Οι επιγραφές του Μαντείου της Δωδώνης

Η λέκτορας Ελληνικής Γλώσσας και Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Μελβούρνης, Emily Hulme Kozey, θα παρουσιάσει την Πέμπτη, 12 Σεπτεμβρίου, στις 7μμ., στο Ελληνικό Κέντρο (Mezz, 168 Lonsdale Street, Μελβούρνη) διάλεξη με τίτλο “Οι επιγραφές του Μαντείου της Δωδώνης:

Προοπτικές για περαιτέρω έρευνα στην κοινωνική ιστορία”, στο πλαίσιο των Σεμιναρίων Ελληνικής Ιστορίας και Πολιτισμού που προσφέρει η Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης.

Σε ολόκληρη την κλασική αρχαιότητα, το Μαντείο της Δωδώνης στη Βόρεια Ελλάδα (κοντά στα Ιωάννινα) ήταν ένας προορισμός για προσκυνητές που ζητούσαν συμβουλές από τον θεό για όλα τα θέματα. Οι πόλεις που υπέφεραν από εμφύλιο πόλεμο έστελναν αντιπροσώπους για να ρωτήσουν πώς θα μπορούσαν να επιτύχουν τη συμφιλίωση και τα άτομα που σκέφτονται μια αλλαγή σταδιοδρομίας ή γάμο θα μπορούσαν να κάνουν σχετικές ερωτήσεις πριν λάβουν τελική απόφαση.

Το κύριο σώμα των αποδεικτικών στοιχείων για αυτό είναι μια συλλογή από χιλιάδες επιγραφές σε δισκία μολύβδου.

“Αυτά τα κείμενα αντικατοπτρίζουν τα συμφέροντα και τις ανησυχίες ενός τεράστιου πλέγματος της ελληνικής κοινωνίας: οι συγγραφείς δεν είναι μόνο ηγέτες και ξένοι αξιωματούχοι, αλλά και βιοτέχνες, έμποροι και δούλοι» λέει η κ. Kozey. «Θα συζητήσω για τη λειτουργία του μαντείου γενικά και στη συνέχεια πώς η συνεχής έρευνα σε αυτά τα δισκία έχει τη δυνατότητα να ρίξει νέο φως σε ερωτήσεις για την ελληνική κοινωνία και τον πολιτισμό».

Η Emily Hulme Kozey εργάζεται στο τμήμα Αρχαίας Ιστορίας και Φιλοσοφίας στο Κολέγιο Ormond και στο Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης. Η πρωτογενής της έρευνα είναι στην αρχαία ελληνική φιλοσοφία (ιδιαίτερα στον Πλάτωνα). Διδάσκει Αρχαία Ελληνική Γλώσσα και Φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο Μελβούρνης.

Σημειώνεται ότι η διάλεξη με τον λέκτορα Γιώργο Μουρατίδη, που είχε ανακοινωθεί για την Πέμπτη, 12 Σεπτεμβρίου, ακυρώθηκε.

Από Νέος Κόσμος, ΦΩΤΟ EUROKINISSI

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •