• Αρχική
  • Άρθρα
  • Εξέλιξη «βόμβα»! Ο «μπαμπούλας» της Τουρκίας φέρνει για πρώτη φορά αυτό που δεν είχε γίνει ποτέ πριν, vid

Εξέλιξη «βόμβα»! Ο «μπαμπούλας» της Τουρκίας φέρνει για πρώτη φορά αυτό που δεν είχε γίνει ποτέ πριν, vid

Τελικά τίποτα δεν γίνεται τυχαία - Ούτε οι «μπαλοθιές» των Τούρκων...

Ο οργανισμός φύλαξης των Ευρωπαϊκών συνόρων πιέζει προς όλες τις πλευρές ώστε να έχει οπλίσει τους φρουρούς του μέχρι το καλοκαίρι. Αιτία οι πυροβολισμοί από την πλευρά της Τουρκίας στον Έβρο, οι οποίοι φέρονται πως στοχεύουν τους αστυνομικούς της FRONTEX.

Αν τελικά ο στόχος επιτευχθεί, θα είναι η πρώτη φορά που οπλισμένοι ευρωπαίοι αξιωματούχοι θα υπηρετούν σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα, δηλαδή την Ελλάδα και ως εκ τούτου μπαίνουν οι βάσεις για την δημιουργία ,εκ των πραγμάτων, πολυεθνικών -εν αρχή συνοριακών- αστυνομιών στην Ευρώπη.

Ο Frontex, ο Ευρωπαϊκός (πολυεθνικός) Οργανισμός Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής, ιδρύθηκε το 2004 με σκοπό να συνδράμει τα κράτη μέλη της ΕΕ και τις συνδεδεμένες χώρες Σένγκεν στην προστασία των εξωτερικών συνόρων του χώρου ελεύθερης κυκλοφορίας της ΕΕ. Έχει από 1 500 αξιωματικούς από κράτη μέλη που επιχειρούν σε ολόκληρη την ΕΕ ανά πάσα στιγμή. Για την ενίσχυση της ικανότητάς του να παρακολουθεί νέες και ραγδαία εξελισσόμενες συνθήκες το κέντρο επιχειρήσεων του Frontex, που είναι αρμόδιο για την παρακολούθηση των εξωτερικών συνόρων, πλέον λειτουργεί σε καθημερινή και 24ωρη βάση.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα του Euobserver, η υπηρεσία με έδρα την Βαρσοβία, βρίσκεται σε αναζήτηση νομικής βάσης, ώστε τα μέλη της να μπορούν να οπλοφορούν. Ο οργανισμός κατάφερε να φέρουν όπλο οι αξιωματούχοι που υπηρετούν στην Πολωνία, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχει επιτραπεί αλλού.

Ο επικεφαλής της Frontex, Φαμπρίς Λεγκέρι, δήλωσε ωστόσο ενώπιον των ευρωβουλευτών πως έχει επιτύχει μια «συμφωνία – γέφυρα» με την Αθήνα έτσι ώστε οι αξιωματούχοι της υπηρεσίας να μπορούν να φέρουν όπλο σε αποστολές στην Ελλάδα!

Φυσικά αυτό δεν θα συμβεί μόνο στην χώρα μας, καθώς το πλάνο είναι να επιτευχθούν παρόμοιες «συμφωνίες – γέφυρες» έως το καλοκαίρι με άλλα κράτη μέλη που φιλοξενούν τις αποστολές της Frontex.

Εκτός από την Ελλάδα, η Frontex δραστηριοποιείται στα Κανάρια Νησιά, την Κύπρο, την Ιταλία και την Ισπανία. Λειτουργεί επίσης στα χερσαία σύνορα στη Βουλγαρία, καθώς και στην Αλβανία και το Μαυροβούνιο.

Η μεγαλύτερη μονάδα της παραμένει στην Ελλάδα, όπου έως και 800 αξιωματικοί της Frontex είναι τοποθετημένοι, καθώς υπάρχει ο «μπαμπούλας» της Τουρκίας, με αναφορές για Τούρκους στρατιώτες να ρίχνουν πυροβολισμούς στον αέρα στα ελληνικά χερσαία σύνορα στον ποταμό Έβρο.