ΦΙΔΟΝΗΣΙ και ΜΕΓΙΣΤΗ! Μπορούν οι Τούρκοι να κάνουν στο ΑΙΓΑΙΟ αυτό που έκαναν οι ΡΩΣΟΙ στην Μαύρη Θάλασσα;;;

Ένα αναλυτικό άρθρο του el.gr

Γνωστή έγινε η ιστορία της νήσου Λευκής ή αλλιώς Φιδονήσι, η οποία έπεσε στα χέρια των Ρώσων με την Δύση να εξαπολύει fake news πως οι Oυκρανοί στρατιώτες δήθεν σκοτώθηκαν ηρωικά από τις ρωσικές δυνάμεις και τους ίδιους να είναι ζωντανοί και να ξεφτιλίζουν την κυβέρνησή τους (ΕΔΩ)!

Το νησί Λευκή είχε γίνει αντικείμενο διένεξης μεταξύ Ουκρανίας και Ρουμανίας καθώς βρίσκεται 35 χλμ. Ανοικτά των ακτών που σχηματίζει το δέλτα του Δούναβη. Με βάση την UNCLOS, την σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, το νησί δικαιούται χωρικά ύδατα έως τα 12 ναυτικά μίλια πέριξ των ακτών του και μία Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη γύρω του και σε βάθος 200 μέτρα προς το κέντρο του Εύξεινου Πόντου. Η Ρουμανία βρέθηκε λοιπόν σε διένεξη με την Ουκρανία καθώς η ΑΟΖ που θα δικαιούταν η νήσος αυτή θα έκοβε την έξοδο του Δούναβη, ποταμού που πραγματικά συντηρεί τη Ρουμανία αλλά και όσες χώρες διαβαίνει το συγκεκριμένο ποτάμι με τους Ρουμάνους να έχουν τον τελευταίο λόγο αφού κατέχουν το δέλτα του ποταμού.

Την πρώτη μέρα των επιχειρήσεων από τους Ρώσους κατά της Ουκρανίας, το νησί έγινε στόχος του Ρωσικού Στόλου της Μαύρης Θάλασσας με ένα πλοίο κλάσης MOSKVA να πλησιάζει το νησί σε απόσταση βολής πυροβόλων χωρίς η φρουρά να έχει την οποιαδήποτε δυνατότητα να αντιδράσει. Οι Ουκρανοί δεν περίμεναν ρωσική εισβολή ( απίστευτο γεγονός από μόνο του ) και λόγω των καλών σχέσεων με το ΝΑΤΟ, το νησί δεν κινδύνευε από τη Ρουμανία ούτως ή άλλως. Το αποτέλεσμα ήταν το νησί να καταληφθεί από τους Ρώσους γρήγορα και άμεσα ενώ η Ρωσική Αεροπορία θα συνέδραμε αν χρειαζόταν. Τη δουλειά πιθανότατα τελείωσε το τμήμα ειδικών δυνάμεων που επιβαίνει σε κάθε μεγάλο πολεμικό πλοίο της Ρωσίας αλλά και άλλων ναυτικών ανά τον κόσμο ( στο Πολεμικό Ναυτικό οι Ο.Υ.Κ. για παράδειγμα ) οπότε και έγινε επιτυχσής η κατάληψη της νήσου.

Για να φτάσει σε αυτό το αποτέλεσμα η Ρωσία υπήρξαν συγκεκριμένοι παράγοντες όπως:

-Απόλυτη κυριαρχία της θάλασσας, το Ουκρανικό Ναυτικό δεν υφίσταται

-Απόλυτη κυριαρχία στον αέρα από τη Ρωσική Αεροπορία

-Κανένα αμυντικό έργο επί της νήσου

-Μικρή φρουρά επί της νήσου και ελλειπώς εκπαιδευμένη έναντι της απειλής που αντιμετώπισε

Οι Ουκρανοί ανέφεραν σε κάποια στιγμή την επόμενη μέρα τη νύχτα ότι εκτέλεσαν επιχείρηση ανακατάληψης της νήσου η οποία στέφθηκε μάλιστα με επιτυχία(!) . Στη σφαίρα της φαντασίας ίσως οι Ουκρανοί οργάνωναν αποβατική δύναμη η οποία θα περνούσε από το Ρωσικό Ναυτικό που περιπολεί τη νήσο, χωρίς αεροπορική υποστήριξη, θα ανακατελάμβανε τη νήσο και θα την κρατούσε.

Όταν οι πολεμικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία τελειώσουν, η νήσος θα παραμείνει σε ρωσικά χέρια μάλλον εντασσόμενη στη Ρωσική Ομοσπονδία αν όχι σε κάποιο κράτος δορυφόρο της Ρωσίας στην παραθαλάσσια ζώνη της, με αποτέλεσμα από την επόμενη ακριβώς ημέρα να εγείρει θέμα ΑΟΖ της νήσου με τη Ρουμανία να είναι η χώρα που θα πληγεί από αυτό το γεγονός με τη Ρωσία να έχει ένα ακόμα μικρό πάτημα για να ενοχλεί ακόμα ένα κράτος του ΝΑΤΟ    με διπλωματικά μέσα.

Σε τακτικό επίπεδο, η νήσος βρίσκεται ανοικτά της Οδησσού και μπορεί να μετατραπεί σε φρούριο από τους Ρώσους με μεταφορά αντιπλοϊκών πυραύλων  και «σκάψιμο» του νησιού και ενίσχυσή της με πολυπληθή φρουρά άνω των 150 ατόμων.

Η ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΜΕΓΙΣΤΗ ΚΑΙ ΤΟ ΦΙΔΟΝΗΣΙ

Είναι νησί το οποίο αποτελεί και το διακαή πόθο της Τουρκίας όσον αφορά την Ανατολική μεσόγειο καθώς το νησί εκτός των χωρικών υδάτων του δικαιούται και ΑΟΖ με τους Τούρκους να έχουν δηλώσει ουκ ολίγες φορές ότι το νησί είναι τουρκικό, ότι θα το καταλάβουν εν ριπή οφθαλμού και άλλα τέτοια απειλητικά μηνύματα που η τουρκική αβρότητα συνηθίζει να εκφράζει μέχρι να έρθει η στιγμή της κρίσης.

Γιατί σε αντίθεση με τη νήσο Λευκή στη Μαύρη Θάλασσα, η Μεγίστη (Καστελόριζο) δεν έχει φρουρά 13 στρατιωτών, το Πολεμικό Ναυτικό είναι παρόν και η Πολεμική Αεροπορία γνωρίζει ότι σε περίπτωση τουρκικής επίθεσης στη νήσο, θα χρειαστεί να φτάσει πάση θυσία στο σύμπλεγμα της Μεγίστης και να ανακουφίσει τη φρουρά.

Πιο συγκεκριμένα, το νησί έχει πολύ λίγα σημεία στα οποία ο εχθρός μπορεί να πραγματοποιήσει αποβατική ενέργεια ενώ θα πρέπει να ενεργήσει ταυτόχρονα και κατά των δύο μικρότερων νησιών του συμπλέγματος πιθανότατα με ένα συνδυασμό από αερομεταφερόμενες δυνάμεις και πεζοναύτες με τη χρήση φουσκωτών. Ταυτόχρονα, το τουρκικό πυροβολικό θα χρειαστεί να ταχθεί σχεδόν φανερά στους λόφους επί της μικρασιατικής ακτής από όπου και πάλι, λόγω της μορφολογίας της νήσου, δε θα έχει απόλυτο πεδίο βολής σε όλη την έκταση της νήσου. Ταυτόχρονα, το Τουρκικό Ναυτικό θα χρειαστεί να διαθέσει μέσα του για την επιβολή ναυτικού αποκλεισμού αυτού αλλά και για την αντιμετώπιση μίας πυραυλακάτου και ίσως και μερικών ελληνικών υποβρυχίων που πάντα ενεδρεύουν στην περιοχή ή βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από το νησί.

Βλέπουμε ήδη ότι στη δική μας περίπτωση, υπάρχουν ήδη ουσιώδεις διαφορές εμπλοκής για τους Τούρκους εν συγκρίσει με το σχεδόν ανύπαρκτο πρόβλημα που είχε το Ρωσικό Ναυτικό στο να καταβάλλει την άμυνα 13 στρατιωτών στη Λεύκη του Εύξεινου Πόντου.

Σύμφωνα με τη δική μας εκτίμηση , αν οι Τούρκοι επιχειρούσαν να καταλάβουν το σύμπλεγμα της Μεγίστης στις αρχικές φάσεις ενός ελληνοτουρκικού πολέμου, θα έπρεπε να διαθέσουν:

διψήφιο αριθμό μεταφορικών ελικοπτέρων  με τον ανάλογο αριθμό αερομεταφερόμενων

-ένα τάγμα πεζοναυτών με φουσκωτά

– 2-3 επιθετικά ελικόπτερα

– να γίνει ολόκληρη επιχείρηση από το Τουρκικό Ναυτικό για τον αποκλεισμό του συμπλέγματος

-Η Τουρκική Αεροπορία να πετύχει τοπική αεροπορική υπεροχή έναντι της Πολεμικής Αεροπορίας

Η διεξαγωγή μίας επιχείρησης κατάληψης της απώτατης νήσου της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο είναι μία πολύ δύσκολη επιχείρηση παρά την εγγύτητα της νήσου με τη μικρασιατική ακτή και θα χρειαστεί, εκτός από τη διάθεση των κατάλληλων δυνάμεων από πλευράς Τούρκων και τον άριστο συντονισμό μεταξύ τους αλλά και κάποιο αιφνιδιασμό έναντι της ελληνικής πλευράς.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Η άμυνα της νήσου εξαρτάται από δύο κύριους παράγοντες. Από το πόσο μπορεί να αμυνθεί επιτυχώς επί της νήσου η φρουρά της για κάποιο εύλογο χρονικό διάστημα, πράγμα το οποίο εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, και από το κατά πόσο, κυρίως η Πολεμική Αεροπορία θα καταφέρει να πλήξει τις εχθρικές δυνάμεις που θα έχουν αποβιβαστεί στη νήσο επί των θέσεών τους πριν προλάβουν να διασπαρούν με κατάδειξη των στόχων από το αμυνόμενο πεζικό και με αυτό τον τρόπο την εξουδετέρωσή τους επί των θέσεών τους με εξαπόλυση όπλων από δεκάδες χιλιόμετρα μακριά ακόμα και με απώλειες μαχητικών που θα δρουν ως συνοδεία του πακέτου COMAO που θα εκτελέσει την προσβολή, μία ικανή θυσία για τη διάσωση του νησιού.

Το να μην εκτελέσουν οι Τούρκοι επιχείρηση κατά της νήσου από την αρχή της σύγκρουσης και να αφήσουν τη διεξαγωγή αυτής αργότερα για την περίπτωση που έχουν κερδίσει τον αεροναυτικό αγώνα έναντι της Ελλάδας, είναι μία πιθανότητα αλλά ίσως γνωρίζουν ότι θα έχουν μία ευκαιρία για την κατάληψη της νήσου και μόνο εκτός αν η Ελλάδα ηττηθεί κατά κράτος εξ αρχής οπότε η κατάληψή της θα είναι μία πιο εύκολη υπόθεση.

Επίσης, η πιθανότητα αιφνιδιασμού της φρουράς του Καστελόριζου θα ήταν δυνατή μόνο με τη χρήση απευθείας αερομεταφερόμενων μονάδων οι οποίες θα σηκώνονταν από το ορεινό έδαφος εντός της Μικράς Ασίας και θα πλησίαζαν τη νήσο τάχιστα, χωρίς προπαρασκευή πυροβολικού και χωρίς την ύπαρξη οποιασδήποτε ναυτικής παρουσίας αρκετά κοντά στο σύμπλεγμα νήσων της Μεγίστης ώστε να μην υπάρξουν υποψίες από την ελληνική πλευρά για επικείμενη έφοδο. Σε περίπτωση όμως που γίνουν αντιληπτοί εγκαίρως, θα υπάρξει μακελειό κατά τη διαδρομή και επί της νήσου ενώ εντός μερικών λεπτών θα γίνει πλήρης αεροναυτική σύρραξη απ’ άκρη  σ’ άκρη του Αιγαίου.

ΕΝ ΚΑΤΑΚΛΕΙΔΙ

ΟΙ διαφορές με τη νήσο Λευκή, η οποία έχει σημασία πλέον στη Μαύρη Θάλασσα είναι αντίστοιχη σχεδόν αυτής του συμπλέγματος της Μεγίστης για τη χώρα μας με την αντιμετώπιση του ζητήματος από τους Ουκρανούς να είναι αφελής και επιπόλαια ενώ για τα ελληνικά δεδομένα, το νησί είναι όχι μόνο εγνωσμένης αξίας γεωπολιτικά αλλά έχει και προϋποθέσεις να αντέξει σε ενδεχόμενη τουρκική επίθεση ακριβώς λόγω του ότι οι Τούρκοι θα πρέπει να επιτύχουν σε ένα πολύ πιο δύσκολο και επικίνδυνο περιβάλλον από αυτό που επιχείρησαν οι Ρώσοι στη Λευκή (Φιδονήσι) όπου υπήρχε πλήρης απουσία αεροναυτικής αντίστασης και όσον αφορά τη φρουρά,  ήταν σαν απλή άσκηση η εξουδετέρωσή της.

Η ύπαρξη ισχυρής αεροπορίας και έστω μερικών ναυτικών μονάδων είναι ικανές συνθήκες για την επιτυχή αντιμετώπιση αποπειρών κατάληψης νήσων  από το Β’ Π.Π. και έπειτα και αυτό δεν αλλάζει ούτε στη σύγχρονη εποχή.

photo eurokiniss/screenshot

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί