• Αρχική
  • Άρθρα
  • Η ΠΡΩΤΗ αντίδραση των Τούρκων για την ΑΟΖ – Τι πρέπει να κάνει πλέον η Ελλάδα

Η ΠΡΩΤΗ αντίδραση των Τούρκων για την ΑΟΖ – Τι πρέπει να κάνει πλέον η Ελλάδα

ERNTOGAN
Έφτασε η ώρα...

H Άγκυρα θεωρεί «ανύπαρκτη» την συμφωνία που υπέγραψαν οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Αιγύπτου, Νίκος Δένδιας και Σάμεχ Σούκριγια την οριοθέτηση της ΑΟΖ ανάμεσα στις δύο χώρες.

«Η συμφωνία είναι για εμάς ανύπαρκτη. Θα το αποδείξουμε και στο μέτωπο και στο τραπέζι. Βρίσκεται εντός της υφαλοκρηπίδας μας. Δεν θα επιτρέψουμε καμία δραστηριότητα μέσα στην περιοχή αυτή» αναφέρει στην πρώτη της αντίδραση η Τουρκία.

Το Τούρκικο υπουργείο Εξωτερικών υπογραμμίζει πως: «δεν υπάρχει θαλάσσιο σύνορο ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Αίγυπτο».  

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Για την Τουρκία είναι ανύπαρκτη η δήθεν συμφωνία καθορισμού περιοχών θαλάσσιας ευθύνης που ανακοινώθηκε πως υπογράφηκε σήμερα. Αυτή η άποψη μας να γίνει γνωστή και στο μέτωπο και στο τραπέζι. Η δήθεν περιοχή ευθύνης βρίσκεται εντός τουρκικής υφαλοκρηπίδας που έχει δηλωθεί στα Ηνωμένα Έθνη.

Η Αίγυπτος που απεμπόλησε περιοχή 11.500 τετρ. Χιλιομέτρων με τη συμφωνία που υπέγραψε με την Ελληνοκυπριακή Δικοίκηση το 2003 τώρα με την δήθεν συμφωνία που υπέγραψε με την Ελλάδα χάνει περιοχές θαλάσσιες ευθύνης. Με τη συμφωνία αυτή επιχειρείται να σφετεριστούν και τα δικαιώματα της Λιβύης.

Η Τουρκία στην συγκεκριμένη περιοχή δεν θα επιτρέψει καμία δραστηριότητα, και δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως θα υποστηρίξει με αποφασιστικότητα τα νόμιμα συμφέροντα και δικαιώματα της στην ανατολική Μεσόγειο όπως κι αυτά των Τουρκοκυπρίων».

ΤΩΡΑ ΕΙΝΑΙ Η ΩΡΑ

Είναι ευκαιρία για την Ελλάδα να ξεπεράσει το φοβικό σύνδρομο απέναντι στην Τουρκία και πλέον να προχωρήσει, με πρόκριμα την τμηματική οριοθέτηση ΑΟΖ με την Αίγυπτο, σε οριοθέτηση ΑΟΖ με την Κύπρο. Κατά αυτόν τον τρόπο θα προστατεύσει και τα ακριτικά νησιά, τα οποία αφέθηκαν προσωρινά εκτός συμφωνίας, καθώς το Κάιρο ήταν σε θέση να συμφωνήσει τώρα ΜΟΝΟ σε τμηματική οριοθέτηση και όχι σε οριστική. Αρκεί φυσικά αυτό να αναφέρεται ρητά στην συμφωνία.