• Αρχική
  • Άρθρα
  • Η στιγμή που οι Τούρκοι περίμεναν ΧΡΟΝΙΑ – Δείτε γιατί γίνονται ΟΛΑ ΤΩΡΑ

Η στιγμή που οι Τούρκοι περίμεναν ΧΡΟΝΙΑ – Δείτε γιατί γίνονται ΟΛΑ ΤΩΡΑ

Τι τους χάλασε τα σχέδια τελευταία στιγμή…

Δεν είναι όλοι οι ξένοι τρελοί! Το καταλαβαίνουν! Η Τουρκία προκαλεί ταραχή στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο.

Γιατί τα κάνει τελικά όλα αυτά ο Ερντογάν; Τόσο καιρό οι Τούρκοι δεν ήθελαν διάλογο με την Ελλάδα και θεωρούσαν πως μπορούν να πετύχουν τα πάντα χωρίς καν να μας ρωτήσουν.

Ας δούμε λοιπόν γιατί αγχώθηκε η Τουρκία και ανεβάζει όλο και περισσότερο το θερμόμετρο στα ύψη.

Εδώ και δεκαετίες, στην Τουρκία στριφογύριζε η άποψη πως η στιγμή που θα πρέπει να «χτυπήσει» η Τουρκία είναι όταν θα έχει φτάσει στο καλύτερο δυνατό σημείο απέναντι σε μία αδύναμη Ελλάδα. Οι Τούρκοι θεώρησαν πως τώρα είναι η ώρα τους. Ειδάλλως φοβούνται πως οι συγκυρίες θα αλλάξουν και η ευκαιρία θα χαθεί.

Αυτό γιατί:

  • Η Ελλάδα έχει καλές προοπτικές σε σχέση με την οικονομία. Η νέα πολιτική μείωση φόρων την έχει βοηθήσει και αν δεν ήταν ο κορωνοϊός, θα είχαμε ήδη απτά αποτελέσματα. Μια Ελλάδα με καλή οικονομία, γίνεται αυτόματα πολιτικά ισχυρή, ενισχύεται στρατιωτικά, μειώνοντας έτσι αισθητά τις πιθανότητες να γίνει βορά στις ορέξεις της Τουρκίας. Οι Τούρκοι λοιπόν τρέχουν να προλάβουν, πριν επιβεβαιωθούν οι ευοίωνες προβλέψεις για την χώρα μας, κορωνοϊού θέλοντος.
  • Σε αντίθεση με την Ελλάδα, για την Τουρκία εκφράζονται δυσοίωνες οικονομικές προβλέψεις. Το όνειρο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας δείχνει να στήνεται πάνω σε άμμο. Ο Ερντογάν δεν θέλει ούτε να σκέφτεται πώς θα μοιάζει μία Τουρκία με συσσίτια, απέναντι σε μία Ελλάδα, η οποία θα κλείνει συμφέρουσες εθνικές αλλά και επιχειρηματικές συμφωνίες, όπως συνέβη με την Αίγυπτο.
  • Οι Αμερικανικές εκλογές πλησιάζουν και μετά από αυτές οι ΗΠΑ θα επιστρέψουν, ενδεχομένως, δριμύτερες στην Μεσόγειο, όπου τώρα αλωνίζει η Άγκυρα.
  • Οι μικροεπιτυχίες στην Λιβύη και στην Συρία έχουν γεμίσει τον Ερντογάν και την τουρκική γνώμη με αυτοπεποίθηση πως μπορούν να κερδίσουν τους πάντες στην Μεσόγειο. Ο «αέρας» στα πανιά του Ερντογάν μπορεί να διακοπεί απότομα μετά από ανατροπή δεδομένων σε μία από τις δύο προαναφερθείσες χώρες, ειδικά όσο στα πράγματα δεσπόζει η Ρωσία.

Η Τουρκία, λοιπόν, δείχνει να προετοιμάζεται χρόνια για αυτό το χρονικό σημείο! Θεωρεί πως βρίσκεται στο καλύτερο δυνατό σημείο και πως πρέπει να δράσει άμεσα. Σε διαφορετική περίπτωση το «μομέντουμ» θα χαθεί, καθώς η Ελλάδα δείχνει, σύμφωνα και με τις τουρκικές εκτιμήσεις, να ισχυροποιείται σε σύγκριση με το παρελθόν.

Ως εκ τούτου, ο Ερντογάν, ο οποίος σαφώς και δεν είναι χαζός, καθώς γνωρίζει πως είναι απομονωμένος και στριμωγμένος οικονομικά, δεν θέλει γενικευμένο πόλεμο αλλά να οδηγήσει την Ελλάδα σε διάλογο υπό την απειλή των όπλων. Γι’ αυτό έχει αμολήσει φρεγάτες και γεωτρύπανα στο Αιγαίο, γκαρίζοντας.

Ίσως με την προηγούμενη κυβέρνηση, οι συνθήκες ήταν ιδανικές για την διεκπεραίωση του τουρκικού οράματος επιβολής ισχύος. Μια Ελλάδα αδύναμη, οικονομικά καθημαγμένη, με το μεταναστευτικό να διογκώνεται και με μία εξουσία, η οποία, λόγω ιδεολογίας, ήταν έτοιμη να συνεργαστεί, όπως είχε αποδείξει στις Πρέσπες.

Και τότε έγιναν οι εκλογές!

Η νέα κυβέρνηση έδειχνε διαφορετική. Και πράγματι αντέδρασε ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ απέναντι στους τουρκικές προκλήσεις: Οριοθέτησε ΑΟΖ, ξεκίνησε να επεκτείνει τα χωρικά ύδατα μεγαλώνοντας την Ελλάδα και κυρίως ΑΡΝΕΙΤΑΙ να ξεκινήσει διάλογο, όσο η Τουρκία κρατά τον Στόλο της εκεί που δεν ανήκει.

Ως εκ τούτου οι Τούρκοι έχουν εγκλωβιστεί στα νερά του Αιγαίου. Οι ακροβασίες τους εγκυμονούν τον κίνδυνο να προκληθεί ατύχημα, το οποίο συνιστά, αυτή την στιγμή, την μοναδική αιτία ξεσπάσματος πολέμου, μιας και ελεγχόμενο θερμό επεισόδιο η Άγκυρα δεν μπορεί να κάνει, καθότι οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις διεμήνυσαν, σε όλους τους τόνους, πως κάτι τέτοιο θα επιφέρει σύγκρουση από τον Έβρο μέχρι και την Κύπρο.

Τι θα κάνει από εδώ και πέρα ο Ερντογάν; Μπορεί να κάνει πίσω ή η αντιπολίτευση θα τον διαπομπεύσει στην τουρκική κοινή γνώμη ως αποτυχημένο; Πού θα οδηγήσει το όλον θέμα;