• Αρχική
  • Άρθρα
  • ΙΣΤΟΡΙΑ
  • κ. Τσίπρα και κ. Αποστολάκη: Προτού κάνετε οτιδήποτε στο Αιγαίο δείτε τι έχουν να πουν αυτά τα Ελληνόπουλα (ΒΙΝΤΕΟ)

κ. Τσίπρα και κ. Αποστολάκη: Προτού κάνετε οτιδήποτε στο Αιγαίο δείτε τι έχουν να πουν αυτά τα Ελληνόπουλα (ΒΙΝΤΕΟ)

Υπάρχει ελπίδα και μάλιστα μεγάλη...

Την ώρα που η κυβέρνηση ενδεχόμενα οδηγεί την Ελλάδα σε μία νέα «Συμφωνία των Πρεσπών», αυτή την φορά στο Αιγαίο, μία ταινία μικρού μήκους με πρωταγωνιστές παιδιά, δίνει την απάντηση κάνοντας λόγο για «αλησμόνητες πατρίδες», που περιμένουν να ελευθερωθούν, συμπληρώνουμε εμείς.

του Κίμωνα Χαραλάμπους

Το φιλμ που θα παρακολουθήσετε, είναι ένα ταξίδι στον χρόνο και συμμετέχουν οι μαθητές και οι μαθήτριες του 1ου Δημοτικού Νέας Φιλαδέλφειας στον 9ο Διεθνή Μαθητικό Διαγωνισμό Ταινιών Μικρού Μήκους.

Τίτλος είναι «Από την Μικρά Ασία του 1922, στην Νέα Φιλαδέλφεια του 2019».

Στο επίκεντρο της ταινίας το Μνημείο Μικρασιατών και Αλησμόνητων πατρίδων.

Το σύμπλεγμα αποτελείται από έξι παιδικές φιγούρες, τρεις γυναίκες και ενός ιερωμένου.

Το βλέμμα τους είναι στραμμένο προς το Αιγαίο, εκεί όπου η κυβέρνηση ανοίγει αχρείαστο διάλογο με την Τουρκία, η οποία βρήκε τον κατάλληλο συνομιλητή, προκειμένου να προωθήσει τις επιδιώξεις της, στο πλαίσιο μιας δήθεν μείωσης εντάσεων με την Ελλάδα.

Κάτω από το Μνημείο υπάρχει μικρασιάτικο χώμα, το οποίο τοποθέτησε εκεί η Φιλιώ Χαϊδεμένου, Μικρασιάτισσα πρόσφυγας. Και φυσικά οι Έλληνες πρόσφυγες, κυνηγημένοι από τους Τούρκους, όπως μας υπενθυμίζει η ταινία, ουδεμία σχέση έχουν με τα «κύματα» παράνομων μεταναστών, τα οποία κατακλύζουν συστηματικά και μεθοδικά την Ελλάδα.

Τα παιδιά της ταινίας αναπαριστάνουν τις φιγούρες του Μνημείου, με ένα μάλιστα να δείχνει δακρυσμένο.

Είναι η απάντηση σε όλους όσους θέλουν να γεμίσουν τα νεανικά μυαλά με ταινίες και… αγωνίσματα μιας δήθεν ελληνοτουρκικής φιλίας, όπου οι «προσκυνημένοι» της υπόθεσης θα είναι πάντα οι Έλληνες.

ΦΩΤΟ: eurokinissi

Σχετικά άρθρα:

loading...
loading...