη ελληνική γλώσσα και τον ελληνικό πολιτισμό, να δεχτούμε μια βάρβαρη γλώσσα και να ενωθούμε με τους Τουρκαλβανούς, που αιώνες τώρα μας καταδιώκουν, μας κατακλέβουν και μας κατακεραυνώνουν. Ολοι οι ναοί, που έχουν περισωθεί, έχουν περιγραφές ελληνικές. Απ’ όλα τα βιβλία και τους κώδικες των ναών, από παλιά ως σήμερα εκκλησιαστική γλώσσα ήταν και είναι η ελληνική.

Η ελληνική ψυχή του Βορειοηπειρώτη δεν ξεδιπλώνεται μοναχά τώρα που κινδυνεύει να αποκοπεί από τη μάνα Ελλάδα.

Σ’ όλη τη μακρόχρονη και πολυτάραχη ιστορία της η Ηπειρος έμεινε πιστή κι ακλόνητη στα ιδανικά της ελληνικής φυλής.

Η Βόρειος Ηπειρος είναι εστία ακατάβλητου Ελληνισμού. Στη Β. Ηπειρο η φυλή μας έζησε, ζει και θα ζήσει γιατί είναι φυλή που εκπολιτίζει.

Δεν είναι φυλή αρπαγής και δόλου. Η καταδυνάστευση προχωρεί. Παρά τα φριχτά βασανιστήρια, οι αδελφοί μας δεν υπέκυψαν. Δίνουν τη μαρτυρία τους και οι καρδιές χτυπούν για Χριστό και Ελλάδα.
«Πάσα ομορφιά πατρίδα εσύ την έχεις»

Σας ευχαριστώ

Κώστας Στούπης
Βοστώνη, ΜΑ

Από την εφημερίδα της ομογένειας «Εθνικός Κήρυξ»

Σχετικά άρθρα:

loading...
Close Menu