• Αρχική
  • Άρθρα
  • «Γιγαντώνονται» οι αντιδράσεις των Ελλήνων: «Χίτλερ και Κεμάλ» το ίδιο – Χαμός στην Γερμανία

«Γιγαντώνονται» οι αντιδράσεις των Ελλήνων: «Χίτλερ και Κεμάλ» το ίδιο – Χαμός στην Γερμανία

Είχαμε αναδείξει το θέμα από τους πρώτους...

Γιγαντώνονται οι ελληνικές αντιδράσεις, απέναντι στην προσπάθεια που γίνεται να δοθεί το όνομα του Μουσταφά Κεμάλ σε δημόσιο χώρο, στην Περιφέρεια του κέντρου του Αμβούργου, θέμα που είχε αναδείξει από τους πρώτους, το el.gr (ΕΔΩ)!

 Υπάρχει τεράστια αγωνία και αναμονή για την επίσημη απόφαση.

Αυτό που συμβαίνει είναι πως μια ομάδα Γερμανών και Τούρκων επιχειρούν να δώσουν το όνομα του σφαγέα των Ελλήνων του Πόντου και της Μικράς Αδίας, σε δρόμο και πλατεία του Αμβούργου, προωθώντας το αίτημά τους στα αρμόδια όργανα της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Οι Έλληνες που κατοικούν στην γερμανική πόλη ενεργοποιήθηκαν αμέσως, καταθέτοντας τις ενστάσεις τους στην τοπική αυτοδιοίκηση του Αμβούργου.

«Αν περάσει η πρόταση, τότε θα δοθεί το όνομα του Γενοκτόνου Μουσταφά Κεμάλ, παραβαίνοντας κάθε ηθική και με παράλληλη αμαύρωση της μνήμης χιλιάδων νεκρών της Γενοκτονίας στην Τουρκία. Πριν από δύο εβδομάδες, αποκαλύφθηκε η πρόταση που προήλθε από τη Γερμανοτουρκική νεολαία της πόλης. Δουλεύτηκε μεθοδικά από τον Μάϊο, εδώ και μήνες, στα κρυφά. Δεν πρέπει, επίσης, να ξεχνάμε, ότι οι σχέσεις του ναζισμού με τον κεμαλισμό ήταν αδιάσπαστες και ιστορικά πασίγνωστες», εξηγεί, μεταξύ άλλων, στο Sputniknews.gr, o Χρήστος Πεχλιβανίδης πρόεδρος Ένωσης Ποντίων Αμβούργου και Περιχώρων.

«Προσωπικά πιστεύω ότι ήταν μια κίνηση της Γερμανοτουρκικής εταιρείας/συλλόγου «19ης Μαΐου», που πραγματοποιεί ενέργειες στην πόλη που βρίσκονται. Είναι στα χέρια μας να μην το επιτρέψουμε, γιατί, αν γίνει η ονοματοδοσία υπέρ του σφαγέα Κεμάλ, ανοίγει η πόρτα, στο επόμενο χρονικό διάστημα, ώστε οι ναζιστικές παρατάξεις να ζητήσουν να δοθεί κάπου το όνομα του Αδόλφου Χίτλερ ή να εγκατασταθεί μια προτομή του» , λέει στο Sputnik o Ηλίας Μαυρίδης, Πρόεδρος της Ένωσης Ποντίων του Ντίσελντορφ.

Και προσθέτει:

«Εκτιμούμε ότι είναι μια επικίνδυνη προσπάθεια, τόσο των Τούρκων, όσο και των Γερμανών. Είμαστε συσπειρωμένοι με τους Πόντιους του Αμβούργου. Είναι ένα κοινό θέμα, στο οποίο δε χωρά καμία διαφορά, αν και, γενικά, ο ποντιακός ελληνισμός είναι συσπειρωμένος και συμπαγής».

«Μαζί μας αγωνίζονται ενώσεις Ελλήνων της Θράκης, της Κρήτης και της Ηπείρου, όπως και Κούρδοι, κάποιοι Τούρκοι. Όλες οι Κοινότητες και οι Σύλλογοι του Αμβούργου συμμετέχουμε στην προσπάθεια αποσόβησης και ακύρωσης αυτής της προσπάθειας. Το κλίμα είναι θετικό για εμάς και ελπίζουμε, ότι η πλάστιγγα θα γείρει προς την κατεύθυνση, ότι δεν πρόκειται να επιτραπεί η ονοματοδοσία», επισημαίνει ο Χρήστος Πεχλιβανίδης.

Μάλιστα, πριν από λίγες μέρες, οι ελληνικές κοινότητες κατέθεσαν, στο δημαρχείο του Αμβούργου, στοιχεία για την μισελληνική δράση του Μουσταφά Κεμάλ.

Η τελική απόφαση θα ληφθεί στις 3 Δεκεμβρίου, οπότε και θα διεξαχθεί η τελική ψηφοφορία στο περιφερειακό συμβούλιο, αναφορικά με την ονοματοδοσία δρόμου και κεντρικής πλατείας της πόλης.

Με πληροφορίες από το Sputniknews.gr, ΦΩΤΟ