• Αρχική
  • Άρθρα
  • Η θέση της Μόσχας για την επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων – Από ΕΞΙ στα ΔΩΔΕΚΑ μίλια

Η θέση της Μόσχας για την επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων – Από ΕΞΙ στα ΔΩΔΕΚΑ μίλια

ellada_rwsia
Η Ελλάδα επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη στο Ιόνιο στα 12 ναυτικά μίλια, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στις 26 Αυγούστου. Ποια είναι η θέση της Ρωσίας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στις 26 Αυγούστου από το βήμα της Βουλής, κατά τη συζήτηση για την κύρωση των συμφωνιών με Ιταλία και Αίγυπτο για την ΑΟΖ, ανακοίνωσε η Ελλάδα επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη στο Ιόνιο στα 12 ναυτικά μίλια.

Στην απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης αναφέρθηκε το απόγευμα της Πέμπτης κατά τη διάρκεια ενημέρωσης η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, Μαρία Ζαχάροβα.

Όπως ανέφερε η κ. Ζαχάροβα, η Ρωσία υπέγραψε τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, επομένως: «η θέση μας βασίζεται στους διεθνείς νομικούς κανόνες που περιέχονται σε αυτό το έγγραφο».

«Συγκεκριμένα, το άρθρο 3 της σύμβασης προβλέπει ότι κάθε κράτος έχει το δικαίωμα να καθορίσει το εύρος των χωρικών του υδάτων έως όριο που δεν υπερβαίνει τα 12 ναυτικά μίλια. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, χώρες, για τον έναν ή τον άλλο λόγο, δεν ξεπερνούν αυτό το όριο» εξήγησε η Ρωσίδα διπλωμάτης.

Ακόμη, η κ. Ζαχάροβα υπογράμμισε πως σε αυτό το θέμα τα κράτη θα πρέπει να βασίζονται στην κοινή λογική και λαμβάνουν υπόψη τα γεωγραφικά χαρακτηριστικά της περιοχής.

«Εάν υπάρχει ζήτημα σχετικά με την οριοθέτηση των χωρικών υδάτων μεταξύ γειτονικών κρατών, θα πρέπει να επιλυθεί σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Η γνώμη μας για το θέμα αυτό είναι γνωστή στην ηγεσία της Ελληνικής Δημοκρατίας» τόνισε επιπροσθέτως.

Ωστόσο, η κ. Ζαχάροβα ξεκαθάρισε πως εάν προκύψει μια κατάσταση που επηρεάζει άμεσα τα ρωσικά συμφέροντα: «θα την αντιμετωπίσουμε ξεχωριστά», ενώ μέχρι στιγμής, δεν έχει προκύψει κάποια τέτοια ανάγκη.

ΠΗΓΗ: SPUTNIK