• Αρχική
  • Άρθρα
  • Γερμανικά «πυρά» στην Τουρκία: «Σταματήστε όλες τις δραστηριότητές σας στην Ανατολική Μεσόγειο»

Γερμανικά «πυρά» στην Τουρκία: «Σταματήστε όλες τις δραστηριότητές σας στην Ανατολική Μεσόγειο»

Τον τερματισμό των γεωτρήσεων στην ΑΟΖ της Κύπρου αλλά και κάθε άλλης παρόμοιας ενέργειας κοντά σε ελληνικά νησιά ζητά από την Άγκυρα το Βερολίνο.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας, κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα, υπογράμμισε τη σαφή στάση της γερμανικής κυβέρνησης απέναντι στην Τουρκία και σημείωσε ότι αναμένεται “οι γεωτρήσεις αυτές που γίνονται μπροστά από την Κύπρο να πάρουν ένα τέλος και να μην ξεκινήσουν νέες δραστηριότητες”.

“Η στάση μας είναι ξεκάθαρη, το διεθνές δίκαιο θα πρέπει να τηρείται. Υπό αυτό το πρίσμα, η πρόοδος των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας θα είναι εφικτή εφόσον πράγματι η Άγκυρα παύσει κάθε δραστηριότητα στην Ανατολική Μεσόγειο”.

Από την άλλη, o επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας τόνισε και την αναγκαιότητα να υπάρξει διάλογος με την Τουρκία, διότι είναι στρατηγικά μια σημαντική χώρα, τόσο στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ όσο και για μεταναστευτικά ζητήματα.

Ερωτηθείς σχετικά με την κίνηση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών να αποκαλύψει την πρόσφατη τριμερή συνάντηση Ελλάδας-Τουρκίας και Γερμανίας στο Βερολίνο, ο κ. Μάας σημείωσε χαρακτηριστικά πως “όπου έχουμε την αίσθηση ότι μπορούμε να οδηγηθούμε σε αποτέλεσμα, καλό είναι να μην πολυσυζητούμε για το ζήτημα αυτό”.

(φωτο:screenshot)