• Αρχική
  • Άρθρα
  • ΑΛΗΣΜΟΝΗΤΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ: Εγκαταλείπονται δύο ιστορικά παλιά (ελληνικά) διδακτήρια στο Αϊβαλί

ΑΛΗΣΜΟΝΗΤΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ: Εγκαταλείπονται δύο ιστορικά παλιά (ελληνικά) διδακτήρια στο Αϊβαλί

Το πρώτο βρίσκεται δίπλα στο σημερινό Χαϊρεντίν Πασά τζαμί, την Παναγία «των Ορφανών»,

απ’ τον καιρό των ελλήνων, χτισμένο 1893 με σαρμουσακιώτικη ροζωπή πέτρα, για να στεγάσει το «Αρρεναγωγείο της Κάτω Παναγιάς». Μέχρι και φέτος στέγαζε το γυμνάσιο Ayvalık Gazi. Απ’ το νέο σχολικό έτος κλείνει λόγω μικρού αριθμού μαθητών και ανεπάρκειας των υποδομών.

Το διδακτήριο αυτό τα τελευταία χρόνια έγινε ιδιαίτερα γνωστό γιατί εκεί γυρίστηκε η ταινία «Πατέρας και γιός» (= Babam ve Oğlum), σε σκηνοθεσία Çağan Irmak, δραματική κομεντί, που έσπασε τα ταμεία όταν πρωτοπροβλήθηκε (2005). Το άλλο είναι το Δημοτικό Σχολείο Cumhuriyet, όπου βρισκόταν και η ξακουστή Ακαδημία των Κυδωνιών που κατεδαφίστηκε το 1821 στο «μεγάλο τζουλούσι». Αργότερα χτίσανε εκεί το Γυμνάσιο Αϊβαλί το οποίο μετά το 1924 γκρεμίστηκε για να φαρδύνει ο δρόμος που ενώνει το σημερινό Τελωνείο με την πλατεία Κεμάλ Τμήμα του κτιριακού αυτού συγκροτήματος αποτελεί το σχολείο που κλείνει σήμερα.

Η είδηση δημιούργησε αρνητικά σχόλια και διαμαρτυρίες από πολλούς Αϊβαλιώτες γονείς μαθητών αλλά και ευαισθητοποιημένους στον σεβασμό της ιστορικότητας του δομημένου περιβάλλοντος της πόλης Ο Επαρχιακός Διευθυντής Εκπαίδευσης του Ayvalik, Guner Bahadir, αιτιολόγησε το μέτρο της εγκατάλειψης των δύο σχολείων και διαβεβαίωσε ότι δεν θα αφήσουν τα κτίρια να καταρρεύσουν.

Από emprosnet, ΦΩΤΟ eurokinissi