• Αρχική
  • Άρθρα
  • Νεοζηλανδή εντόπισε οικογένεια Ελλήνων που είχαν βοηθήσει τον παππού της να μείνει ζωντανός στη Μάχη της Κρήτης

Νεοζηλανδή εντόπισε οικογένεια Ελλήνων που είχαν βοηθήσει τον παππού της να μείνει ζωντανός στη Μάχη της Κρήτης

Ενόψει του επικείμενου ταξιδιού της στην Ελλάδα φέτος, η Emma Ebrahim τόλμησε κάτι που της ταλάνιζε το μυαλό εδώ και καιρό.

Η Νεοζηλανδή, που ζει πλέον λίγο έξω από τη Μελβούρνη στο Avondale Heights, αποφάσισε να αναζητήσει τρία αδέλφια που ως παιδιά είχαν καθοριστικό ρόλο στο να γυρίσει ο παππούς της ζωντανός από την Κρήτη όπου υπηρετούσε κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Μόνα της ‘εργαλεία’, μία ανάρτηση στο Facebook με μία παλιά ασπρόμαυρη φωτογραφία των τριών παιδιών και φυσικά μπόλικη ελπίδα. Ενιωθε σαν να ψάχνει ψύλο μέσα στα άχυρα και όμως μέσα σε 48 ώρες, το αδύνατο έγινε δυνατό!

Ανάμεσα στη σωρεία μηνυμάτων που δέχτηκε και σχολίων στην ανάρτηση, βρήκε το μήνυμα της Μάρως, κόρης του Νικόλα Καλογέρη, ενός εκ τριών αδελφών – ‘σωτήρων’ του παππού της.

“Είναι πραγματικά καταπληκτικό, δεν μπορώ να πιστέψω ότι συνέβη. Όταν η Μάρω μου έστειλε μήνυμα λέγοντας ‘αυτός είναι ο μπαμπάς μου’ νόμιζα ότι κάποιος με κοροϊδεύει[…] γιατί δεν ξέρεις ποτέ τί να περιμένεις στο διαδίκτυο”, εξομολογείται η κ. Ebrahim σε συνέντευξή της στο ραδιόφωνο του ABC.

“Όταν μου επιβεβαίωσε ότι είναι ο πατέρας της, απλά άρχισα να τρέμω και σκέφτηκα ‘πώς είναι δυνατό;’. Μέσα σε μόλις 48 ώρες και εντόπισα αυτό το άτομο μόνο μέσα από μια φωτογραφία, δεν ήξερα καν από ποιο μέρος της Κρήτης είναι, δεν ήξερα τίποτα για αυτούς [τους εικονιζόμενους στη φωτογραφία] πέρα από τα μικρά τους ονόματα και όμως τους βρήκα”.


Ο παππούς της, Arthur Wright, ήταν αγρότης στο Christchurch όταν στην ηλικία των 22 στάλθηκε να υπηρετήσει στην Ελλάδα του Β’ Παγκοσμίου στη Μάχη της Κρήτης.

Ενώ βρισκόταν εκεί, πιάστηκε αιχμάλωτος δις, και κατάφερε να διαφύγει.

Το διάστημα που ως φυγάς κρυβόταν από τους Γερμανούς μαζί με άλλους στρατιώτες σε ορεινή τοποθεσία, η βοήθεια των τριών αδελφών Καλογέρη ήταν καθοριστικής σημασίας για την επιβίωσή του.

Η Ειρήνη, ο Τάσος και ο Νικόλας εφοδίαζαν στα κρυφά τους στρατιώτες με φαγητό και πιθανώς να τους πρόσφεραν και καταφύγιο. Και όπως επισημαίνει η κ. Ebrahim, το έκαναν με κίνδυνο της ζωής τους.

Τελικά ο Arthur αναγκάστηκε να παραδοθεί, αφότου ένα απειλητικό σημείωμα κυκλοφόρησε στο νησί προειδοποιώντας για σκληρή μεταχείριση όσων στρατιωτών εντοπίζονταν να κρύβονται.


Μετά την επιστροφή του στη Νέα Ζηλανδία πάντως δεν ξέχασε τα αδέλφια Καλογέρη.


Απόδειξη η φωτογραφία τους – που 74 χρόνια μετά τη γνωριμία τους με τον παππού της πόσταρε η κ. Ebrahim στο Facebook – βρισκόταν κρεμασμένη στον τοίχο του σπιτού του Arthur.

“Θυμάμαι αυτή τη φωτογραφία στον τοίχο του παππού μου, εμένα μικρό κοριτσάκι να τον ρωτάω ‘ποιοι είναι αυτοί οι άνθρωποι;’ και αυτόν να μου απαντά απλά ότι τον βοήθησαν να έχει φαγητό, τον βοήθησαν να κρατηθεί ζωντανός. Δεν έμπαινε ποτέ αλήθεια σε πολλές λεπτομέρειες γιατί δεν του άρεσε να μιλά για τον πόλεμο”, εξηγεί η κ. Ebrahim.

Μόλις λίγα χρόνια πριν τον θάνατό του το 2016, ο Arthur άρχισε να μοιράζεται περισσότερα με την οικογένειά του για την περίοδο του πολέμου.

Το ταξίδι στην Ελλάδα η κ. Ebrahim σκεφτόταν εδώ και καιρό να το πραγματοποιήσει και όπως λέει, αισθανόταν την ανάγκη να δημοσιεύσει στο διαδίκτυο τη φωτογραφία για να βρει τα άτομα που βοήθησαν τον παππού της ή έστω τους συγγενείς τους.

Η ανάρτησή της με το κάλεσμα για βοήθεια στην έρευνα και μια σειρά φωτογραφιών – συμπεριλαμβανόμενης αυτής των τριών αδελφών – στη σελίδα Facebook της ομάδας ‘Greeks in Melbourne’, είχε αλυσιδωτό αντίκτυπο με δεκάδες να της στέλνουν μηνύματα και να μοιράζονται το κάλεσμα, το οποίο μάλιστα κατέληξε να αναπαραχθεί και σε τοπικό μέσο ενημέρωσης της Κρήτης. Εν τέλει την οδήγησε στην κόρη του Νικόλα.

H κ. Ebrahim θα επισκεφθεί την Κρήτη τον Σεπτέμβριο μαζί με την οικογένειά της και τον πατέρα της – γιο του Arthur – που φέτος ‘πάτησε’ τα 70. Θα γνωρίσει από κοντά τον 89χρονο σήμερα Νικόλα και τις δύο του κόρες, Λίλα και Μάρω, όπως επίσης και την κόρη του Τάσου, Ρίνα.

Μετά την επιστροφή της, έχει προσκληθεί από την Κρητική Ομοσπονδία Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας να μοιραστεί την εμπειρία της και την ιστορία του παππού της σε εκδήλωση τον Οκτώβριο στο πλαίσιο της 78ης επετείου για τη Μάχη της Κρήτης.

Από την εφημερίδα της Ομογένειας «Νέος Κόσμος»