• Αρχική
  • Άρθρα
  • Άρθρα
  • Οι Ρώσοι βάζουν «ασπίδα» την ιστορία των Ελλήνων για να κρατήσουν Ουκρανούς και Τούρκους μακριά (ΒΙΝΤΕΟ)

Οι Ρώσοι βάζουν «ασπίδα» την ιστορία των Ελλήνων για να κρατήσουν Ουκρανούς και Τούρκους μακριά (ΒΙΝΤΕΟ)

Αν η Ελλάδα ξεκινούσε να...

ΤΟΥ ΚΙΜΩΝΑ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ

Τα τελευταία χρόνια δεσπόζει η συζήτηση σε σχέση με το πού ανήκει η Κριμαία. Στην Ρωσία ή στην Ουκρανία;

Αν μελετήσει κανείς την ιστορία της, όπως διαβάζουμε στο Sputnik, οι Έλληνες έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να διεκδικήσουν την… αρχαία Ταυρίδα από ότι οι σύγχρονοι Ουκρανοί.

Αυτό ανέφερε πανεπιστημιακός της περιοχής.

Υπό αυτό το πρίσμα, έχει ξεκινήσει ένα «ζύμωμα» όσον αφορά την προσθήκη της ιστορικής ονομασίας, Ταυρίδα, δίπλα στην επίσημη επωνυμία της χερσονήσου της, Κριμαίας, γεγονός που θα παύσει τις όποιες διεκδικήσεις τόσο Ουκρανών όσο και Τατάρων Τούρκων που ζουν εκεί.

Μια τέτοια πρωτοβουλία, σύμφωνα πάντα με το Sputnik, δημοσιοποίησε, πρόσφατα, ο πρόεδρος της ελληνικής παροικίας της Κριμαίας, Ιβάν Σόνους!

Η πρόταση είναι ξεκάθαρη: δίπλα στην σημερινή ονομασία και για να είναι ιστορικά πιο ολοκληρωμένη η απεικόνιση ανά τους αιώνες, να προστεθεί η αρχαία της ονομασία, Ταυρίδα!

Η πρόταση μάλιστα συζητήθηκε κατά την διάρκεια του συμποσίου που έγινε πρόσφατα στην Κριμαία με τη γενική ονομασία, «Η Κριμαϊκή Ελλάδα: η ελληνική κληρονομιά της Ταυρίδας»!

«Θεωρώ ότι η πρόταση αποτελεί μια σημαντική πρωτοβουλία των Ελλήνων της Ταυρίδας στη συμπλήρωση της χρήσης της ιστορικής ονομασίας Κριμαία-Ταυρίδα. Άλλωστε σε μια σειρά περιοχές της Ρωσικής Ομοσπονδίας έχει ξανασυμβεί το ίδιο», εξηγεί ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Κριμαίας, Γκεόργκι Μουράντοφ.

Ταυρίδα, ήταν η ονομασία των νοτίων παραλίων της Κριμαίας, ενώ αργότερα ονομάστηκε έτσι ολόκληρη η χερσόνησος!

Η ελληνική παρουσία εκεί ήταν μεγάλη και κρατά από τα πανάρχαια χρόνια, ενώ συνεχίστηκε στους μεσαιωνικούς, βυζαντινούς χρόνους και αυτό το μαρτυρούν οι ονομασίες και τα τοπωνύμια:

Συμφερούπολη, Σεβαστούπολη, Θεοδόσια, Χερσόνησο με τον αρχαιολογικό της χώρο, Αλούστα, Αλούπκα (αλεπού), Μεσοχώρα, Αϊλιά, Αϊντανιήλ, Γιάλτα (γιαλός), Λεβάντια, Λάσπες κλπ.

Όπως μάλιστα παθαίνουμε από το ρωσικό ενημερωτικό δίκτυο, την Άνοιξη του 2020, στο Διεθνές Οικονομικό φόρουμ της Γιάλτας πρόκειται να συζητηθεί η δημιουργία Διεθνούς Συνδέσμου αρχαίων πόλεων της Κριμαίας!

«Είναι μια πρωτοβουλία που θα μπορούσε να συμπεριλάβει μέχρι 15 χώρες που είχαν και έχουν παρουσία τη χερσόνησο. Και θα ήταν ιστορικά ωφέλιμο και τιμητικό για την Ελλάδα όχι μόνο να συμμετάσχει αλλά να έχει και την πρωτοβουλία για τη δημιουργία ενός τέτοιου συνδέσμου. Που πριν από όλα θα αναδείξει την πολιτιστική κληρονομιά, τις επιδράσεις από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα», αναφέρει το ρεπορτάζ.

Η πολιτιστική ανάδειξη του ελληνικού παρελθόντος στην Κριμαία, μόνο οφέλη μπορεί να έχει για την Ελλάδα, ενώ οι Ρώσοι στηρίζουν μια τέτοια προοπτική, αφενός γιατί σέβονται τον ελληνικό πολιτισμό, αφετέρου γιατί, κατά αυτόν τον τρόπο, απομακρύνουν τα «χέρια» των Ουκρανών από την Κριμαία, η οποία θα κατοχυρωθεί ιστορικά στον Ελληνισμό. Εξάλλου, δεν υπάρχει εδαφική διεκδίκηση της Ελλάδας στην περιοχή, ενώ οι εκεί Έλληνες «ψηφίζουν» Ρωσία.

Με πληροφορίες από Sputniknews.gr, ΦΩΤΟ

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Σχετικά άρθρα:

loading...
loading...