• Αρχική
  • Άρθρα
  • Η ελληνική διπλωματία ενισχύει τη θέση της Ελλάδας και τα δίκαιά της

Η ελληνική διπλωματία ενισχύει τη θέση της Ελλάδας και τα δίκαιά της

Από την αρχή της κρίσης με την Τουρκία, η Ελλάδα είχε και έχει ακόμα, πολύ δύσκολο δρόμο ως προς τις διπλωματικές της ενέργειες οι οποίες  μπορούμε να πούμε ότι είναι συνεχείς.

Το Υπ. Εξ. με προεξάρχων των Υπουργό κ. Δένδια έχει πετύχει σειρά θετικών συμφωνιών για τη χώρα τον ένα χρόνο που η ΝΔ βρίσκεται στο τιμόνι της διακυβέρνησης της χώρας. Οι συμφωνίες με την Ιταλία και την Αίγυπτο για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών είναι ζητήματα που απαιτούνταν να γίνουν για να εξασφαλιστεί η Ελλάδα νομικά ως προς την κυριαρχία της στις θάλασσες που την περικλείουν και να δώσουν νομική υπόσταση στην πολιτική ανάσχεσης απέναντι στην Τουρκία.

Ειδικότερα, η συμφωνία με την Αίγυπτο απέδειξε πόσο καλή ήταν για την Ελλάδα από τη στιγμή που η Τουρκία σκύλιασε γι αυτή και προχώρησε σε προκλητικότατες ενέργειες κατά της Ελλάδας. Η κρίση αυτή όμως δεν έχει λήξει ακόμα αφού ακόμα παραμένει άγνωστο το τι θα πράξει η Τουρκία αφού η Ελλάδα δεν προσέρχεται σε διάλογο αν δεν αποχωρήσουν τα ερευνητικά αλλά και με θεματολογία η οποία θα αφορά μόνο την υφαλοκρηπίδα και την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών.

Η ενίσχυση των σχέσεων με το Ισραήλ μέσω της συμφωνίας του East Med και η γενικότερη συνεργασία με την Αίγυπτο μέσω του East Med Forum , στο οποίο η Τουρκία δε συμμετέχει αφού δεν προσκλήθηκε λόγω της συμπεριφοράς της, είναι επιτυχίες με τις οποίες η Ελλάδα έστρωσε το δρόμο για την υπογραφή της συμφωνίας με την Αίγυπτο αλλά και της εξασφάλισης της υποστήριξης του Ισραήλ η οποία είναι πολύ σημαντική διπλωματικά αλλά και στρατιωτικά.

Η σύσφιξη των σχέσεων με τη Γαλλία και η διαφαινόμενη υπογραφή συμμαχίας εκτός των πλαισίων του ΝΑΤΟ με τη φίλα προσκείμενη αυτή χώρα, έχουν σαν αποτέλεσμα την ενίσχυση της Ελλάδας όχι μόνο εξοπλιστικά αλλά και πολιτικά εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης της οποίας την προεδρία ασκεί για το τρέχον εξάμηνο η Γερμανία. Αυτή η στρατηγική για την Ελλάδα συμμαχία θα επισφραγιστεί με την υπογραφή της αμυντικής συμφωνίας με τη Γαλλία την προσεχή Πέμπτη στην Κορσική.

Θα πρόκειται για την 4η επιτυχή υπογραφή καίριας συμφωνίας για τη χώρα μετά τις οριοθετήσεις ΑΖΟ με Ιταλία και Αίγυπτο αλλά και του νέου Αμυντικού Συμφώνου με τις Η.Π.Α. το οποίο ήταν και το πρώτο σύμφωνο του τύπου, που υπέγραψε η χώρα μας εξασφαλίζοντας από τις Η.Π.Α. συγκεκριμένα οφέλη.

Στο πλαίσιο των κινήσεων της διπλωματίας της χώρας εντάσσεται και η προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης ως προς τη Λιβύη μέσω της πίεσης που άσκησε για την επιχείρηση “ΕΙΡΗΝΗ” αλλά και της πρόσκλησης του Στρατάρχη Χαφτάρ στην Ελλάδα πριν τη διάσκεψη του Βερολίνου στην οποία η Ελλάδα αποκλείστηκε προκλητικά από το Βερολίνο.

Η Λιβύη προκάλεσε πρόβλημα στα δυτικά της Ελλάδας αφού η Ιταλία ακολουθεί μία ουδέτερη στάση απέναντι στην Τουρκία για το ζήτημα, ζυγίζοντας τα δικά της συμφέροντα αλλά, και με τη Μάλτα η οποία σαμποτάρισε από πλευράς της την επιχείρηση “ΕΙΡΗΝΗ” αποσύροντας τις δυνάμεις που είχε θέσει σε αυτή και κάνοντας πριν μερικές μέρες τριμερή διάσκεψη με την.. Τουρκία και την κυβέρνηση Σάρατζ της Λιβύης.

Για την Ελλάδα, η στάση της Μάλτας αποτελούσε πρόβλημα αφού η Μάλτα ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση και θα αντιμετωπίσει πρόβλημα αν αρχίσει η Τουρκία νa τις στέλνει στρατιές λαθρομεταναστών από τη Λιβύη και εξαιτίας αυτού του γεγονότος, η Μάλτα μπορεί να τορπιλίσει ελληνικές θέσεις στην Ένωση.

Η επίσκεψη του κ. Δένδια Μάλτα ήταν αρκετά εποικοδομητική για την ελληνική πλευρά από τη στιγμή που ελέχθει το παρακάτω από τον κ. Υπουργό προς τον Μαλτέζο ομόλογό του:

Ο Έλληνας Υπ.Εξ. ούτε λίγο ούτε πολύ, έκανε την πλευρά των Μαλτέζων να καταλάβουν ότι η Ελλάδα, δυστυχώς γι αυτούς, έχει ένα πολύ σοβαρό μοχλό πίεσης απέναντι στην Μάλτα και πρέπει να είναι κανείς αφελής για να θεωρεί ότι δεν επρόκειτο περί κεκαλυμμένης απειλής. Έτσι “παίζεται το παιχνίδι” στη διεθνή σκηνή στην οποία υπάρχει μόνο συμφέρον και τίποτα άλλο.

Τον τελευταίο χρόνο, είναι φανερό ότι πλέον γίνονται τα αυτονόητα σε διπλωματικό επίπεδο για την υπεράσπιση των δικαίων της Ελλάδας στην περιοχή και αυτές οι ενέργειες γίνονται με πολύ κόπο από τις υπηρεσίες του Υπουργείου Εξωτερικών και των στελεχών της Ελληνικής διπλωματίας. Η Ελλάδα βρίσκεται υπό απειλή από τον εξ ανατολής γείτονα και δεν υπάρχει χώρος για φοβικά σύνδρομα του παρελθόντος, νωθρή εξωτερική πολιτική και στρουθοκαμηλισμό. Άλλωστε ανέκαθεν ισχύει το αρχαίο ρητό που ταιριάζει για τον τομέα της ελληνικής διπλωματίας:

«Αισχρόν έστι σιγάν, της Ελλάδος πάσης αδικουμένης»