Ερντογάν: Εκεί θα κινηθεί το γεωτρύπανο: ΑΥΡΙΟ τα… σπουδαία

Τον απόπλου του τουρκικού γεωτρύπανου «Αμπντουλχαμίντ Χαν» από το λιμάνι Τασούκου την Τρίτη 9 Αυγούστου ανακοίνωσε -και επίσημα- ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η πρώτη αποστολή του πλοίου αναμένεται να γνωστοποιηθεί αύριο, ωστόσο ο Σουλτάνος ανακοίνωσε πως θα κινηθεί σε περιοχή δικαιοδοσίας των Τούρκων, άρα είναι όλα ανοιχτά (από Κρήτη μέχρι Κύπρο, καθώς η Άγκυρα δεν αναγνωρίζει υφαλοκρηπίδα στα νησιά).

Ο Τούρκος πρόεδρος, σε μήνυμά του για το «Αμπντουλχαμίντ Χαν», τόνισε πως «Μέχρι σήμερα, δεν επιτρέψαμε να γίνει οποιαδήποτε ενέργεια στους χώρους δικαιοδοσίας μας, χωρίς τη συμμετοχή μας και δεν θα το κάνουμε στο μέλλον», όπως μεταδίδει η Hurriyet.

Ένα σενάριο είναι να πάει στο οικόπεδο 6 όπου έχει ήδη πραγματοποιήσει σεισμικές έρευνες και έχει στοιχεία για δοκιμαστικές γεωτρήσεις. Το συγκεκριμένο τεμάχιο είναι μονίμως στο στόχαστρο της Άγκυρας, μιας και θεωρεί τμήμα του ως τουρκική υφαλοκρηπίδα, ενώ στο νότιο κομμάτι του οικοπέδου έχουν ήδη πραγματοποιήσει έρευνες οι εταιρείες ENI/TOTAL και έχουν εντοπίσει σημαντικά κοιτάσματα. Αν δεν πάει στο οικόπεδο 6, εκτιμάται ότι μπορεί να κινηθεί ακόμα και προς τον κόλπο της Αμμοχώστου, με την Κυπριακή Προεδρία να καλείται τότε να αντιμετωπίσει την κατάσταση διπλωματικά, κοινοποιώντας προς τους Συμμάχους τις πρακτικές του καθεστώτος.

Τι θα γίνει όμως αν το Abdulhamid Han κινηθεί δυτικά και επιχειρήσει να «σπάσει» την ελληνική υφαλοκρηπίδα, όπως το Oruc Reis το 2020; Η Αθήνα έχει καταστήσει δήθεν σαφές προς κάθε κατεύθυνση πως πλέον η αντίδρασή της δεν πρόκειται να είναι ελαστική και δεν θα επιτρέψει σε καμία περίπτωση τετελεσμένα.

PHOTO INTIME

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί