• Αρχική
  • Άρθρα
  • Η Γερμανία ΑΝΑΓΚΑΖΕΤΑΙ να το κάνει! Τι θα ζητήσει η Μέρκελ από τον Ερντογάν

Η Γερμανία ΑΝΑΓΚΑΖΕΤΑΙ να το κάνει! Τι θα ζητήσει η Μέρκελ από τον Ερντογάν

merkel_mitsotakis
Η πολιτική της Ελλάδας εγκλωβίζει ακόμα και τους πιο στενούς συμμάχους της Άγκυρας

Ατελέσφορη αποδείχθηκε η νέα προσπάθεια διαμεσολάβησης του Βερολίνου για την επανέναρξη του ελληνοτουρκικού διαλόγου, καθώς ο Ερντογάν αρνείται να αποσύρει τα γεωτρύπανά του από την Ανατ. Μεσόγειο, κάτι που συνιστά απαράβατο όρο για την Ελλάδα, προκειμένου να συναινέσει στις όποιες συνομιλίες.

Μάλιστα, στον απόηχο της επίσκεψης του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών Χάικο Μάας σε Αθήνα και Άγκυρα, τα τουρκικά ΜΜΕ μίλησαν για «ναυάγιο», ενώ ο Ταγίπ Ερντογάν αλλά και ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου συνέχισαν τις απειλές κατά της Ελλάδας.

Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ, οι Γερμανοί, παρότι στενοί σύμμαχοι με τους Τούρκους, θα αναγκαστούν να ζητήσουν από την Άγκυρα να αποσύρει τα πλοία της από τα διεθνή ύδατα άνωθεν της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας, προκειμένου να προχωρήσει ο διάλογος και να αποφευχθεί ενδεχόμενη κλιμάκωση χωρίς γυρισμό. Όπως αναφέρουν ανταποκρίσεις, την αποστολή αυτή θα αναλάβει η Άνγκελα Μέρκελ, πιθανότατα σε σημερινό τηλεφώνημα.

Οι πολιτικές κινήσεις της Ελλάδας, οι οποίες βασίζονται στο διεθνές δίκαιο, την αρχή των αμοιβαίων συμφερόντων (βλ. Αίγυπτο, Ιταλία) και την νομιμότητα, έχουν εγκλωβίσει ακόμα και τους πιο στενούς συμμάχους της Άγκυρας στο να μην μπορούν να πράξουν διαφορετικά από το να συνετίσουν την γείτονα.

Άλλωστε, ο κ. Μάας, σύμφωνα με Γερμανούς αναλυτές τους οποίους επικαλείται το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων DPA σε τηλεγράφημά του, «ένιωσε πόσο βαθύ είναι το χάσμα» ανάμεσα στις δύο χώρες. Σε tweet που αναρτήθηκε στον επίσημο λογαριασμό του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας αναφέρει μεταξύ άλλων: «Η κλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο μας προκαλεί μεγάλη ανησυχία. Όποιος κινείται προς τον γκρεμό μπορεί και να πέσει σε αυτόν».

Το μήνυμα είναι σαφές και αφορά την Τουρκία. Και οι Γερμανοί αναγκάζονται να το στείλουν…