Η τραγική ιστορία του Παντελή Ζερβού: Έθαψαν ζωντανή την 12χρονη κόρη του

Ο αγαπημένος ηθοποιός Παντελής Ζερβός πέθανε σαν σήμερα στις 22 Ιανουαρίου 1982.

Σαν σήμερα «έφυγε» από τη ζωή μια από τις πιο αγαπητές και ευγενικές φυσιογνωμίες του ελληνικού θεάτρου και κινηματογράφου, ο Παντελής Ζερβός.

Κοινοτάρχης, δήμαρχος, χωροφύλακας, ιερέας ή αυστηρός αλλά στοργικός πατέρας και συνάμα πάντοτε δίκαιος και καλός, ο Ζερβός μπήκε στην καρδιά του κοινού και έγινε μέντορας για δεκάδες νεότερους πασίγνωστους ηθοποιούς. Απόφοιτος της Δραματικής Σχολής του Θεάτρου Τέχνης του Καρόλου Κουν, ο Ζερβός πρωτοανέβηκε στο θεατρικό σανίδι το 1933. Συμμετείχε σε περισσότερες από 70 ταινίες του «χρυσού» ελληνικού κινηματογράφου παίζοντας στο πλάι σχεδόν όλων των μεγάλων ηθοποιών και χαρίζοντας πότε γέλιο και πότε συγκίνηση. Εποχή άφησαν και οι ραδιοφωνικές εκπομπές του, ιδιαίτερα το «πεντάλεπτο ενός θυρωρού».

Ο Ζερβός γεννήθηκε στις 23 Δεκεμβρίου 1908 στην Περαχώρα Κορινθίας και σε ηλικία τεσσάρων ετών έχασε τη μητέρα του. Όταν τέσσερα χρόνια αργότερα, στα οκτώ του, έχασε και τον πατέρα του, οι συγγενείς του τον έκλεισαν στο Τζάνειο ορφανοτροφείο.

Ο Ζερβός ήταν ένθερμος φίλαθλος του Παναθηναϊκού. Κάπνιζε, αγαπούσε το καλό φαγητό όπως και την καλή παρέα.

Με τη Σαντορινιά σύζυγό του, ο Παντελής Ζερβός απέκτησε τρεις κόρες. Όμως η μοίρα του επιφύλαξε τη μεγαλύτερη τραγωδία που μπορεί να βιώσει ένας γονιός, να χάσει το ένα από τα παιδιά του. Η μικρότερη, η 12χρονη κόρη του Ευδοξία, σκοτώθηκε στο μεγάλο σεισμός της Σαντορίνης το 1956 και όπως αποκαλύφθηκε τρία χρόνια αργότερα με την εκταφή, το κορίτσι είχε θαφτεί ζωντανό.

Εκείνο το καλοκαίρι, η γυναίκα του με τα τρία κορίτσια τους είχαν πάει στο νησί για διακοπές. Ο ηθοποιός δεν μπόρεσε να τις ακολουθήσει γιατί είχε παράσταση στην Επίδαυρο. Εκείνο το καλοκαίρι έμελλε να αλλάξει ολόκληρη τη ζωή της οικογένειας. Ο δυνατός σεισμός ισοπέδωσε το νησί και έθαψε το παιδί κάτω από τα ερείπια του σπιτιού.

Ο ηθοποιός πληροφορήθηκε την τραγική είδηση από έναν συγγενή του, το βράδυ, λίγο πριν την παράσταση. Ο Ζερβός βγήκε κανονικά στη σκηνή και έπαιξε το ρόλο του υποδειγματικά μέχρι το τέλος κάνοντας το κοινό να γελάσει. Όταν τελείωσε, υποκλίθηκε στο κοινό, μπήκε στα παρασκήνια και λιποθύμησε.

Ωστόσο το δράμα του ηθοποιού και της οικογένειά τους δεν τελείωσε εδώ. Τρία χρόνια μετά το θάνατο του κοριτσιού, ήρθε η στιγμή της εκταφής του. Όταν άνοιξαν το φέρετρο διαπίστωσαν ότι το παιδί είχε θαφτεί ζωντανό! Ο σκελετός του κοριτσιού δεν ήταν ανάσκελα αλλά γυρισμένος στο πλάι με το στόμα ανοιχτό. Όλοι μπορούμε να φανταστούμε τον τρόμο που θα ένιωσε το παιδί όταν ανέκτησε τις αισθήσεις του μέσα στο φέρετρο, παλεύοντας να ανασάνει εκείνες τις τραγικές ώρες πριν πεθάνει από ασφυξία.

Ο Ζερβός κράτησε για πάντα μέσα του το μυστικό να τον «τρώει» και να τον στοιχειώνει. Δεν το είχε αποκαλύψει ούτε στη σύζυγό του. Το αποκάλυψε λίγο πριν «φύγει» από τη ζωή σε μια από τις τελευταίες του συνεντεύξεις: «Εκείνες τις τραγικές μέρες στο νησί, όποιον σκουντούσαν και δεν σάλευε, τον έθαβαν»…

Ο αγαπημένος ηθοποιός Παντελής Ζερβός πέθανε στις 22 Ιανουαρίου του 1982. Ήταν 74 ετών.

Με πληροφορίες από τη Μηχανή του Χρόνου, pagenews

ΦΩΤΟ Video Screenshot

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί