• Αρχική
  • Άρθρα
  • Φρίκη! Ο νόμος που ξεπάστρεψε τους Έλληνες «ζωντανεύει» ξανά για τον κορωνοϊό (ΒΙΝΤΕΟ)

Φρίκη! Ο νόμος που ξεπάστρεψε τους Έλληνες «ζωντανεύει» ξανά για τον κορωνοϊό (ΒΙΝΤΕΟ)

Η Τουρκία αντιμετωπίζει σοβαρή κρίση με τον κορωνοϊό!

Τα κρούσματα, σύμφωνα με πληροφορίες μέσα από την Τουρκία δείχνουν να είναι δεκάδες χιλιάδες, με την τουρκική οικονομία να βάλλεται άσχημα, λόγω των ατασθαλιών του καθεστώτος Ενρτογάν, το οποίο ανοίγει συνεχώς πολεμικά μέτωπα.

Η λίρα έχει πάρει τον κατήφορο και απ’ ότι φαίνεται η επάνοδος της θα είναι δύσκολη.

Παρά τις νέες παρεμβάσεις των τουρκικών αρχών, (φαίνονται ως σκαλοπάτια στα αριστερά του παρακάτω διαγράμματος) η πίεση των αγορών είναι συνεχής και ωθεί τη σχέση ισοτιμίας δολαρίου/λίρας ψηλότερα – και άρα την αξία του τουρκικού νομίσματος πιο χαμηλά.

Η ισοτιμία είναι πολύ κοντά στο επίπεδο που δε θα επιτρέπει την αναχρηματοδότηση των δανείων σε δολάρια του ιδιωτικού τομέα. Επιπλέον η Τουρκία έχει εξαντλήσει τους δημιουργικούς τρόπους ενίσχυσης των συναλλαγματικών αποθεμάτων της προκειμένου να στηρίξει το νόμισμα στις αγορές με πώληση δολαρίων

Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει ανακοινώσει σχέδια της κυβέρνησης για την στήριξη της οικονομίας, ωστόσο δεν έχουν γίνει αποδεκτά από όλους.

Ως εκ τούτου, η αριστερόστροφη αντιπολίτευση στην Τουρκία ζητά να επανέλθει ο φόρος πλούτου (Varlık Vergisi), ο οποίος είχε επιβληθεί, μεταξύ των άλλων σε Έλληνες (γκιαούρηδες όπως ακόμα μας ονομάζουν), το 1942, ώστε η Τουρκία να εκμεταλλευτεί τα περιουσιακά στοιχεία τους.

Συγκεκριμένα, την εποχή εκείνη η τουρκική κυβέρνηση σε αναζήτηση αύξησης εσόδων των ταμείων, πάλι με το βλέμμα σε πολεμικές επιχειρήσεις, εξέδωσε ειδικό νόμο εφάπαξ φορολόγησης παντός είδους ακινήτων, επιχειρήσεων, εργοστασίων και καταθέσεων σε τράπεζες, μη μουσουλμάνων.

Τις περισσότερες φορές, ισοδυναμούσε με την πραγματική αξία του ακινήτου ή της επιχείρησής Ελλήνων, Αρμένιων κ.α.

Τον νόμο προσυπέγραψε ο τότε πρόεδρος της Τουρκίας Ισμέτ Ινονού. Η προθεσμία καταβολής του ήταν μόλις 30 ημέρες.

Τι συνέβαινε με όσους δεν μπορούσαν να αποδώσουν αυτό τον φόρο;

Συλλαμβάνονταν και στέλνονταν σε στρατόπεδα καταναγκαστικών έργων της επαρχίας Ερζερούμ στην ανατολική Ανατόλια και στο Ντιγιάρμπακιρ.

Αντίστοιχος φόρος που επιβλήθηκε στους Τούρκους ισοδυναμούσε μόλις με το 5% των περιουσιακών τους στοιχείων, ενώ όσοι δεν μπορούσαν να τον πληρώσουν, αντιμετώπιζαν ελαφρύτερες ποινές.

Αυτόν τον φόρο «ζωντανεύουν» τώρα οι κεμαλιστές και ζητούν να επαναφέρει, προσαρμοσμένο, η Τουρκία, εις βάρος των πλουσίων της χώρας, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η οικονομική κατρακύλα λόγω του κωρονοϊού και των πολλών ανοιχτών μετώπων της γείτονας.

Γεμάτη με… «επιτεύγματα» η τουρκική ιστορία.

Τουρκικά ΜΜΕ screenshot

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •