Η ποντιακή διάλεκτος ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο!

Μαθητές όλων των ηλικιών από τη Βέροια και από τις γύρω περιοχές της Ημαθίας είναι έτοιμοι να παρακολουθήσουν το μάθημα ποντιακής διαλέκτου. Κάποιοι από αυτούς δεν γνωρίζουν ούτε μία λέξη στα ποντιακά. Στην ίδια, διαδικτυακή, τάξη βρίσκονται και συμμαθητές τους από την Αυστραλία, τον Καναδά, τις ΗΠΑ, την Ινδία, τη Φιλανδία, τη Σουηδία, το Βέλγιο […]

Μαθητές όλων των ηλικιών από τη Βέροια και από τις γύρω περιοχές της Ημαθίας είναι έτοιμοι να παρακολουθήσουν το μάθημα ποντιακής διαλέκτου.

Κάποιοι από αυτούς δεν γνωρίζουν ούτε μία λέξη στα ποντιακά. Στην ίδια, διαδικτυακή, τάξη βρίσκονται και συμμαθητές τους από την Αυστραλία, τον Καναδά, τις ΗΠΑ, την Ινδία, τη Φιλανδία, τη Σουηδία, το Βέλγιο και την Ολλανδία. Όλους τους «ενώνει» η κοινή αγάπη για τον ποντιακό πολιτισμό και η δίψα για μάθηση.

Με την έναρξη της τρέχουσας σχολικής σεζόν, τον περασμένο Σεπτέμβριο, η Εύξεινος Λέσχη Βέροιας αποφάσισε -εκτός των άλλων δραστηριοτήτων της- να ξεκινήσει μαθήματα ποντιακών, με στόχο όπως αναφέρει στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος της, Νίκος Τουμπουλίδης, να «μην αφήσουμε να πεθάνει η μητρική μας γλώσσα».

Τα μαθήματα ξεκίνησαν, με φυσική παρουσία περίπου 30 ατόμων, στο χώρο της Λέσχης έως ότου «ξέσπασε» η πανδημία του κορωνοϊού. Λόγω και της καραντίνας και σε μια προσπάθεια να μην πάει χαμένος ο κόπος «γεννήθηκε» ένας νέος τρόπος επικοινωνίας: αυτός των διαδικτυακών μαθημάτων, πάντα υπό την καθοδήγηση της φιλολόγου – γλωσσολόγου, πιστοποιημένης εκπαιδεύτριας ποντιακής γλώσσας, Αναστασίας Μαχαιρίδου.

«Με τα διαδικτυακά μαθήματα, είδαμε πως μπορούσαμε να “ανοίξουμε” το μάθημα σε περισσότερους ενδιαφερόμενους και το κάναμε. Και μάλιστα η ανταπόκριση ήταν πολύ μεγάλη. Οι εγγραφές συμπληρώθηκαν σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα κι έτσι δημιουργήθηκαν τρεις τάξεις που αυτή τη στιγμή συγκεντρώνουν περίπου 300 μαθητές. Εκατό μαθητές σε κάθε τμήμα», εξηγεί ο κ.Τουμπουλίδης.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ευξείνου Λέσχης Βέροιας, τα διαδικτυακά μαθήματα ποντιακής διαλέκτου, τα οποία ξεκίνησαν στις 10 Απριλίου και πραγματοποιούνται κάθε Παρασκευή απόγευμα, τα παρακολουθούν μαθητές ηλικίας από 14 ετών έως και άνω των 70, με το 1/3 των συμμετεχόντων να μένει εκτός Ελλάδας.

«Οι νέοι συμμετέχοντες εντυπωσιάζονται από λέξεις που τους φαίνονται περίεργες και ρωτάνε. ‘Εχουμε τη δυνατότητα, στη διάρκεια του μαθήματος, να συμμετέχουμε με ερωτήσεις και απορίες μέσω chat, στις οποίες απαντάει στη συνέχεια η καθηγήτρια», προσθέτει ο κ.Τουμπουλίδης.

Μεταξύ άλλων μαθαίνουν, μέσω των διαδικτυακών θρανίων, ορθογραφία, γραμματική αλλά και τι σημαίνουν τα ρήματα «καλατσεύω=ομιλώ», «σερεύω=μαζεύω», «ανασπαλλώ=ξεχνώ». ‘Οπως φαίνεται η εκπαιδευτική περίοδος θα ολοκληρωθεί στα τέλη Μαίου διαδικτυακά και στόχος είναι το νέο έτος να βρει και πάλι τους ενδιαφερόμενους της ποντιακής διαλέκτου στον χώρο της Λέσχης, αρκεί να έχει ξεπεραστεί ο «σκόπελος» του κορονοϊού.

Α.Καρυπίδου / ΑΠΕ ΜΠΕ/ photo video screenshot

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί