• Αρχική
  • Άρθρα
  • Ιστορική «γροθιά» του Ελληνισμού στην Λιβύη – Ο ισχυρισμός του Ερντογάν που καταρρέει

Ιστορική «γροθιά» του Ελληνισμού στην Λιβύη – Ο ισχυρισμός του Ερντογάν που καταρρέει

Δεν μπορούν να λένε στους πάντες ψέματα οι Τούρκοι...

 «Βρισκόμαστε σε αυτά τα εδάφη (σ.σ. την Λιβύη) όπου οι πρόγονοί μας έγραψαν ιστορία, επειδή μας προσκάλεσαν εκεί για να διαλύσουμε την αδικία και τις διώξεις», είχε δηλώσει ο Τουρκος Πρόεδρος Ερντογάν για την Λιβύη.

Μάλιστα πριν από λίγες μέρες ο τούρκος Πρόεδρος ανακάλυψε… τουρκική μειονότητα στην Λιβύη.

 «Υπάρχουν απόγονοι Τούρκων που ο Χαφτάρ θέλει να κάνει Εθνοκάθαρση. Αυτοί είναι απόγονοι του Μπαρμπαρόσα, των Οθωμανών και 1 εκατομμύριο απόγονοι Τούρκων – Κιορόγλου και άλλων Τούρκων στη Λιβύη», τονίζοντας πως «είναι καθήκον μας να υποστηρίξουμε τα εγγόνια των προγόνων μας όπως κάνουμε σε όλη την Βόρεια Αφρική», είχε ειπωθεί.

Όσο και αν η Τουρκία προσπαθεί να πείσει πως διαθέτει ιστορικούς δεσμούς με την Λιβύη για να δικαιολογήσει την παρέμβασή της, δεν έχει το ιστορικό βάθος που έχει ο ελληνισμός, από την αρχαιότητα, στα ρωμαϊκά χρόνια και την βυζαντινή αυτοκρατορία στην χώρα.

Στην αρχαιότητα με το όνομα Λιβύη, αποκαλούσαν οι Έλληνες ολόκληρη την Βόρειο Αφρική δυτικά της Αιγύπτου, συχνά δε και ολόκληρη την Αφρική.

Οι Έλληνες βρίσκονταν και βρέθηκαν στην χώρα από τα πανάρχαια χρόνια.

Διαβάζουμε την «μίνι» ιστορική αναδρομή του Sigmalive της Κύπρου:

Η Κυρήνη ιδρύθηκε ως αποικία των Ελλήνων της Θήρας, κάτι που αναφέρεται στο τέταρτο βιβλίο της Ιστορίας του Ηρόδοτου . Σύμφωνα με την παράδοση άποικοι από τη Σαντορίνη έλαβαν χρησμό από το Μαντείο των Δελφών να εγκατασταθούν στη Βόρεια Αφρική στον ‘’τόπο ανάμεσα στα νερά’’. Έτσι το 631 π.Χ. ιδρύθηκε η πρώτη ελληνική αποικία στη Β. Αφρική, η Κυρήνη. Μέσα σε 200 χρόνια οι Έλληνες κατάφεραν να αναπτύξουν ακόμα τέσσερις ημιαυτόνομες παραθαλάσσιες πόλεις : Ταύχειρα (Τόκρα), Πτολεμαϊς (Τολμέιτα), Εσπερίδες (Βεγγάζη) και Απολλώνια (ως λιμάνι της Κυρήνης), γνωστές ως Πεντάπολι.

