Η ιδανική ευκαιρία για επέκταση των χωρικών υδάτων

Μετά την υπογραφή της συμφωνίας προσωρινής μερικής οριοθέτησης της ΑΟΖ με την Αίγυπτο,

ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας κ. Δένδιας, είχε προβεί σε δηλώσεις με τις οποίες έκανε γνωστό ότι η Ελληνική Κυβέρνηση ετοιμάζεται για επέκταση των χωρικών της υδάτων.

Τα χωρικά ύδατα είναι ένα χρόνιο πρόβλημα, όπως και ο καθορισμός της ελληνικής ΑΟΖ, καθώς υπάρχει casus beli από την Τουρκία σε περίπτωση που η Ελλάδα προχωρήσει στην επέκτασή τους.

Οι διαδοχικές συμφωνίες με Ιταλία και Αίγυπτο για την ΑΟΖ σε σύντομο χρονικό διάστημα αλλά και το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα παγκοσμίως που δεν έχει επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ν.μ., φέρνουν την κυβέρνηση σε σκέψεις να πραγματοποιήσει αυτό το δικαίωμα.

Αυτή τη στιγμή, τα ελληνικά χωρικά ύδατα εκτείνονται στα 6 ν.μ. από τις ελληνικές ακτές ενώ ο Εθνικός Εναέριος χώρος στα 10 ν.μ. με αποτέλεσμα να υπάρχει ένα χάσμα.

Η διόρθωση του χάσματος μπορεί να γίνει με την επέκταση των χωρικών υδάτων αρχικά στα 10 και αργότερα στα 12 ν.μ. Υπάρχει φυσικά η περίπτωση να γίνει μερική επέκταση στα 12 και μερική στα 10 δηλαδή, 12 ν.μ. στο Ιόνιο και 10 στο Αιγαίο.

Αυτό θα έκλεινε ακόμα περισσότερο το Αιγαίο υπέρ της Ελληνικής πλευράς αφού θα μειώνονταν τα διεθνή ύδατα εντός του Αιγαίου και θα έφερνε την Ελλάδα σε πλεονεκτικότερη θέση σε περίπτωση που η Τουρκία συμφωνούσε να επιλυθεί η διαφορά της υφαλοκρηπίδας στη Χάγη.

Η κρίση που προκαλούν τώρα οι Τούρκοι δε μπορεί παρά να έχει μία από τις δύο καταλήξεις. Είτε οι Τούρκοι θα διακινδυνεύσουν ένοπλη αντίδραση της Ελλάδας η οποία θα προκαλέσει άγνωστης έντασης ελληνοτουρκική σύρραξη, είτε θα αποχωρήσουν χωρίς να κάνουν πρακτικά τίποτα λόγο της ελληνικής αποτροπής. Σε περίπτωση που συμβεί το δεύτερο, τότε η Ελλάδα μπορεί αν προχωρήσει στην επέκταση των χωρικών υδάτων της στο Αιγαίο έστω μέχρι τα 10 ν.μ. αφού οι Τούρκοι θα έχουν δείξει ήδη ότι φοβούνται τις Ελληνικές Ένοπλε Δυνάμεις.

Επίσης, αν αμέσως μετά από μία παράνομη δική τους ενέργεια προχωρήσουν στην κήρυξη… πολέμου απέναντι σε μία χώρα η οποία ασκεί ένα νόμιμο δικαίωμα, τότε θα εκτεθούν ανεπανόρθωτα σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς και ακόμα και οι διεθνείς υποστηρικτές τους θα αδυνατούν να δώσουν τη στήριξή τους ακόμα και σε λεκτικό επίπεδο.

Ούτως ή άλλως, οι Τούρκοι απειλούσαν με πόλεμο την Κυπριακή Δημοκρατία αν η τελευταία έμπαινε στην Ευρωπαϊκή ένωση χωρίς να έχει λυθεί το Κυπριακό.

Τελικά η Κύπρος μπήκε στην Ένωση και δεν άνοιξε ρουθούνι. Με δεδομένο το αρνητικό κλίμα διεθνώς απέναντι στην Τουρκία, είναι μία πρώτης τάξεως ευκαιρία η Ελλάδα να ασκήσει με το λιγότερο δυνατό άγχος το δικαίωμά της για επέκταση των χωρικών της υδάτων.

Αν επιτευχθεί η επέκταση των χωρικών υδάτων, ενέργεια που θέλει μία διαδικασία, τότε η Ελλάδα εξασφαλίζει το Αιγαίο νομικά και πρακτικά απέναντι στις διεκδικήσεις της Τουρκίας και σφίγγει τον κλοιό στην αυξανόμενη τουρκική προκλητικότητα. Φυσικά όλες τις ενέργειές σου πρέπει αν είσαι πρόθυμος να τις υπερασπιστείς μέχρι κεραίας, ειδικά αν ο αντίπαλος είναι απρόβλεπτος.