Σύμφωνα με τον Καλλίμαχο η πόλη ονομάστηκε Κυρήνη από το όνομα της κρήνης του Απόλλωνα που βρισκόταν κοντά της. Υπάρχει όμως και η εκδοχή ότι η ονομασία της οφείλεται στη νύμφη Κυρήνη, την οποία ερωτεύτηκε ο Απόλλωνας, την απήγαγε και από τα δάση του Πηλίου την οδήγησε στη Β. Αφρική. Η περιοχή της Κυρηναϊκής όπου βρίσκονταν οι ελληνικές αποικίες ήταν γνωστή ως ‘’Πεντάπολις’’. Σημαντικότερη απ’ όλες τις πόλεις ήταν η Κυρήνη. Έφτασε σε μεγάλη ευημερία λόγω του κέντρου εμπορίου με τους Λίβυους ιθαγενείς και λόγω της εξαγωγής του σίλφιου, ενός φυτού με φαρμακευτικές ιδιότητες που φύτρωνε άφθονο σ’ εκείνη την περιοχή.

Η  ελληνική παρουσία επεκτάθηκε ανατολικότερα, όπως μαρτυρεί ένας αρχαίος πάπυρος του τέλους του 2ου μ.Χ αιώνα που σώζει τα ονόματα ιδιοκτητών γης και πιστοποιεί ότι υπήρχε συντριπτική πληθυσμιακή υπεροχή Ελλήνων και ιθαγενών έναντι των Ρωμαίων.

Μετά το 460 π.Χ. έγινε δημοκρατία και μετά τον θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου έγινε τμήμα της δυναστείας των Πτολεμαίων. Η Κυρηναϊκή έγινε τμήμα της Αυτοκρατορίας των Πτολεμαίων με βάση την Αλεξάνδρεια και έγινε τμήμα της ρωμαϊκή επαρχία το 96 π.Χ. και οριστικά το 74 π.Χ.. Η επαρχία λεγόταν Κρήτης και Κυρηναϊκής με πρωτεύουσα τη Γόρτυνα στην Κρήτη.

Φιλόσοφοι

Στην Κυρήνη, γεννήθηκε ο σπουδαίος φιλόσοφος και Επίσκοπος της Κυρηναϊκής Πεντάπολης, Συνέσιος (περ. 370-414). Ήταν μαθητής και θαυμαστής της Υπατίας Η Κυρήνη υπήρξε η γενέτειρα του Ερατοσθένη, ενώ με την πόλη σχετίζονται και άλλοι φιλόσοφοι, όπως ο Αρίστιππος, ο Καλλίμαχος και ο Καρνεάδης

Αρχαιολογικά ευρύτατα

Στην πόλη σώζονται αρχαία μνημεία, όπως ο ναός του Απόλλωνα (7ος αιώνας π.Χ.), ο ναός της Δήμητρας και ένας ναός του Δία, ο οποίος καταστράφηκε μερικώς μετά από εντολή του Μουαμάρ Καντάφι το 1978. Υπάρχουν ακόμη τα ερείπια του ναού της Εκάτης και των Διόσκουρων, καθώς επίσης και το αρχαίο νεκροταφείο με σημαντικά μνημεία και επιτύμβιες στήλες. Κοντά στη Κυρήνη, βρέθηκε και το άγαλμα της αναδυόμενης Αφροδίτης, απομίμηση παλιότερου της ελληνιστικής εποχής, το οποίο εκτίθεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Ρώμης. Το 2005, Ιταλοί αρχαιολόγοι από το Πανεπιστήμιο του Ουρμπίνο ανακάλυψαν 76 άθικτα ρωμαϊκά αγάλματα του 2ου αιώνα, τα οποία εντοπίστηκαν κάτω από ένα βοηθητικό τείχος ναού, που είχε γκρεμιστεί στο σεισμό του 375 μ.Χ.

Sigmalive

Πέραν της Κυρήνης υπάρχουν και άλλες ελληνικές περιοχές, όπως η Βάρκη, οι Εσπερίδες, η Λεπτίς, τα Σαβράτα κ.α.

Δείτε φωτογραφίες από την Λιβύη που «μυρίζουν» Ελλάδα…

Sigmalive

Sigmalive

Sigmalive

Sigmalive

Sigmalive

Sigmalive

ΦΩΤΟ EUROKINISSI

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Σχετικά άρθρα:

loading...
loading...